dinsdag 29 januari 2013

Koffietaart met Kahlúa



Ingrediënten:
- 250 ml verse koffie
- 50 g suiker
- 125 g roomboter, kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 225 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ baking soda
- 1 el Kahlúa
-  2 eieren, op kamertemperatuur

Voor de botercrème: 
- 3 el Kahlúa
- 150 g roomboter, op kamertemperatuur
- 250 g poedersuiker, gezeefd
-  ½ tl vanille extract
- 1 tl espressopoeder

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C. Vet 2 springvormnen van 20 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng 50 g suiker met de koffie in een kom. Klop de boter met de suiker romig (een paar minuten). Voeg de Kahlúa toe en meng nog een minuut. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en de bakingsoda.
3. Voeg een ei toe aan het botermengsel gevolgd door een eetlepel van de bloem. Klop goed door elkaar en voeg dan het tweede ei toe. Klop goed door elkaar. Voeg dan de rest van de bloem toe en meng op een lage stand door elkaar. Voeg dan de koffie toe en klop op de laagste stand totdat de koffie goed is opgenomen.
4. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze 20-25 minuten in de oven of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
5. Doe alle ingrediënten  voor  het glazuur in een kom en mix alles met de elektrische handmixer tot een glad mengsel.
6. Besmeer een derde van het mengsel op een afgekoelde cake, smeer uit met een mes, leg de andere cake erop en besmeer de bovenkant en de rand van de taart met de botercrème. Versier eventueel de boven- en zijkant nog.

Bron: "Yummy in my Tummy"


Af en toe heeft mijn dochter Marlous de behoefte om een lekkere taart te bakken. Ook zo afgelopen weekend, ze had zin in een koffietaart. Deze van Yummy in my Tummy stond nog steeds op mijn "to-do-lijstje" dus adviseerde ik haar deze te maken. Kahlúa had ik nog in huis, maar je kunt natuurlijk ook een andere likeur gebruiken bv. Tia Maria. De taart is heerlijk van smaak en je proeft echt de koffie, alleen wordt het door al het vocht wat je toevoegt  niet een écht luchtig stuk gebak, maar wel smeuïg. Het was zalig, bedankt Marlous!

2 opmerkingen:

Mickey Vos zei

Jammie jammie, ziet er heerlijk uit. die komt op mijn lijstje voor als we weer een keer wat te vieren hebben!

Judith zei

MMM, luchtig of niet, hij lijkt me heerlijk!