zaterdag 9 mei 2015

Kip met granaatappelmelasse en bulgursalade


Ingrediënten:
- 8 kippendijen, zonder vel en zonder bot
- 1 el plantaardige olie om in te bakken

Voor de marinade:
- 2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
- ½-1 groene chilipeper, in ringetjes
- 3 el granaatappelmelasse (Turkse winkel)
- 1 el plantaardige olie
- ½ tl versgemalen zwarte peper

Voor de bulgursalade:
- 200 g bulgur
- ½ tl zout
- 1 tl olijfolie
- 200 ml kokend water
- 50 g gepelde pistachenoten, geroosterd en grof gehakt (bewaar de helft voor de garnering)
- 75 g krenten
- 2 tl gedroogde munt (Turkse winkel)
- 1 el granaatappelmelasse
- 50 g verse granaatappelpitten (bewaar 1 el om te garneren)
- 1 klein bosje munt, grof gehakt (ongeveer 15-20 g)
- 1 klein bosje platte peterselie, grof gehakt (15-20 g)

Bereiden:
1. Meng de ingrediënten voor de marinade en wrijf de kip er mee in. Dek de kip af en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren (langer mag ook). Voeg ook nog naar smaak zout toe.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte.
3. Doe de bulgur in een kom met het zout en de olie en overgiet met 200 ml kokend water en laat afgedekt met plasticfolie 5 minuten staan. Schep de bulgur los met een vork. Voeg de resterende ingrediënten, behalve die voor de garnering toe en schep alles goed door elkaar.
4. Verhit de olie in een grote ovenvaste pan op middelhoog vuur en leg de kippendijen er met de platte kant in. Bestrooi ze met zout en peper en bak de filets 2-3 minuten, tot het vlees goudbruin van kleur is. Keer ze om en bak de andere kant ook 2 minuten. Zet daarna de pan 12 minuten in de oven of tot ze gaar zijn. Heb je geen ovenvaste pan kun je het ook even in een braadslede doen.
5. Schep de salade op afzonderlijke borden of op een grote serveerschaal en leg hier de kip op. Giet het bakvet uit de pan erover. Bestrooi met de achtergehouden pistachenoten en  en granaatappelpitten en serveer meteen.

Bron: "Honey & Co"

Afgelopen week heb ik mezelf twee kookboeken met recepten uit het Midden-Oosten cadeau gedaan: Honey & Co en Persiana en vandaag meteen twee lekkere recepten uit Honey & Co gemaakt. Het zijn echt geweldige boeken als je tenminste - net zoals ik - van de keuken van het Midden-Oosten houdt. Ik houd van de specerijen en de zoete accenten in de gerechten. Dit gerecht smaakt zoet en zuur, is kleurrijk en ontzettend lekker. Leuk om op tafel te zetten als je eters hebt.

6 opmerkingen:

Ilona zei

Dat is ook toevallig; ik heb mezelf dezelfde kookboeken cadeau gedaan! Helaas vanwege verhuizing en verbouwing nog niets uit gekookt maar deze post maakt me meteen enthousiast om toch maar eens te beginnen :-)

Caroline Brouwer zei

Echt geweldige boeken, ik wil zoveel maken. Maar ik kan me voorstellen dat je hoofd er nu niet naar staat Ilona.
Succes met de verbouwing, groetjes, Caroline

Karin zei

Ik zag de foto en ik dacht gelijk: dat komt vast uit één van de nieuwe boeken.
Ziet er heerlijk uit Caroline en wat een prachtige heldere foto! Ik sla het recept op bij gebrek aan het boek ;-)

Groetjes, Karin

Sanne zei

Hmmm dit klinkt heerlijk zeg!! Ga dit zeker snel een keer maken als ik weer terug van vakantie ben :)

barbara leguijt zei

't Was weer heerlijk, Caroline. Het leek wat weinig, maar bleek net voldoende als hoofdmaaltijd voor drie volwassenen. Mijn Marokkaanse slager snijdt wel heel ruime kippendijen, dus de helft heb ik vooraf toch maar ingevroren.

Caroline Brouwer zei

Leuk Barbara dat je ook dit gerecht weer gemaakt hebt. Ik heb mijn kippendijen die ik over had ook ingevroren (maar die waren wel al klaar gemaakt). Heb ik het volgende keer makkelijk!
groeten, Caroline