maandag 22 april 2013

Soesjestoren voor de troonswisseling (Foodblogswap)


Ingredienten:
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- snuf zout

Voor de vulling:
- ½ l slagroom
- 35 g fijne kristalsuiker
- de zaadjes van 1 vanillepeul

Voor de oranje kleurpasta:
- ½ bus poedersuiker
- 50 g roomkaas
- oranje icing coulor (o.a. bij Jamin)


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte ewn bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Zet alle ingrediënten voor het soezendeeg klaar. Doe het water, de melk, de boter en een snuf zout in een middelgrote pan en zet op het vuur. Laat de boter smelten en breng net tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en doe in één keer alle bloem erbij. Roer goed tot het een bal wordt en de klontjes verdwenen zijn. Zet de pan terug op het vuur en laat de bloem al roerend garen. Dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten.
Giet het mengel over in een schaal en meng één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het eerdere ei goed is opgenomen. Je hebt nu een mooi glanzend deeg.
3. Doe het deeg over in een spuitzak met een glad mondje en spuit kleine hoopjes op de bakplaat. (Heb je geen spuitzak, kun je ook met een lepel kleine hoopjes maken). Laat wat ruimte er tussen, want de soezen worden in de oven drie keer zo groot. Zet de bakplaat in de oven en bak de soesjes 20 minuten. Doe de ovendeur NIET open, want dan zakken de soesjes in! Niet alles past in één keer op je bakplaat. Als je de soesjes uit de oven haalt, laat je ze afkoelen op een rooster. Spoel de bakplaat af onder koud water, beleg opnieuw met bakpapier en spuit de volgende portie soesjes erop.
4. Als de soesjes afgekoeld zijn kun je de vulling maken: klop de slagroom stijf met de suiker, ik heb geen vanillesuiker gebruikt, maar een vanillestokje uitgeschraapt en dat erbij gedaan (peul niet weggooien, die kun je in een potje suiker leggen om vanillesuiker te maken of bij je eigengemaakte vanille-extract doen). Voor de zekerheid heb ik ook een zakje klopvast toegevoegd, maar dat is niet echt nodig. Doe de slagroom in een spuitzak met een klein mondje. Maak met een mesje een klein sneetje in de onderkant van de soesjes en vul ze met de slagroom.
5. Maak nu  het oranje glazuur: roer de roomkaas los met een druppeltje oranje kleurstof tot je de goede kleur hebt. Voeg de poedersuiker er in gedeeltes aan toe tot je de goede dikte hebt. Het moet een beetje yoghurt-dikte hebben dan loopt het mooi uit.
6. Je soesjes zijn nu klaar en kun je ze mooi op een schaal leggen en als je wilt nog verder versieren. Je kunt natuurlijk ipv dit oranje glazuur ook een chocolade glazuur maken.

Hier een filmpje van Rudolph hoe je soesjes maakt. Als je dit filmpje bekijkt en precies het recept volgt, is het helemaal niet moeilijk.

Tip: dit basis recept voor soesjes kun je ook voor hartige soesjes gebruiken.

Bron: "Miss Foodie's Moods"


We hadden al het "Foodblogevent" en nu hebben we  sinds vorige maand ook de "Foodblogswap". De Foodblogswap houdt in dat je van een ander blog, dat je toegewezen wordt een recept uitkiest, dat maakt en op je blog zet met een verwijzing naar het blog waar je het recept vandaan hebt. Iemand anders maakt dan weer een recept van jouw blog. Een ontzettend leuk idee, omdat je dan misschien eens iets maakt wat je normaal niet uit zou kiezen. Ik kreeg het blog "Miss Foodie's Moods" toegewezen. Het leuke was dat ik haar blog nog niet kende, dus eerst even uitgebreid een kijkje genomen. Het ziet er erg mooi uit en er staan veel lekkere recepten op. In eerste instantie was het niet makkelijk iets uit te zoeken, totdat ik zag dat zij haar recepten ook nog in aparte categorieën indeelt en ik het hoofdstukje "protestvoeding" (voor als je het helemaal gehad hebt met alle anti-koolhydraatdiëten en zin hebt om je bord eens vol te scheppen met caloriebommen) tegen kwam. Toen zag ik het recept van deze soesjestoren en dit leek me een leuk idee i.v.m. de a.s. troonswisseling op 30 april. Wat is er nou leuker om die dag met z'n allen naar de t.v. te kijken met een kopje koffie of thee met zo'n prachtige soesjestoren op tafel en dan af en toe zo'n heerlijk soesje snoepen! 

N.B. Els van het blog "Eetlust" kookte van mijn blog. Je kunt het hier vinden.

5 opmerkingen:

Judith zei

Wat leuk! Goed gekozen, in deze tijd van 't jaar:) Vandaar je vlaggetjes!

Marja zei

Erg leuk én lekker!
Groet Marja

Miss Foodie zei

O, wat leuk! Inderdaad heel erg toepasselijk, haha! Maakt dat gekke koningslied weer een beetje goed ;-)
Groetjes,
Miss Foodie

gereon de leeuw zei

Hoi Caroline,

Ik zie zojuist je profiterolles toren. Je hebt de vlaggetjes dus toch gevonden.

Ziet er gezellig uit

Big Hug Gereon

corrine zei

Leuk en lekker! Veel plezier morgen met de Kroning en het eten van de profiterolles!