zondag 17 mei 2015

Koffietaart met pecannoten en karamelglazuur


Ingrediënten:
- 225 g boter, op kamertemperatuur
- 225 g muscovado suiker (of 200 g rietsuiker en 25 g stroop)
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 1 el koffie korrels (bv van nescafé), gemengd tot een papje met 2 el melk
- 175 g patentbloem
- 3 tl bakpoeder
- 150 g pecannoten, houd er 8 over voor de garnering, de rest gehakt

Voor de garnering:
- 150 g kristalsuiker
- 250 g zachte boter
- 500 g poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte, vet twee springvormen van 20 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de suiker en de boter in een kom en mix met de elektrische handmixer tot het glad en romig is. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop ze er goed door samen met de koffie en 1 eetlepel bloem. Vouw met een spatel de overige bloem, de bakpoeder en de gehakte pecannoten door het deeg.
2. Verdeel het deeg over de twee bakblikken en bak de cakes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gerezen zijn en als je met een vinger op het midden drukt het deeg terug veert. (Bij moesten ze 10 minuten langer in de oven). Laat de taarten even afkoelen, verwijder de buitenkant van de springvorm en laat op een rooster helemaal afkoelen.
3. Doe de 150 g kristalsuiker en 2 el water in een pan en zet op halfhoog vuur. Verwarm tot de suiker is gesmolten. Blijf koken tot je een amberkleurige karamel hebt. Haal de pan van het vuur en doop de 8 pecannoten in de karamel. Haal ze er met een vork uit en leg ze op een stuk bakpapier (pas op karamel is gloeiend heet). Giet de karamel op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dunne laag en laat helemaal afkoelen.
4. Doe de boter en de poedersuiker in een kom en klop zacht en romig met een elektrische handmixer. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het te vast is. Plet de karamel tot een fijne poeder door er met een deegroller een paar keer goed over te rollen (er moeten geen grote stukken meer inzitten). Klop dit door het botermengsel.
5. Breng een dun laagje van het glazuur op één cake aan en leg de andere cake erop  Bedek de taart met de rest van het glazuur (dit gaat het best met een spatel, of een groot mes). Ik heb niet alle glazuur gebruikt, anders werd de taart wel erg zoet.Versier de taart met de gekarameliseerde pecannoten.
Als je de taart in de koelkast bewaard, haal deze dan minstens 2 uur voor het serveren uit de koelkast en laat goed op kamertemperatuur komen, dat komt de smaak ten goede.

Tip: maak 3/4 van de aangegeven hoeveelheid voor het glazuur, dan heb je meer dan genoeg. Gebruik maar een dun laagje van het glazuur want het is lekker maar erg zoet. Het laagje moet dus veel dunner worden dan bij mij op de foto te zien is.

Tip: moscovado suiker is in Nederland bijna niet te verkrijgen, je kunt daarvoor in de plaats rietsuiker gebruiken en een klein gedeelte vervangen door stroop. Het wordt ook wel eens vervangen door bruine basterdsuiker, maar daar zit teveel vocht in.

Bron: Olive magazine


Deze taart heb ik speciaal gemaakt voor een trouwe volgster van mijn blog, Sylvia. Zij volgt al heel lang met enthousiasme mijn blog en maakt bij iedere familiegelegenheid, kerst of andere zon- en feestdagen met veel succes gerechten van mijn blog.
Sylvia ik wens je nog vele gelukkige en gezonde jaren en nog veel bak-en kookplezier met de recepten van mijn blog. Een gezellige dag en er staat vast net zo'n lekkere taart op je te wachten!

5 opmerkingen:

ymme zei

Deze taart scoort samen met de schitterende foto weer hoog. En koffiesmaken, hmmmmmmmmm.
Nog een fijne zondag.

Judith zei

Wat leuk! Van harte gefeliciteerd Sylvia! En de taart ziet er heeerlijk uit... ik hoop dat jouw verjaardagstaarten net zo lekker waren:)

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Wat grappig, mijn naam is ook Sylvia en ik ben ook een fan van je. Dus voelt het een beetje alsof hij ook voor mij gemaakt is ha,ha.
Als ik deze maak, laat ik je natuurlijk weer weten, wat we ervan vonden.

Groetjes
Sylvia

Onno Zin zei

Hallo Caroline,

OOOhhhh.... deze taart is heerlijk!!!
Ik heb je tip opgevolgd en niet zoveel botercrème gemaakt.
De bovenkant heb ik met cacaopoeder bestrooid i.p.v. te garneren met wat noten.
Het is echt een heerlijke (maar wat machtige) taart die hier zeker vaker op tafel gaat komen.

Bedankt voor dit recept :-)

Caroline Brouwer zei

Fijn dat de taart zo in de smaak is gevallen! Je moet er inderdaad kleine stukjes van snijden.
groetjes, Caroline