zaterdag 20 april 2013

Rijstebrij met citrusvruchtschilletjes


Voor de schilletjes:
- 1 sinaasappel
-  ½ grapefruit
- 100 g lichtbruine basterdsuiker

Voor de rijstebrij
- 200 g kortkorrelige rijst
- 1 liter volle melk
- een sufje zout
- 1 vanillepeul
- 100 g kristalsuiker
- 2 eidooiers
- 125 ml slagroom

Bereiden:
1. Haal met een dunschiller de schilletjes van de sinaasappels en grapefruit, zorg dat je er geen wit bij hebt.
Snijd ze in dunne reepjes. Doop ze ongeveer 2 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Doe vers water in de steelpan en herhaal dit nog een keer. Laat de schilletjes weer uitlekken.
2. Doe de suiker met 200 ml water in een pannetje, breng aan de kook en roer zachtjes tot de suiker is opgelost. Voeg de schilletjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen. Snijd ze in kleine stukjes.
3. Voor de rijstebrij: doe de melk met de zaadjes van de vanillepeul en een snuf zout in een pan en breng aan de kook. Voeg de rijst toe en laat op zacht vuur onder af en toe roeren 40 minuten sudderen tot de rijst gaar is.
4. Haal de pan van het vuur en laat enkele minuten staan en voeg dan al krachtig roerend de kristalsuiker toe. Voeg daarna de eidooiers toe en roer goed. Laat volledig afkoelen
5. Klop de koude slagroom helemaal stijf. Meng voorzichtig met de gekonfijte schilletjes, die je in kleine stukjes hebt gesneden door de rijst. Zet in de koelkast, zodat de rijstebrij door en door koud wordt. Serveer koud.

Bron: "Het grote Larousse Patisserieboek" (recept aangepast)

Ik had nog precies 200 g risottorijst over  van de heerlijke Italiaanse rijsttaart van 2 weken geleden om deze romige rijstebrij te maken. Een klassiek recept met een moderne twist vanwege de citrusschilletjes, die een beetje een bitter accent geven aan de zoete rijstebrij. 

Geen opmerkingen: