donderdag 17 januari 2013

Abdij-uienquiche


Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 750 g uien, in halve ringen
- 100 ml donker abdijbier
- 1 rol croissantdeeg à 6 stuks (koelvers)
- 100 g gandaham (of Parmaham)
- 4 eieren
- 150 ml slagroom
- 3 el fijngehakte bladpeterselie + extra voor garnering
- 200 g abdijkaas, bv port salut, korst verwijderd, in plakjes

Bereiden:
1. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de uiringen in 8-10 minuten lekker zacht. Schenk het bier erbij en smoor de uien tot er geen vocht meer in de pan zit.
2. Verwarm de oven voor op 200'C.
3. Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige vorm met losse bodem van 10 x 30 cm of een springvorm van 24 cm mee. Druk de naden goed dicht. Beleg de bodem met de ham.
4. Klop de eieren los, meng de slagroom, peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
5. Schep de uien over de deegbodem. Schenk het ei-roommengsel erover en leg de plakken abdijkaas erop.
6. Bak de quiche in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar en bestrooi met een beetje extra peterselie. Serveer met een groene salade.

Tip: Voor een vegetarische variant kun je de ham vervangen door 50 g walnoten door de uien te scheppen. Maak de quiche in een springvorm van 24 cm, want het paste allemaal niet in de rechthoekige vorm.

Bron: Delicious.

Dit recept kwam ik een tijdje geleden al tegen in de Delicious en besloot het op mijn "to-do-lijstje" te zetten, alleen kwam het er naar niet van om het te maken. Tot ik het recept eind vorig jaar weer tegen kwam in een klein los blaadje dat bij de Delicious zat. Ik besloot het recept er weer uit te scheuren en nu kwam het er dan eindelijk toch eens van om het te maken. En nu natuurlijk spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb, want wat is het lekker! De uien worden heerlijk zoet doordat ze gesmoord worden in de abdijbier en heerlijk in combinatie met de ham (ik gebruikte Parmaham) en de port salut. Ik kan jullie maar één tip geven : maak deze quiche en wacht niet te lang!

13 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Dit lijkt me inderdaad lekker, ik hou van quiche, ik hou van ui en nog meer van port salut :)

Simone de Klerk zei

Dit wordt de maaltijd voor morgen. Heerlijk winters!

Judith zei

Lijkt me echt heerlijk! Ga ik binnenkort maken...

Monique zei

Ziet er lekker uit....moet ik onthouden.

Jeanne zei

dit lijkt me ook erg yummie
Ga het zeker maken....
Ben dol op quiche
Groetjes.

Anoniem zei

Ik had het al eerder op een andere blog gezien en ondertussen gemaakt. Het is inderdaad een heel lekker recept en met het croisantdeeg makkelijk te maken. Een aanrader dus.

Yvonne zei

Dat ziet er erg lekker uit! ik ga hem op mijn lijstje zetten van dingen die ik nog eens wil maken, mooie foto ook!

Unknown zei

Dit recept staat bij mij dus ook nog op mijn to-do-list. Ik wil er alleen nog wat dingen aan veranderen (de bier&ham) en ben dat eigenlijk nog steeds aan het uitvogelen.
Ik geloof je helemaal dat die heerlijk is, ik zit vaker naar dit recept te kijken en 'zie&lees' gewoon hoe lekker die is!

Groetjes Fatima

Caroline Brouwer zei

@Fatima, de ham kun je weglaten en er evt. walnoten door doen. En de ui kun je karameliseren met een schepje suiker erbij of een beetje balsamicoazijn.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Vandaag gemaakt. Lekker!!!!!!!!!!!

Monique zei

Hij was lekker..unaniem door 7 testers hier :-)

Aranka zei

Lijkt mij heerlijk, die gaat op de to do lijst :)

Marjolein zei

Ik heb deze quiche afgelopen weekend gemaakt, echt een blijvertje!! Zelf heb ik een mix van witte ui, rode ui en sjalotten gemaakt en deeg voor hartige taart gebruikt. Ik plaats hem ook op mijn blog, uiteraard met een link naar jou toe! Bedankt voor dit super recept!