donderdag 13 maart 2014

Preiquiche met parmezaan en cashewnoten


Ingrediënten:
- 100 g koude boter, in blokjes
- 200 g bloem
- 4 eieren
- zout en peper
- 400 g prei, schoongemaakt
- 2 el olie
- 150 g zachte geitenkaas
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4 el ongezouten cashewnoten, grofgehakt

Bereiden:
1. Voor het deeg: kneed de bloem, boter, 1 ei en zout snel tot een glad deeg. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan je vorm en rol het deeg om de deegroller en beleg de vorm met het deeg. Snijd het overtollige deeg af en leg het met de rest van het deeg in plasticfolie gewikkeld in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm een ½ uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200'C.
3. Snijd de gewassen prei in dunne ringen en bak de prei ca 5 minuten in de olie. Breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.
4. Meng in een kom de 3 eieren met de verkruimelde geitenkaas. Breng op smaak met zout en peper. Zelf vind ik dat de taart flink wat peper nodig heeft.
5. Haal de bodem uit de koelkast en beleg de bodem met bakpapier en leg er de bakbonen op (zelf gebruik ik hier bruine bonen voor en die kan je iedere keer weer gebruiken). Zet de vorm 15 minuten in de oven.
6. Verwijder het bakpapier met de bakbonen en verdeel de prei over de bodem. Meng de geraspte Parmezaanse kaas door het overgebleven deeg en verkruimel het boven de preivulling.
7. Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar en bruin in de oven. Haal 5 minuten voor het eind de quiche uit de oven  en verdeel de cashewnoten erover. Zet de quiche nog 5 minuten terug in de oven.

Bron: 'Foodies' maart 2014.

Weer een lekkere vegetarische preiquiche uit de Foodies van deze maand. Ik heb een abonnement op de Foodies en op de Delicious. Meestal doe ik een post-it blaadje bij de recepten die ik ooit eens wil gaan maken. Maar zoals het met veel voornemens gaat, komt het er vaak niet van. Nu heb ik me voorgenomen om meteen dezelfde maand er iets uit te maken. Deze quiche zag er zo lekker uit en weer eens iets anders met de cashewnoten. Breng het preimengsel wel goed op smaak met zout en peper, anders is ie een beetje flauw. Maar zeker een aanrader voor liefhebbers van prei.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Vandaag een" Carolinesblog dag". Deze quiche gemaakt én de linzensoep. Pfff, niet goed gelezen en 4 eieren voor het deeg gebruikt maar ondanks de 4 eieren in het deeg was het een lekkere preiquiche en de linzensoep was ook ontzettend lekker! Dank weer Caroline!

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
begrijpelijk je vergissing; het stond er heel onduidelijk. Ik heb het aangepast. Met excuses.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Dit recept heb ik twee dagen ná de hier ook gepubliceerde Tarte Tatin met Prei gemaakt. De reden is dat je voor voornoemde tarte tatin veel prei nodig hebt en dat recept ook nog eens veel prei-afval geeft. Dat 'afval' bewaren en later deze heerlijke taart van maken. Bijna net zo lekker als die tarte tatin... bijna.

Unknown zei

Een nogal late reactie maar kun je de geitenkaas door een ander product vervangen ?

Anoniem zei

Geitenkaas vervangen door feta mischien ?? Ik vind dat ook altijd lastig. Iemand nog andere suggesties ?