dinsdag 12 februari 2013

Knapperige pompoenparten met zure room


Ingrediënten:
- 700 g pompoen (met schil)
- 50 g Parmezaan, geraspt
- 20 g gedroogd wittebroodkruim
- 6 el fijngesneden bladpeterselie 
- 2½ tl fijngehakte tijm
- geraspte schil van 2 grote citroenen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 el olijfolie
- 1 el fijngehakte dille
- 120 g zure room
- zout en witte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Snijd de pompoen in 1 cm dikke plakken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Doe de Parmezaan, het broodkruim, peterselie, tijm de helft van de citroenrasp, de knoflook, een beetje zout en wat peper in een kommetje en roer met een vork goed door elkaar.
3. Bestrijk de plakken pompoen royaal met olijfolie, strooi er wat zout en peper over en bestrooi ze met het Parmezaanmengsel, alle plakken moeten met een laagje bedekt zijn. Druk goed aan met de vingertoppen op de plakken.
4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is, controleer met een vork. Als de bovenkant te hard gaat, kan je het losjes afdekken met aluminiumfolie.
5. Roer ondertussen de zure room met de dille, zout en peper door elkaar. Dien de pompoenplakken warm op en bestrooi met de rest van de citroenrasp. Geef de zure room er apart bij.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Voorgerecht voor vier personen, wij aten het met z'n tweetjes als hoofdgerecht. Natuurlijk ook goed als bijgerecht. Weer een korte ingrediëntenlijst en snel te maken. Ik gebruikte een flespompoen, sneed hem in de lengte doormidden en de helften in stukken van 1 cm, ik heb wel de schil verwijderd. Weer een erg lekkere manier om pompoen te eten.

3 opmerkingen:

Kokkerel zei

Hoi Caroline, heb net je site ontdekt. Omdat ik in het buitenland woon, heb ik niet zo vaak de gelegenheid in Nederlandstalige kookboeken te snuffelen. Vandaar dat deze site extra leuk is. De volgende keer als ik in ons koude kikkerlandje ben , ga ik op zoek naar de kookboeken van Ottolenghi. De recepten spreken me inderdaad ook zeer aan. Mooie foto's trouwens, die verleiden om zelf aan de slag te gaan. Dat ga ik nu dus ook doen...

Caroline Brouwer zei

@Kokkerel,
Leuk dat ik je enthousiast gemaakt heb voor Ottolenghi. Ik weet niet waar je in het buitenland woont, maar bv in Engeland zijn z'n boeken goedkoper. Verder kun je op het internet veel recepten van hem vinden.
groeten, Caroline

Naomi de Jong zei

P-rachtige foto's, lekkere en gezonde recepten! ben blij dat ik jouw blog ontdekt heb.
Groetjes, Naomi, een begin-blogger... (foodsandphotos.nl)