maandag 24 maart 2014

Pompoen tarte tatin met feta



Ingrediënten:
- 1 flespompoen in stukken
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 2 el olijfolie
- 4 takjes rozemarijn
- 2 el boter
- 2 el honing
- 35 g pecannoten, grof gehakt
- 250 g bladerdeeg op een rol (of 5 plakjes uit de diepvries)
- 150 g feta
- zout/peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Meng de pompoenstukken, de ui met en de rozemarijnblaadjes met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Doe ze in een bakblik en zet ze 30 minuten in de oven tot ze net zacht zijn.
2. Verwarm de boter met de honing en het vocht van de groenten in een ovenvaste koekenpan of in een tarte tatinvorm. Niet roeren, je kunt wel de schaal heen en weer halen, zodat alles zich goed verspreidt, laat lichtbruin worden.
3. Verspreid meteen de pecannoten over de bodem en verdeel de pompoenstukken erover. Verdeel de rode ui erop en haal van het vuur. Rol het bladerdeeg (als je plakjes uit de diepvries gebruikt, eerst laten ontdooien) uit tot iets groter dan de pan of vorm of snijd een ronde lap uit de rol bladerdeeg. Leg het bladerdeeg over de groente in de pan en stop de randen in. Prik met de punt van een mes in het deeg en maak in het midden een kruis, zodat de stroom kan ontsnappen. Laat 15 minuten staan om iets af te koelen.
4. Zet de oven op 200' C en zet de vorm 30 minuten in de oven tot deeg goudbruin is gekleurd. Laat even staan. Leg een bord op de vorm en keer in één keer om. Verkruimel de feta erover en maal er nog wat zwarte peper over en serveer.

Bron: 'The Guardian'

 Je koopt zo'n Le Creuset tarte tatinvorm en dan wil je hem ook gebruiken, vandaar weer een recept voor een tatin. Deze is wel zo ontzettend lekker, echt een aanrader! Wacht niet te lang, want het loopt tegen het einde van het pompoenseizoen. De zoetige pompoen smaakt héérlijk met het zoutige van de feta. En pompoen en pecannoten is ook een erg goede combinatie. Als je met deze taart bezig bent, ruikt het ook heerlijk in de keuken naar rozemarijn.

12 opmerkingen:

ymme zei

Dit is weer een recept om ooit te maken. Ziet er heerlijk uit!

Anoniem zei

Wanneer voeg je de rozemarijn toe, Bak je het met de boter mee of met de pompoen? Ik heb nog een flespompoen liggen , dus voor morgen staat het eten vast. Riet

Caroline Brouwer zei

Hallo Riet,
Je voegt de rozemarijn toe aan de pompoen en de rode ui en samen met de olijfolie, peper en zout gaat het dan de oven in. Ik zal de tekst even aanpassen.
groeten, Caroline

Denise | TLT zei

Goed idee! Snel nog even pompoen gebruiken, nu het nog kan. Ben gek op de combinatie van zoete geroosterde pompoen met zoute feta en deze taart is dan ook echt iets voor mij! Ziet er prachtig uit.

Winny zei

Jammer, net een pompoen gebruikt voor soep en muffins. Lijkt mij heerlijk!

Lisa zei

Ik heb alle ingrediënten in huis, ga 'm morgen maken. Heb er nu al zin in!

Unknown zei

Lijkt me een lekker recept! Ik heb zelf flespompoenen gezaaid,als het kweken lukt ga ik dit recept zeker proberen. ;-)

Martien

Anoniem zei

Heerlijk! Helemaal als de taart nog een beetje warm is...

Lisa zei

Erg lekker recept, Caroline!

Unknown zei

Ziet er weer heel mooi en heerlijk uit Caroline! ga het gauw maken, wel met een gewoon deeg ipv bladerdeeg.
Bedankt voor het recept!
Groetjes, Naomi

Anoniem zei

Heerlijk deze taart! Met succes gemaakt vanavond en van genoten.
Je hebt een neus voor wat lekker is Caroline, ik maak echt geregeld gebruik van één van je recepten. Dank!
Hartelijke groet, Petra

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Petra! Ik ga deze taart ook snel weer eens maken!
groeten, Caroline