dinsdag 5 februari 2013

Florentines


Ingrediënten:
- 100 g gezouten boter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 1 groot ei
- 250 g bloem + een beetje extra
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl vanille extract
- 100 g pure chocolade
- 200 g fijngehakte fruit notenmix (gedroogde sinaasappelschil, pistachenoten, amandelen)

Bereiden:
1. Roer in een grote kom de boter en suiker tot een licht en romig beslag. Roer het ei er doorheen en voeg vervolgens de bloem,het bakpoeder en het vanille extract toe. Kneed tot een deegbal, verpak in plasticfolie en leg tenminste twee uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C.
3. Bestuif je werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Snijd met een ronde koekjessteker koekjes uit het deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in  8 - 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
4. Smelt de chocolade (au bain marie). Giet met de chocolade een streepjespatroon over de koekjes en bestrooi ze met de fruit-notenmix.

Recept is voor 35 à 40 koekjes.

Bron: Buitenleven jan/febr. 2013


Ik geloof niet dat het de orginele florentines zijn, maar zo werden ze genoemd in het blad "Buitenleven" en omdat ze er zo mooi uitzagen, heb ik ze gemaakt. Door de chocolade er met een lepeltje overheen te druppelen en meteen de nootjes en gekonfijte sinaasappelschil erop te strooien blijven ze goed zitten. Je kunt natuurlijk variëren met de noten en vruchtjes (bv bigareaux). Héérlijk bij  een kopje thee en dan op de bank je nieuwe kooktijdschriften doornemen.

10 opmerkingen:

marleen | eten uit de volkstuin zei

Wow, wat zijn die koekjes prachtig! Alsof ik bij de banketbakker sta, wat kunstig gebakken en mooi gedecoreerd. Ik ben nu heel benieuwd naar de foto's in buitenleven.

Manon zei

Ik heb een keer de originele florentines gemaakt en meteen weg kunnen gooien, al weet ik nu niet meer wat er toen mis ging. Deze zien er in ieder geval heel mooi uit.
(en voor die halve theelepel moest je dus de deur uit, wat achteraf weer niet nodig was)

Lot zei

Echte florentines worden gemaakt zonder bloem, allees suiker en noten dus, heerlijk maar moeilijk goed te bakken omdat ze snel verbranden.

Judith zei

Die 35 koekjes zijn waarschijnlijk zo op! En anders stuur je er maar een paar op..;)

Uit Paulines keuken zei

Ze zien er weer heerlijk uit ;)

Mickey Vos zei

Ze zien er mooi uit,ben benieuwd of ze net zo lekker smaken.

Bo zei

Die zien er lekker uit!

Mannin zei

Ik vind deze er zo mooi uit zien! Een genot alleen al om naar te kijken! En dat ze lekker smaken, geloof ik ook direct!

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Tja deze koekjes zijn zo mooi..dat ik ze wel moest maken.Het zijn net kleine kunstwerkjes op je schaal. Ze zijn makkelijk te maken,er zit een fijne vanille smaak aan… wel een stevige bite,klopt dat?

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Dat van die stevige bite, dat herinner ik me ook. Misschien kneden we het deeg dan toch iets te lang heb ik zelf het idee.
groeten, Caroline