woensdag 23 januari 2013

Salade van gerookte kip, zoete aardappels en linzen


Ingrediënten:
- 700 g zoete aardappels
- 2 gerookte kipfilets, in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook (ik heb er 1 gebruikt)
- 1 bosje bieslook, grofgehakt
- 3 el olijfolie
- zeezout en versgemalen peper
- 50 g pijnboompitten, geroosterd
- 250 g le Puy linzen

Voor de dressing:
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el citroensap
- 2 tl agavesiroop of 1 tl lichtbruine basterdsuiker
- zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 220'C.
2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe ze in een braadslee en meng met de olijfolie en de knoflook (ik heb maar 1 teentje gebruikt). Bestrooi met zout en peper, meng alles goed door elkaar en zet ongeveer 25 a 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn van binnen en knapperig aan de buitenkant.
3. Doe terwijl de aardappels in de oven staan de linzen in een pan en giet er veel water bij tot ze goed onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook ze zonder deksel ongeveer in 25 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet.
4. Maak intussen de dressing: doe alle ingrediënten in een kom, bestrooi met zout en peper en klop met een vork goed door elkaar.
5. Doe de linzen in een schaal en meng de dressing erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe en eventueel nog een scheutje olijfolie.
6. Doe de zoete aardappel erbij, plus de gerookte kip, de geroosterde pijnboompitten en de gehakte bieslook. Serveer op kamertemperatuur, bij voorkeur op een bedje van waterkers of slablaadjes.

Bron: "Echt lekker eten met een voedselintolerantie" van Pippa Kendrich

Dit is een héérlijke salade voor een koude winterdag. De gronderige linzen en blokjes zoete aardappel met knoflook leveren samen met de rooksmaak van de kip en de knapperige pijnboompitten een erg lekkere combinatie op. Gerookte kipfilet vind je bij de supermarkt of bij de poelier. Die kun je voor een vegetarische variant gewoon weglaten.

10 opmerkingen:

ymme zei

je kan het zo mooi omschrijven dat je er wel zin in krijgt !

groetjes

Jitske zei

Caroline, waar koop jij de le Puy linzen?

Caroline Brouwer zei

@Jitske. Er is erg moeilijk aan te komen. De Eko Plaza, Makro en Sligro verkopen dupuis linzen en dat zijn niet de goede. Ik heb geluk dat wij hier een delicatessenwinkel hebben die ze verkoopt van het merk Sabarot.
Ik koop ook wel eens bij een Italiaanse winkel Castelluccio linzen, die zijn ook erg lekker en koken ook niet stuk. Goed zoeken en anders op internet kijken.
succes, groeten, Caroline

Julie Van Weehaeghe zei

Ziet er heerlijk uit.
Zijn dat dan linzen uit blik of koop je die best gedroogd?

Groetjes Julie

Caroline Brouwer zei

Hallo Julie,
Nee dit zijn geen linzen uit blik, maar gedroogde linzen. Maar er is moeilijk aan te komen. Je kunt ze wel vervangen door linzen uit blik. AH verkoopt die en die zijn heel lekker.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Deze salade gemaakt. Ik had niet de beschikking over gerookte kip en deze vervangen door reepjes ham. Daarnaast nog avocado toegevoegd aan de ingrediënten. De zoete aardappel heb ik gegrild op de bbq. Zalig eindresultaat !

Unknown zei

Weer een heerlijk gerecht! Ik kon nergens le Puy linzen vinden en nu met Franse linzen gemaakt. Ik ken het verschil toch niet én deze vonden we ook lekker hoor!

Caroline Brouwer zei

@Marja, waren het geen Le Puy linzen, die komen namelijk ook uit Frankrijk! Er zijn meerdere lekkere linzen hoor! En heel gezond, vooral als je vegetarisch eet!

Anoniem zei

Vanavond hebben we deze salade gegeten. Ik had nog zoete aardappels liggen en heb toen gekeken bij jouw recept met dit ingrediënt. Deze salade sprak me gelijk aan! Ik heb de pompoen ook nog gekruid met komijn, kaneel en chilipoeder. Het is een lekkere salade! Het recept op je blog van de zoete aardappel cake (Rachel Allen) wil ik ook een keer proberen.

Anoniem zei

Heerlijke salade! Bedankt voor het plaatsen.
vrgr Maya