zondag 3 april 2011

Luchtige citroenpudding


Ingrediënten:
- 140 g suiker
- 30 g roomboter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, gescheiden in eiwitten en eigelen
-1 tl vanille extract
- geraspte schil van 1 citroen
- 30 g bloem
- een snufje zout
- 60 ml citroensap, van ca 1½ citroen
- 160 ml volle melk

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet 4 ramekins  in met boter.
2. Doe de boter en suiker (min 2 el, die heb je nodig voor de eiwitten) in een kom en meng met de mixer tot het glad en licht is. Voeg één voor één de eigelen toe en meng tot ze goed opgenomen zijn. Meng het vanille extract en de citroenrasp erdoor.
3. Voeg de bloem en het zout toe en mix tot alles net gemengd is. Verlaag de snelheid en voeg het citroensap en de melk toe. Zet opzij.
4. Klop in een schone kom de eiwitten bijna stijf, voeg beetje voor beetje de 2 el suiker toe en mix tot de eiwitten volledig stijf zijn en pieken vormen.
5. Vouw de eiwitten met een spatel in drie gedeeltes  voorzichtig door het mengsel. Schrik niet; het deeg is erg vloeibaar.
6. Verdeel het deeg over de ramekins. Plaats de ramekins in een bakblik en voeg zoveel heet water toe tot ze voor de helft in het water staan. Bak ze 40 - 45 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is en een er in gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Haal de ramekins uit het water en laat ze volledig afkoelen. Eventueel kan je dan de ramekins verwijderen, maar je kunt ze ook in de ramekins serveren.

Bron: "Cafe Ina".

Toen ik op "dessert stalking" dit recept tegen kwam: "A lemon sponge pudding to die for", wist ik meteen dat ik het wilde maken; ik houd nl erg van de frisse smaak van citroenen in taarten en desserts.  Nou om er voor te willen sterven dat gaat mij wat te ver, maar goddelijk is het wel!  De ingrediënten heb je altijd wel in huis.  Het leuke van deze pudding is dat na het bakken het deeg zich verdeelt in twee lagen, de bovenste laag is een luchtige cake en de onderste laag wordt een frisse citroenachtige saus.

25 opmerkingen:

Liesbeth zei

Hmm, ziet er erg lekker uit zo op de vroege morgen. Ik ga hem binnenkort eens proberen.

Theo zei

Het lijkt me inderdaad heel lekker. Ik hou ook van het fris-zure van de citroen.

Uit Paulines keuken zei

Ohh dit lijkt me heerlijk, maar ik ben dan ook gek op citroen :) Weer iets op mijn to cook lijstje.

Groetjes Pauline

Gewoon Lekker Gewoon zei

Op de lijst van etensbloggers (kantlijn) kan ik vaak al voorspellen welk recept van jou is! Bij deze ook weer raak. Ziet er erg lekker uit. Gr. Gerry

Caroline Brouwer zei

Hallo Gerry,
Wat grappig. Ben ik zo voorspelbaar?! Ja, ik houd van zoet ;-)
groetjes, Caroline

Gewoon Lekker Gewoon zei

Nee, niet echt voorspelbaar, maar wel een bepaalde stijl. Een soort smaakgevoel voor lekker! Gr. Gerry

Uit Paulines keuken zei

Hoi Caroline,
Ik heb de pudding gemaakt. Lekker fris, ik had er iets minder suiker door gedaan. Helaas kwamen die van mij niet zo mooi uit de vorm als die van jou, maar de smaak was er niet minder om. Ik zal het recept binnenkort ook op mijn blog plaatsen (met een verwijzing naar jou uiteraard)

Groetjes Pauline

Caroline Brouwer zei

Hallo Pauline,
Wat jammer, had je ze wel helemaal laten afkoelen?
Ik heb het ook wel eens gehad, o.a. bij panna cotta. Volgende keer beter. Gelukkig vond je ze wel lekker.
groetjes, Caroline

Brenda (Kookt!) zei

Hoi Caroline, dit lijkt inderdaad op mijn Hemelse Citroen cake/pudding!
Leuk idee om 1-persoons porties van te maken en de cake bij het serveren op een bordje om te keren. Hierdoor ligt de pudding bovenop.

Marja zei

Hallo Caroline,

Kan ik deze Citroenpudding ook in een silicone tulbandvorm maken? Ik heb geen 1 persoons bakjes waar het in kan...

Ik hoor graag weer even van je.

