zaterdag 22 maart 2014

Tarte tatin


Ingrediënten voor het briseerdeeg:
- 100 g ijskoude boter, in blokjes
- 200 g bloem
- 1 eidooier
- snuf zout
- 3-4 el ijskoud water

Voor de appelvulling:
- 125 g kristalsuiker
- 25 g boter
- 6 à 7 grote appels, bv elstar of jonagold

Bereiden:
1. Maak eerst het deeg: wrijf in een kom de bloem, mespunt zout, eierdooier, ijskoude boterblokjes (je kunt de boter nog even in de vriezer leggen) met de vingers van één hand snel tot een kruimelmengsel. Voeg het ijskoude water toe en kneed snel tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens in 30 minuten in plasticfolie verpakt in de koelkast rusten.
2. Doe de suiker met de boter in de  tatin taartvorm en zet op een middelhoog vuur tot je een goudbruine karamel hebt. Niet roeren, maar je kunt wel af en toe de schaal heen en weer draaien. Je karamel moet reebruin zijn. Als je het te kort doet, is de karamel te zoet, doe je het te lang dan is je karamel verbrand en smaakt bitter. Het is zaak erbij te blijven. Heb je geen tarte tatin vorm, kun je het ook in een pannetje doen met dikke bodem. Vet dan een vorm (bv quichevorm) goed  in met boter en verdeel de karamel over de bodem. Werk snel, want de karamel wordt snel hard.
3. Snijd de appel in kwarten, verwijder de schil en het klokhuis en leg ze met de bolle kant in de karamel. (Het is handig als je de appels eerst schilt en in de vorm legt, dan kun je zien hoeveel er precies in past).
4. Haal je deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede. Leg het deeg over de appels, snijd het teveel aan deeg weg en stop de randen in. Prik met een mes een paar gaatjes in het deeg.
5. Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 180'C en bak de tatin in 45 minuten bruin en gaar. Haal de vorm uit de oven en laat 5 minuten staan. Zet een groot bord op de vorm en draai in één keer alles om, zodat de tatin op het bord ligt. Het beste kun je dit boven de gootsteen doen, misschien druipt er nog wat karamel uit. Serveer de tarte tatin lauwwarm met een bolletjes ijs, met slagroom of crème fraîche.

Tip: Je kunt in plaats van zelf het deeg te maken ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. Dan moet de taart wel korter in de oven, ongeveer 20 minuten.

Bron: Het briseerdeeg is uit de Delicious en de vulling komt uit het boekje van LeCreuset dat bij de vorm geleverd wordt.



Het verhaal gaat dat de gezusters Tatin, die de kost verdienden met taarten bakken, in 1889 bij toeval deze taart maakten. Eén van de zusters was bezig een appeltaart te bakken en kwam er achter dat ze was vergeten de bodem van de taartvorm te bekleden met deeg. Zij legde het deeg over de appels en schoof de taart zo de oven in. Na het bakken keerde ze de taart om en ze kreeg een knapperige bodem met zachte appels en een verrukkelijke karamel.

Een klassieker en altijd nog even lekker! Dit recept hoort ook echt op mijn blog. Ik heb al verschillende keren een tarte tatin gemaakt en gelukkig altijd goed gelukt. Belangrijk dat je de karamel op tijd van het vuur haalt, niet te vroeg en niet te laat, mijn advies blijf er bij staan, want deze taart valt of staat met een goede karamel. De meningen over de bodem waren verdeeld, Johan en de gasten vonden het lekker, maar ik heb het toch liever met bladerdeeg.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Echt lekker! Samen met een vriendin hebben we er ontzettend van gesmuld!

Groetjes,

Tumtum

Caroline Brouwer zei

Leuk om te horen Tumtum. Wat voor deeg heb je gebruikt?

Unknown zei

Hoi Caroline, hij staat in de oven en we zijn heel benieuwd. Maar hij zal best lekker zijn zoals al jouw gerechten!! Ik heb nog geen tartinvorm dus in een hapjespan gedaan. Vroeg me wel af waarom ijskoude boter én ijskoud water? (Wil graag veel leren). Groetjes en een zonnig weekend!