maandag 30 juni 2014

Abrikozen-yoghurttaart


 Ingrediënten voor het deeg:
- 60 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g bloem
- 50 g suiker
- 1 eierdooier
- 1 el melk
- 2 el tijm of rozemarijn, fijngehakt (optioneel)

Voor de vulling:
- 500 g abrikozen, ontpit en in vieren gesneden
- 125 ml Griekse yoghurt
- 1 ei, losgeklopt
- 75 g suiker
- 1 el custardpoeder
-  3 el rietsuiker

Bereiden:
1. Voor het deeg: kneed met de mixer of in de keukenmachine de boter, de bloem, de eidooier, de melk en de suiker  (evt. de tijm of rozemarijn) tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur te rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een lage vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3.  Rol het deeg iets groter dan de vorm uit op een met bloem bestoven aanrecht, rol het deeg om de deegroller en leg het in de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Leg een stuk bakpapier op het deeg met een steunvulling erop. Bak de bodem 15 minuten in de oven, verwijder de steunvulling en zet de bodem terug in de oven en bak nog 5 minuten tot de bodem lichtbruin en gaar is.
4. Maak intussen de vulling: meng de yoghurt, de custardpoeder, het ei en de suiker met een garde door elkaar. Schep het yoghurtmengsel op de bodem en verdeel de abrikozenstukken erover. Strooi de helft van de rietsuiker erop.
5. Bak de taart in 35 minuten gaar. Als de randen te bruin worden, dek deze dan af met aluminiumfolie.
6. Neem de taart uit de oven. Zet de grill aan en bestrooi met de rest van de rietsuiker. Zet de taart nog even onder de grill en laat de suiker karameliseren. Ik heb dit met mijn crème brûléebrander gedaan. Er mag best een zwart blakerrandje op het fruit zitten. Laat de taart afkoelen, verwijder de vorm en serveer.

Bron: Mijn Favoriete Desserts, Janneke  Philippi

Op het blog van Maaike MiCook kwamen steeds heerlijke abrikozentaarten langs en zo inspireerde zij mij om er ook weer eens eentje te bakken. Ik ben nl gek op abrikozen en vooral in een taart smaken ze erg lekker. Het werd deze taart uit het super mooie boek " Mijn Favoriete Desserts", waar zulke lekkere recepten in staan. Zelf houd ik wel van aparte ingrediënten in een recept en heb ik 2 el fijngehakte tijm door het deeg gedaan, het smaakte erg lekker in combinatie met de abrikozen, maar ben je zelf niet zo avontuurlijk kun je het gewoon weglaten.

8 opmerkingen:

ymme zei

Oh, lekker met verse abrikozen, één van mijn favoriete vruchten.

Maaike zei

Hij ziet er echt heerlijk uit! Ik krijg meteen weer zin in een stukje, want ik vond hem echt super lekker!

Ben benieuwd naar je volgende baksel met abrikozen! ;)

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Ik ben een trouwe bezoeker van je blog en kijk bijna dagelijks op je blog. Ik heb dit recept ook gemaakt maar vond het een beetje tegenvallen. De smaak was goed maar de taart was een beetje plat.
Het zou natuurlijk kunnen dat ik een te grote vorm heb gebruikt? Ook vond ik het deeg lastig uitrolbaar. Uiteindelijk is het gelukt tussen twee vellen bakpapier.
Nog maar eens een keer proberen.
Grutjes Marieke

Caroline Brouwer zei

Hallo Marieke.
Leuk dat je de taart gemaakt hebt. Heb je een vorm van 24 cm gebruikt? Het is natuurlijk wel een vrij platte taart. Met het deeg uitrollen had ik geen moeite, geen idee hoe dat komt. Fijn dat je de smaak toch goed vond.
groetjes, Caroline

Johanneke zei

Hoi Caroline, lijkt me heerlijke taart, zeker met de tijm door het deeg. Ga m volgende week maken. Bij het lezen van het recept vond ik de hoeveelheid yoghurtvulling al erg weinig, maar na het commentaar hierboven ga ik dat aanpassen. Ik heb bv een taart met in thee geweekte pruimen en creme fraiche, en daar zit 3 dl creme fraiche in en een ei, en dat is al een lage taart.
Maar verder zal het goed komen.
Groeten Johanneke

Caroline Brouwer zei

Halo Johanneke,
In het recept wordt een taartvorm van 20 cm gebruikt. Aangezien ik op het blog van Maaike las, dat het voor die maat teveel vulling was, heb ik een grotere gebruikt van 24 cm. Bij mij was de vulling precies goed, echt niet te weinig. Ik denk dat als je in een vorm van 24 cm meer gebruikt dat de vulling overloopt als je de abrikozen erin legt. Ik hoor het graag van je.
groetjes en succes, Caroline

johanneke zei

Hallo Caroline, taart is heerlijk. Mijn vorm heeft een 23cm doorsnee bodem. Hoeveelheid deeg is net aan. In de vulling heb ik een schep extra yoghurt gebruikt, in totaal 200 gram, rest gelijk gehouden, en dat was precies goed.
Johanneke

Caroline Brouwer zei

Hallo Johanneke,
Leuk dat ie goed gelukt is en goed in de smaak viel!
groetjes, Caroline