zondag 6 januari 2013

Volkoren bananenbrood met dadels


Ingrediënten:
- 3 el sesamzaad
- 8 dadels (schaal van 250 g ) ontpit
- 250 g volkorenmeel + 1 el extra
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g lichtbuine basterdsuiker
- 3 el keukenstroop
- 2 eieren
- 3 bananen, overrijp, geprakt
- 1 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder

Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker
- 1 el gembersiroop
- 2 el heet water
- 1 el geroosterd sesamzaad

Bereiden:
1. Bekleed een ingevette cakevorm van 30 cm met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan in 3 min. goudbruin. (Je kunt ook geroosterd sesamzaad kopen). Verwarm de oven voor op 160'C boven-en onderwarmte.
2. Snijd de dadels (gebruik lekkere dadels, niet die uitgedroogde in een zakje, maar de dadels die op een plastic schaaltje liggen op de groente afdeling bij AH) in reepjes en bestrooi ze met 1 el volkorenmeel.
3. Klop de boter met de suiker 3 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg één voor één de eieren toe en klop nog 3 min. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er met een spatel luchtig door. Schep in de cakevorm.
4. Bak het bananenbrood in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker, die moet er droog en schoon uitkomen. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm, haal met het bakpapier het brood eruit en laat op een rooster verder helemaal afkoelen.
5. Voor het glazuur: Meng alle ingrediënten tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestooi met 1 el geroosterd sesamzaad.

Bron: Allerhande nr.1 2013.

Een héérlijk brood of cake of hoe je het ook wilt noemen. Heel lekker van smaak met de dadels en het sesamzaad er doorheen. Soms heeft de Allerhande nog wel lekkere, aparte recepten; dit is er één van! Volgende keer doe ik er iets minder basterdsuiker in, dat kan best, want de keukenstroop, de  banaan en de dadels maken het brood (cake) al zoet. Dit recept is echt een aanrader!

13 opmerkingen:

Nell zei

Ha, ha, ik zag deze staan in de Allerhande en dacht: laat ik even wachten tot Caroline hem misschien maakt ;-))
Lekker recept dus. Ga ik hem nu uitscheuren ...

Anoniem zei

Lijkt me heerlijk! :)

Die ga ik ook eens maken!

Caroline Brouwer zei

@Nell, haha, ben ik zo voorspelbaar?

Unknown zei

ik had die pagina erook al uitgescheurd, hij leek me heerlijk.
Fijn dat je hem hebt uitgetest, weet ik ook weer dat iets minder suiker prima kan.


ps. hij ziet er beter uit dan die van de allerhande zelf!

Iris zei

Hij ziet er heerlijk uit!

Baked Louie's zei

Ziet er super lekker uit, Caroline!

Unknown zei

Ziet er goed uit. Ik heb nog een boel ingevroren bananenschijfjes in de vriezer liggen...ik denk dat ze een bestemming hebben gekregen ;-)

Monique van den Berg zei

Ik heb deze heerlijke cake ook gemaakt en het is zeker een blijvertje. Ik vond hem heerlijk, zelfs zonder topping want die heb ik niet gemaakt.

Groetjes, Monique

Franka zei

Ik heb ze gemaakt voor een high tea op de basisschool. In plaats van een cakevorm heb ik kleine cupcake papiertjes gebruikt voor een persoons versie. Zeer geslaagd en ziet er dan ook kleurrijk uit.

Caroline Brouwer zei

@Franka, leuk idee om het in cupcake vormpjes te maken. Dank voor je reactie, Caroline

Stella zei

De mooiste bananenbroodfoto van het internet! De meesten zijn zo grauw van kleur. Komt de volle kleur misschien door de basterdsuiker? Ik wil dit recept toch eens proberen zonder de toegevoegde suikers, want dadels en bananen zijn natuurlijk al zoet en ik wil dicht bij het beginconcept 'gezond brood' blijven. Het glazuurlaagje met sesam: daarbij kijk ik door de vingers. Dank je wel!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je compliment Stella.Komt inderdaad door de lichtbruine basterdsuiker. Er staan nog 2 bananenbroden op mijn site en dan zonder toegevoegde suiker. Misschien moet je daar eens naar kijken.
Groetjes, Caroline

Stella zei

Hi Caroline! Ga ik zeker doen. Sterker nog: ik ga jouw site goed bekijken en eea proberen. Ik had trouwens i het bananenbrood mijn favoriete noot gedaan: de gezouten pecan. De combi zoet/zout is me al eerder bevallen en ik moet zeggen dat het een heerlijke twist gaf. Ook al gebruik ik overal roomboter voor, deze keer had ik de cakevorm bekleed met bakpPier als try-out, en dat gaat het voortaan altijd worden. Geen extra boter nodig en een 'schone' vorm en een mooie ingepakte cake. Fijne avond en alvast een fijne Pinskteren gewenst!