Hartelijke groet,
Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ik weet niet of je zo'n silconenvorm in dat hete water mag plaatsen.Anders kan je het ook in een ovenvaste schaal maken.
groeten, Caroline

Marja zei

Dank je wel Caroline, voor je snelle reactie!! Hij mag wel in de oven, dus de hitte lijkt mij geen probleem. Ik ben bang dat als ik het in een ovenschaal maak, ik het niet zo mooi omgekeerd krijg.

Groet, Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Nog even... denk je er wel aan dat de oventijd waarschijnlijk anders als je het in een grotere vorm maakt! Waarschijnlijk moet het er iets langer in. Goed controleren.
Succes en ik ben benieuwd hoe je het vindt. groetjes, Caroline

Marja zei

Hallo Caroline,
Dank je wel voor je tip. Ben nog aan het twijfelen of ik dit recept ga maken of toch Limoncello Semifreddo, het lijkt me allebei heerlijk...
Ik wil het voor zondag maken als ik eters krijg, maar heb geen tijd om het eerst nog uit te proberen.

Groeten, Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Als ik je mag adviseren, zou ik voor de limoncello semifreddo gaan. Zeker dat die lukt en met deze zit je toch een beetje met de oventijden. Zou ik eerst maar een keertje uitproberen. En het voordeel van de smifreddo is ook dat je hem helemaal van tevoren kunt maken. Altijd handig met een etentje.Veel succes met je etentje!
groeten, Caroline

Marja zei

Hallo caroline,

Ik heb het helemaal anders gedaan haha, maar toch bedankt voor je advies en het mee denken.
De abrikozen-citroenstukjes bleven me maar trekken en daar had ik zo'n zin in...dus ik heb die lekker gemaakt voor bij de koffie/thee. Ze zijn zeer in de smaak gevallen, oei wat is het moeilijk om daar vanaf te blijven...

De andere desserts ga ik ook zeker proberen!!

Groet, Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Die zijn inderdaad ook erg lekker!
Ik ben benieuwd wat je nog meer gaat maken.
groetjes, Caroline

Silvia zei

Net voor het eerst gemaakt, maar tsjonge wat lekker! Ik kom nog tijd te kort om alles te maken wat op je blog staat. Dank voor het delen en gaat er graag nog heel lang mee door!

Caroline Brouwer zei

@Silvia, ik zal wel moeten met al die enthousiaste reacties! ;-))Maar het is geen straf hoor!

Lex Heufke zei

Lijkt mij heel lekker om te eten en nog leuker om te maken. Maar ik heb 2 vraagjes. Wat is een ramekin en wat te doen als je geen vanilleextract kunt krijgen. Kan ik iets maken van vanillestokjes?
Lex heufke.

Caroline Brouwer zei

Hallo Lex,
Een ramekin is een ovenschaaltje, zoals je in dit recept op de foto ziet (http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/10/pompoen-gorgonzola-flan.html)
Vanille extract kun je kopen bij kookwinkels en Dille & Kamille verkoopt het ook. Je kunt het ook zelf maken. zie: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2007/12/vanille-extract-zelf-maken.html In dit recept is het ook niet erg als je het weglaat.
groeten, Caroline

Lex Heufke zei

Hallo Caroline, bedankt voor de snelle reactie. Ik woon in turkije dus het is een beetje moeilijk om bij Dille &Kamille langs te gaan. Ik zal het zelf wel maken. Zoek het wel ff op. Ik heb metalen cupcakesvormen maar koop wel van die kleine stenen vormen. Ga morgen gelijk aan de slag. Je hoort nog van mij. Bedankt.

Lex Heufke

Lex Heufke zei

Hallo Caroline, ik heb de pudding gemaakt en alles ging goed tot het moment van afkoelen. Ik heb ze uit de oven op de koude aanrecht gezet en kort erna stortten ze in.
De smaak was voortreffelijk. We hebben ze uit de bakjes gegeten. Ze wilden er niet uit.
Hoe moet ik ze laten afkoelen?

Lex heufke

Caroline Brouwer zei

Hallo Lex,
Als je precies het recept gevolgd hebt, heb ik er geen verklaring voor. Had je de eiwitten wel goed stijf geklopt? Als je de kom op z'n kopt houdt, moet het er niet uitlopen. Verder de ramekins goed ingevet? Het is een tijdje geleden dat ik dit maakte, maar zoals je kunt zien kwamen ze er bij mij wel goed uit. Ik meen te herinneren dat ik ze wel helemaal goed had laten afkoelen.
Gelukkig smaakten ze wel goed. Ik zou zeggen probeer het nog eens en misschien gaat het dan beter.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Welke diameter ramekin kan ik het best gebruiken?