dinsdag 15 januari 2013

Gekarameliseerde witlof met serranoham


Ingrediënten voor 6 personen:
- 6 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
- 40 g boter
- 4 tl fijne kristalsuiker
- 50 g broodkruim
- 70 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 el tijmblaadjes
- 125 ml slagroom
- 12 dunne plakken serranoham
- olijfolie om te besprenkelen
- 2 tl fijngesneden bladpeterselie (optioneel)
- grof zeezout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven tot 200'C. Karameliseer de witlof, gebruik hiervoor je grootste koekenpan. Doe de boter in de pan met de suiker en zet op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. Leg zodra de boter gaat borrelen de struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin, druk ze iets aan. Maak je geen zorgen als de boter bruin wordt. Haal de struikjes uit de pan. (Als de struikjes niet in één keer in je pan passen, doe je het in twee keer, de struikjes mogen niet te dicht op elkaar liggen. Doe je het in tweeën  gebruik dan ook per keer de helft van de boter en de suiker).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof met de gekarameliseerde kant boven erop. Ik heb ze in een ovenschaal gelegd.
4. Vermeng de broodkruim met de parmezaan, tijm, room, ¼ tl zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak serranoham overheen. Zet de braadslee 15-20 minuten in de oven tot de lof zacht aanvoelt als je er een satéprikker insteekt. Serveer ze heet of warm, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi eventueel met de gehakte peterselie. (de peterselie voegt niet echt wat toe, dus als je die niet hebt, zou ik het gewoon weg laten).

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi

Ik ben geen liefhebber van witlof, maar op deze manier vind ik het zelfs héérlijk! Volgens mij kan Ottolenghi zelfs straatstenen lekker maken! Het is een variant op de bekende witlof met ham en kaas, alleen is dit veel lekkerder. Ook een ideaal recept als je eters hebt, je kunt het helemaal voorbereiden en hoeft het alleen nog maar even in de oven te schuiven. In het boek staat dat het een voorgerecht is, maar met wat aardappelpuree of gebakken krieltjes erbij kan je het ook als hoofdgerecht serveren. 

16 opmerkingen:

Christien zei

Dit recept gelijk opgeslagen! Het ziet er heerlijk uit. Wat een mooie foto!

Brenda (Kookt!) zei

Ik ben juist wel een liefhebber van witlof!
Dus deze moet ik ook een keer proeven vrees ik ;-)

Anoniem zei

Wat toevallig, ik dacht net laat ik eens witlof met ham en kaas maken. Van Ottolenghi zal het vast heerlijk zijn. Ik laat je weten wat ik ervan vond als ik het gemaakt heb. Groetjes, Marlous

Mannin zei

Dat ziet er weer eens prachtig en heerlijk uit Caroline! :)

Eetlust zei

Je kunt het eindelijk van je lijstje afstrepen:) Deze is inderdaad zalig!!

Denise | TLT zei

Ik was lange tijd van plan deze te maken, maar op de een of andere manier (zoals dat soms gaat!) was ie me weer compleet ontschoten. Tot nu dus, want na jouw positieve verhaal ga ik 'm nu echt snel proberen, dank dus!

Unknown zei

Ik vind deze van Ottolenghi ook zo lekker, echt een favoriet!

Pluis zei

Deze ga ik onthouden, lijkt me erg lekker!

Klas 6 zei

Mmm, deze neem ik mee. Misschien dat met dit receptje mijn twee jongste nu wel witloof zullen lusten. We blijven proberen ;-D

Annemarie zei

Deze ga ik zeker proberen, heb Het kookboek voor Kerst gehad, maar ben er nog niet aan toe gekomen om iets uit te proberen. ben ook niet zo gek op witlof dus dit lijkt mij wel wat! Bedankt!

Anoniem zei

Ik heb het gemaakt en het was heerlijk! Het was ook snel klaar en ik vond de gekarameliseerde witlof super. Bedankt voor het recept. Groetjes, Marlous

Ilse zei

Dit recept is echt heerlijk!
Wel vonden wij aardappelpuree erbij iets minder. Volgende keer maak ik gewoon wat meer en eten we het alshoofdgerecht zonder aardappels.

Ik hou je blog in de gaten! Vind het namelijk erg leuk alle commentaren di pe je bij de recepten geeft

Caroline Brouwer zei

Hallo Ilse,
Wij hebben het een keer als hoofdgerecht gegeten met z'n tweeën en dan zonder iets erbij. En ik heb het ook een keer als voorgerecht geserveerd bij een etentje. Er staan nog veel meer heerlijke recepten van Ottolenghi op mijn blog.
groeten, Caroline

Unknown zei

Leuk recept en erg lekker. Je man maakt er mooie foto's van trouwens! Zoals zo vaak was ik zoek naar inspiratie toen de winkels al dicht waren. Ik had geen broodkruim, room en parmezaanse kaas in huis. De broodkruim heb ik vervangen door wat paneermeel, de parmezaanse kaas door gewone kaas en de room door blue band finesse voor koken. Dat is nog beter voor de lijn ook. Ik vond het heerlijk ondanks de aanpassingen. Met parmezaanse kaas en broodkruim zal het vast nog lekkerder zijn. Dat ga ik ook snel proberen. Door de ham wel oppassen met zout.

Marie-Claire zei

Gisteren gemaakt en super lekker bevonden.... dit is voor herhaling vatbaar, zeker weten. Bedankt voor de lekkere receptjes!!

Mariska zei

Wat is Ottolenghi toch een food-genie. Ik heb deze vanavond gegeten en het was weer zalig! Bedankt voor de tip.