vrijdag 14 maart 2014

Citroentaart (Cees Holtkamp)


Ingrediënten voor het fonceerdeeg:
- 125 g boter
- 125 g witte basterdsuiker
- 3 g zout
- ½ ei
- 1 el (15 g water)
- 250 g bloem
- 5 g bakpoeder

Voor de citroentaart:
- 250 g fonceerdeeg
- 3 eieren
- 3 eidooiers
- 115 g kristalsuiker
- mespunt zout
- 1 el geraspte citroenschil, liefst biologisch
- 125 g roomboter, gesmolten
- 150 g citroensap (ongeveer 3 citroenen)

Bereiden:
1. Meng de boter, de basterdsuiker, het zout, het have ei en het water. Kneed vervolgens de bloem met het bakpoeder erdoor (ik heb het deeg in de keukenmachine gemaakt). Leg het deeg verpakt in plasticfolie een paar uur in de koelkast te rusten. Rol 250 g van het deeg daarna uit tot ongeveer 2 mm dikte en iets groter dan de vorm (24 cm). De rest van het deeg verpak je in plastic en leg je voor de volgende keer in de vriezer.
2. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in. Beleg de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg bij de rand af.
3. Leg een stuk bakpapier op de bodem en vul het met steunvulling en bak de taart 20 minuten blind. Haal de vulling eruit, schakel de temperatuur terug naar 140' C en bak de bodem nog 15 minuten.
4. Maak ondertussen de vulling: klop de eieren, de suiker, het zout en de geraspte citroenschil met een garde au -bain-marie tot het mengsel bindt en dikker wordt. (Dit duurt wel 10 minuten) Roer de gesmolten boter en het citroensap erdoor.
5. Giet de vulling door een zeef op de taartbodem (bij mij paste net niet alle vulling erin). Zet de taart nog 30 minuten in de oven bij 150 ' C. Houd de taart in de gaten bij mij moest ie iets korter. Laat de taart helemaal afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Bron: 'De Banketbakker', Cees Holtkamp

Na de perentaart van een paar weken geleden, had ik beloofd met het restant fonceerdeeg nog een taartje te bakken. (Het fonceerdeeg is voor 2 taartjes en de helft vries je in tot een volgende keer). Bladerend door het boek van 'De Banketbakker' stonden er verschillende taartjes in met fonceerdeeg, o.a. deze Bretonse appeltaart, maar daar heb je de hele hoeveelheid fonceerdeeg voor nodig. Aangezien citroen in gebak of desserts hier favoriet is, koos ik voor dit héérlijke taartje, lekker fris en echt lenteachtig! Weer een succesrecept van Cees Holtkamp! Ben je een enthousiaste thuisbakker, dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie.

23 opmerkingen:

ymme zei

Hallo Caroline,
weer zo een lekkere (daar ben ik zeker van ) taart met citroen. Ik heb al meer gebak met citroen (gezien op jou blog) op mijn 'te bakken' lijstje staan, dus deze gaat er ook nog bij. Ik moet er binnenkort echt een keer aan beginnen.
groetjes en nog een fijn weekend.
Ymme

Caroline Brouwer zei

Jij ook een fijn weekend Ymme. En ik kan alleen maar zeggen: maak deze taart! Je krijgt geen spijt!
groetjes, Caroline

Esther zei

Deze is lekker hè , ik heb hem ook al vaak gemaakt zomers in de theetuin. Inderdaad een super boek.

Simones Kitchen zei

Is fonceerdeeg hetzelfde dat gebruikt wordt voor tarte tatin? Zat naar Holtkamp te kijken met masterchef en volgens mij hadden ze het over dit deeg voor de tarte tatin!

Caroline Brouwer zei

Halo Simone,
Ik heb het even voor je nagekeken in het boek, maar Holtkamp gebruikt voor een tarte tatin pâté sucré deeg en toevallig staat er in de Delicious een tarte tatin van Rudolph van Veen en daar gebruiken ze pâte brisée (briseerdeeg).
groetjes, Caroline

Gereons Eatery & Winery zei

Goedemorgen Caroline,

Dat is nu een taart naar mijn hart. Ik kan in Frankrijk nooit een bakker voorbij lopen zonder een tarte au citron op te peuzelen.

