donderdag 17 februari 2011

Sticky citrus sponge cake


Ingrediënten:
- 4 middelgrote sinaasappels
- 6 el golden syrup, evt. extra om erbij te serveren
- 200 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g licht bruine basterdsuiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 110 g gemalen amandelen
- 4 grote eieren

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een ronde cakevorm van 23 cm doorsnede (geen springvorm) in met boter, geen bakpapier gebruiken.
2. Rasp de schil van 2 sinaasappels en schil alle 4 de sinaasappels en snijdt ze in dikke plakken.
Doe de 6 el golden syrup op de bodem van de vorm en leg er een paar mooie plakjes sinaasappel in. Snijd de rest in kleine stukjes en zet apart.
3. Doe alle andere ingrediënten in een grote kom met de rasp en de andere stukjes sinaasappel en mix met een elektrische handmixer tot alles glad en goed gemengd is. Verdeel het beslag over de plakken sinaasappel. Maak een kuil in het midden met de achterkant van een lepel, zodat de cake gelijkmatig gaat rijzen in de oven.
4. Zet de cake in de oven en bak 45 -50 minuten. Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten in de vorm staan. Leg een grote platte schaal op de vorm en keer de taart.
5. Je kunt de cake daarna nog met golden syrup bedruipen en serveer de cake met een bolletje ijs of serveer met custard.

Bron: " Good Food" maart 2011


Als je dit recept leest, denk je vast dat het een heel zoete taart is, maar dat valt erg mee, vooral als je bij het serveren de extra golden syrup weglaat. De cake moest bij mij zeker 25 minuten langer in de oven. Als je deze cake als dessert serveert, serveer hem dan nog een beetje warm. Erg lekker met een bolletje vanille ijs. Maar koud bij een kopje koffie of thee ook erg lekker.

1 opmerking:

Theo zei

Lekker Caroline, het doet me denken aan een recept dat ik vroeger wel eens maakte maar weer helemaal vergeten was. Dat was ook zo lekker. Je hebt me weer op een idee gebracht! Bedankt en groetjes van Theo