dinsdag 18 december 2012

Chocolade kerststronk


Ingrediënten:
-  4 grote eieren
- 100 g fijne kristalsuiker
- 85 g patentbloem
- 25 g cacaopoeder

Voor de ganache:
- 150 ml slagroom
- 100 g donkere chocolade

Voor de vulling:
- 150 ml slagroom
- 225 gezoete kastanjepuree
- 2 el fijne kristalsuiker
- 50 g chocolade, gehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C boven-en onderwarmte. Beleg een platte bakvorm (Swiss roll vorm) of gewoon je bakplaat  met bakpapier.
2. Doe de suiker en de eieren in een kom en zet deze op een pan met een laagje warm water op het vuur en klop met de mixer tot het dik en romig is geworden, als je de kloppers eruit tilt moet het als een draad er aan  blijven hangen.
3. Verwijder van het vuur en klop nog 1 minuut. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het eimengsel en vouw het er voorzichtig met een metalen lepel doorheen.
4. Doe het beslag in de bakvorm en bak het 15 minuten in de oven tot het stevig aanvoelt en de zijkanten los komen van de vorm. Haal uit de oven, draai de cake om op een rooster (het bakpapier ligt nu boven) en bedek het met een vochtige theedoek. Laat volledig afkoelen.
5. Terwijl de cake afkoeld, maak je de ganache en de vulling. Voor de ganache: doe de stukjes chocolade en de room in een pannetje, zet op een zacht vuur en laat zachtjes smelten. Haal van het vuur, roer even en laat het wat dikker worden en afkoelen.
6. Voor de vulling: klop de slagroom op tot het zachte pieken vormt. Doe de kastanjepuree en de suiker in een andere kom en meng het goed. Doe de stukjes chocolade erdoor en vouw de slagroom erdoor met een spatel.
7. Keer de cake om op een stuk bakpapier, haal voorzichtig het bakpapier eraf. Spreid het kastanjemengsel gelijkmatig uit over de cake. Rol de cake op vanaf een lange kant en gebruik het bakpapier om je te helpen. En eindig met de naad onder. Snijd aan beide kanten een klein stukje af, zodat het er netjes uitziet. Snijd dan  aan een kant een stuk van 6 cm schuin af.
8. Zet de stronk op een grote schaal, en leg het afgesneden stuk tegen de stronk. Smeer de ganache erover uit met paletmes. Gebruik een vork om er een lijntjes op te maken, zodat het op de bast van een boom lijkt. Je kunt met een satéprikker nog hier en daar een knoest maken. Versier de stronk nog met wat hulstblaadjes als je wilt.

Bron: Good Food december 2012

 In Engeland noemen ze dit gebak een Log, in Frankrijk een Bûche Noël in ons landje een Boomstam. Mijn dochter Marlous, die ook erg lekker kan koken en bakken (de appel valt niet ver van de boom),  heeft deze chocolade stronk gemaakt. Ze zegt dat het niet moeilijk is, maar dat je er wel rustig de tijd voor moet nemen. In ieder geval was het erg lekker! Als advies geeft ze dat je hem na het bakken in 1 à 2 dagen op moet eten.

4 opmerkingen:

Brenda (Kookt!) zei

Het water loopt me in de mond! Ziet er heerlijk uit! (en het is pas 09.05 uur ;-))

Iris zei

Wat leuk gedaan. Hij ziet er heerlijk uit.

Judith zei

Ziet er kunstig uit:)! Echt leuk!

Life is sweet! zei

Dit ziet er heel lekker uit.. Ik krijg er al goesting in :-)