Groet Gereon

Caroline Brouwer zei

@Gereon, ik kan me hier helemaal in vinden, is ook mijn lievelingstaart!

JudithvdN zei

Hallo Caroline,

Je vroeg me afgelopen week wat ik met de andere helft van het fonceerdeeg van plan was...
Maar je bent me al voor!
Goed plan om voor een fris citroentaartje te gaan.
Het zou zomaar kunnen dat je dit taartje binnenkort ook op mijn blog tegenkomt.
Fijn weekend.
Groet Judith

Unknown zei

Ik schreef in de reactie bij de preiquiche dat ik een "Carolinesblog dag" heb maar daar hoort natuurlijk ook een taart bij :-). Had een andere taart in m'n gedachten maar omdat ik fonceerdeeg zo lekker vind ga ik nu deze maken! Lijkt me heerlijk!! Dank én ook voor de mooi foto!!

Anoniem zei

mmm, deze taart lijkt mij heerlijk! Ga dit recept binnenkort uitproberen. Caroline heb je wel eens een recept uitgeprobeerd van Merry Berry? Zij is oa bekend van The Great British Bake Off. Ik vind haar geweldig en haar citroentaart Mary's tarte au citron, is ook heel erg lekker.
gr, Jolanda

Caroline Brouwer zei

@Jolanda, ik heb de baking bible van Mary Berry, de appel-kaneeltaart op mijn blog is van haar! Staat terecht op nr 3 bij mijn populaire berichten!
groeten, Caroline

Annet zei

Citroentaart vind ik héérlijk dat weet je. Ziet er geweldig uit.Jij kunt zo bij Holtkamp gaan werken.

Unknown zei

Alweer een groot succes deze citroentaart.
Bodem is lekker crispy, en de taart heerlijk fris.
Morgen weer flink aan het werk in onze plantenkas om niet aan te komen! ;-)

Groet, Martien

Foto: https://db.tt/EtzEvndJ

Caroline Brouwer zei

Wauw Martien, mooi foto, je kunt zelf wel een blog beginnen! En die calorieën werk je er wel weer af!
groeten, Caroline

Unknown zei

Foto's van gemaakt dus we mochten een stukje proeven. Bodem is -natuurlijk- heel lekker maar volgende keer doe ik er toch iets minder citroen bij. Hij is nu wel erg zuur. Smaken verschillen hoor.

Caroline Brouwer zei

Jammer Marja, maar smaken verschillen en gelukkig maar!

Petra zei

Misschien een tip voor de mensen die hem een beetje te zuur vinden..... Laat de taart helemaal afkoelen en bestrijk daarna met een laagje italiaans meringue. Het wat zoetige en zure mengt mooi.

Gerda zei

Hij staat in de oven! Ben zo benieuwd!!

Gerda zei

Ben namelijk gek op het fonceerdeeg van Cees Holtkamp. Daar bak ik zulke heerlijke taartjes mee :)

Anoniem zei

De "frisse citroentaart van een.be dagelijkse kost" komt nog dicht bij dan deze deze citroentaart, veel succes

Christine zei

Hallo Caroline

Er staat bij de ingredientenlijst dat er 3 eieren nodig zijn voor de vulling en 3 eidooiers. Begrijp ik goed dat je dus in totaal 6 eieren in de vulling doet waarvan drie van de 6 alleen de dooier?

Groet Christine

Caroline Brouwer zei

Hallo Christine, dat heb je goed gelezen. Sorry dat ik nu pas antwoord, maar was 3 weken op vakantie. Hopelijk heb je de taart al gemaakt en is hij goed gelukt.
Groetjes, Caroline

banketbakker Henny zei

Het recept heb je goed overgenomen , maar in de verkeerde volgorde.