zondag 9 maart 2014

Toffee brownies met frambozen


Ingrediënten:
- 200 g boter
- 280 g bloem
- ½ tl zout
- 300 g pure chocolade, in stukjes gebroken
- 2 eieren
- 220 g fijne kristalsuiker (ik gebruikte 200 g)
- 1 tl vanille extract
- 140 g frambozenjam (optioneel)

Toffee:
- 25 g boter
- 75 g fijne kristalsuiker

Frambozenjam:
- 300 g frambozen (vers of uit de diepvries)
- 100 g fijne kristalsuiker

Bereiden:
1. Voor de toffee: vet een bakvorm in met boter (niet die waar je van plan bent de brownies in te bakken). Doe de boter en de suiker in een pannetje met dikke bodem en breng het op halfhoog vuur aan de kook. Roer voortdurend met een houten lepel tot de het mengsel donker is geworden (niet te donker, want dan smaakt het bitter, niet te licht, want dan heb je niet een lekkere karamel smaak). Het mengsel ziet er af en toe uit of het geschift is, maar gewoon blijven roeren, dan komt het helemaal goed. Giet de toffee in de beboterde vorm en laat opstijven.
2. Vet een vorm van 22 x 22 cm (ik gebruikte 23 x 23) goed in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier, dan til je de brownies er zo uit. Verwarm de oven voor op 170'C boven-en onderwarmte. Zeef de bloem en het zout in een kom en zet apart.
3. Zet de boter en de chocolade in een vuurvaste kom boven een pan met net niet kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade onder af en toe roerend smelten en haal zodra de chocolade gesmolten is de kom van de pan, de chocolade mag niet te heet worden.
4. Klop in een grote kom de eieren,suiker en het vanille extract door elkaar tot het net vermengd is; er hoeft geen lucht in de eimassa geklopt te worden. Spatel het chocolademengsel door de eimassa, gevolgd door het bloemmengsel. Breek de toffee in kleine stukjes en meng door het beslag.
5. Giet het beslag in de vorm. Als je de jam gebruikt: laat druppels jam in de vorm vallen en verdeel ze met een mes door het beslag.
6. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de brownies in ongeveer 25 minuten, bij moesten ze 10 minuten langer in de oven! Het deeg blijft een beetje vochtig, maar als het afgekoeld is, komt het helemaal goed. Laat de brownies in de vorm helemaal koud worden, misschien moet je het nog even in de koelkast zetten. Snijd de brownies in stukken (ik sneed er 16 stukken van).
7. Nog even voor de duidelijkheid: de frambozenjam kun je ook weglaten. Ik heb de frambozenjam zelf gemaakt (zie hier onder het recept) en daar 140 g van gebruikt.

Frambozenjam: doe de frambozen (ik gebruikte frambozen uit de diepvries) met de suiker in een steelpan en roer alles door elkaar. Breng ze op laag vuur tegen de kook en laat 7-8 minuten pruttelen. Doe de inhoud in een schaal en dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Dit is meer iets tussen een jam en een coulis, geschikt om te verwerken in gebak, maar ook lekker door de yoghurt of als jam op een beschuitje.

Tip: het basisprincipe voor goed geslaagde brownies is de juiste baktijd! Als je een satéprikker in het browniegebak steekt moet deze er met nog wat vochtig kruim uitkomen, maar dit moet niet lijken op de natte beslagmix. Het moet dikker en steviger zijn en als het afgekoeld is stevig worden. Het browniegebak moet in de oven iets gerezen zijn en de buitenkant moet helemaal droog zijn. De tijd van het bakken is afhankelijk van je oven. Controleer dus altijd voor de baktijd voorbij is je gebak. Je kunt altijd je gebak nog verder laten opstijven in de koelkast. Niets zo erg als te lang gebakken brownies.

Bron: 'Het Kookboek', Yotam Ottolenghi


Als je op dieet bent zou ik dit recept maar snel overslaan, want het is niet echt lijnvriendelijk. Dit is weer een recept dat ik maakte voor de Yotam Ottolenghi Facebook pagina,  'Yotam Ottolenghi inspired cooking housewives', waar we iedere week een recept maken van hem. We zijn nu bij de C aangeland van chocolade. Dit recept staat in 'Het Kookboek' samen met nog andere héérlijke bakrecepten, waarvan ik er verschillende al gemaakt heb. Je kunt deze brownies ook maken met bananenjam, of abrikozenjam, maar ik heb gekozen voor frambozen, omdat ik dat een perfecte match vind met chocolade. De frambozen geven ook net een beetje zure frisheid aan de zoete chocolade. Als je fan bent van brownies, moet je deze echt eens proberen; echt een lekker brownie recept!

6 opmerkingen:

Judith zei

Ze zien er in elk geval heerlijk smeuïg uit! Is framboos en toffee ook een lekkere combinatie? ik zou daar zelf eerder banaan o.i.d. bij kiezen... ben benieuwd!

Caroline Brouwer zei

Wij vonden het zo erg lekker, maar ik denk dat het met banaan ook erg lekker is en met abrikozen ook natuurlijk. Ik heb voor frambozen gekozen omdat ik weet dat dat een heerlijke combi is met chocolade. Abrikozen ook, maar die zijn er nog niet.

Simones Kitchen zei

Ziet er heerlijk uit Caroline! Ik heb dat boek ook maar er nog niks uit gemaakt! ik ga er meteen eens wat beter in kijken...:)

Caroline Brouwer zei

Wat zonde Simone, er staan zoveel heerlijke recepten in dat boek. O.a. de worteltaart, is de lekkerste die ik ooit geproefd heb! Ik zou dat boek maar eens gauw uit de kast halen. groetjes, Caroline

Baked Louie's zei

Mmm, klinkt een lekkere combinatie :)

Marjolein zei

Hij zit nu in de oven :) In combinatie met die dulce de leche versie.
Wel lastig om de juiste eindtijd te bepalen want het blijft door die frambozen en dulce wel wat vochtiger dan ik gewend ben bij brownies... (die dulce stolt pas weer als het afgekoeld is, dus gooit die prikker-truc wat in de war).
Maar de zijkanten zijn nu klaar, nog even en dan gaat ie er gewoon maar uit!