zondag 6 januari 2013

Volkoren bananenbrood met dadels


Ingrediënten:
- 3 el sesamzaad
- 8 dadels (schaal van 250 g ) ontpit
- 250 g volkorenmeel + 1 el extra
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g lichtbuine basterdsuiker
- 3 el keukenstroop
- 2 eieren
- 3 bananen, overrijp, geprakt
- 1 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder

Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker
- 1 el gembersiroop
- 2 el heet water
- 1 el geroosterd sesamzaad

Bereiden:
1. Bekleed een ingevette cakevorm van 30 cm met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in 3 min. goudbruin. (Je kunt ook geroosterd sesamzaad kopen). Verwarm de oven voor op 160'C boven-en onderwarmte.
2. Snijd de dadels (gebruik lekkere dadels, niet die uitgedroogde in een zakje, maar de dadels die op een plastic schaaltje liggen op de groente afdeling bij AH) in reepjes en bestrooi ze met 1 el volkorenmeel.
3. Klop de boter met de suiker 3 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg één voor één de eieren toe en klop nog 3 min. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er met een spatel luchtig door. Schep in de cakevorm.
4. Bak het bananenbrood in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker, die moet er droog en schoon uitkomen. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm, haal met het bakpapier het brood eruit en laat op een rooster verder helemaal afkoelen.
5. Voor het glazuur: Meng alle ingrediënten tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestooi met 1 el geroosterd sesamzaad.

Bron: Allerhande nr.1 2013.

Een héérlijk brood of cake of hoe je het ook wilt noemen. Heel lekker van smaak met de dadels en het sesamzaad er doorheen. Soms heeft de Allerhande nog wel lekkere, aparte recepten; dit is er één van! Volgende keer doe ik er iets minder basterdsuiker in, dat kan best, want de keukenstroop, de  banaan en de dadels maken het brood (cake) al zoet. Dit recept is echt een aanrader!

10 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Ha, ha, ik zag deze staan in de Allerhande en dacht: laat ik even wachten tot Caroline hem misschien maakt ;-))
Lekker recept dus. Ga ik hem nu uitscheuren ...

Maaikyz iCook zei

Lijkt me heerlijk! :)

Die ga ik ook eens maken!

Caroline Brouwer zei

@Nell, haha, ben ik zo voorspelbaar?

Fatima SafranaArgana zei

ik had die pagina erook al uitgescheurd, hij leek me heerlijk.
Fijn dat je hem hebt uitgetest, weet ik ook weer dat iets minder suiker prima kan.


ps. hij ziet er beter uit dan die van de allerhande zelf!

Iris zei

Hij ziet er heerlijk uit!

Baked Louie's zei

Ziet er super lekker uit, Caroline!

Alesig Greving zei

Ziet er goed uit. Ik heb nog een boel ingevroren bananenschijfjes in de vriezer liggen...ik denk dat ze een bestemming hebben gekregen ;-)

Monique zei

Ik heb deze heerlijke cake ook gemaakt en het is zeker een blijvertje. Ik vond hem heerlijk, zelfs zonder topping want die heb ik niet gemaakt.

Groetjes, Monique

Franka zei

Ik heb ze gemaakt voor een high tea op de basisschool. In plaats van een cakevorm heb ik kleine cupcake papiertjes gebruikt voor een persoons versie. Zeer geslaagd en ziet er dan ook kleurrijk uit.

Caroline Brouwer zei

@Franka, leuk idee om het in cupcake vormpjes te maken. Dank voor je reactie, Caroline