zondag 26 juni 2011

Choco-fudge-notentaart


Ingrediënten voor de bodem:
- 1 pak bastognekoeken
- 150 g boter

Voor de fudge:
- 125 g boter, in stukjes
- 400 ml gecondenseerde melk
- 2 el honing
- 150 g suiker
- 250 g walnoten, grof gehakt
- 100 g melkchocolade

Bereiden:
1. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en bedek de bodem met bakpapier.
2. Maak de bastognekoeken fijn in een keukenmachine en smelt ondertussen de boter in een steelpan. Doe de koekkruimels in een schaal en meng de gesmolten boter er doorheen. Verdeel het mengsel over de springvorm en druk goed aan met een grote lepel. Laat afkoelen. (zet in de koelkast).
3. Doe ondertussen voor de fudge de boter, de gecondenseerde melk, honig en suiker in een grote steelpan. Verwarm al roerend, zonder het aan de kook te brengen, tot de suiker oplost. Zet het vuur hoger en verwarm het mengsel al roerend met een garde minstens 15 minuten totdat het glanzend, dik en karamelkleurig is geworden. ( dit is hard werken, constant goed roeren, anders brandt de fudge aan).
4. Haal de pan van het vuur en meng de gehakte walnoten erdoor. Verdeel de fudge meteen over de bastognebodem en maak egaal met een lepel of spatel. Laat afkoelen en hard worden.
5. Smelt de chocolade au-bain-marie. Haal de springvorm weg en bestrijk de fudgelaag met de gesmolten chocolade. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Versier de taart eventueel door er een sjabloon op te leggen en poedersuiker overheen te strooien.

Bron: "Dinerdiva in de city".

Snijd deze taart in kleine puntjes, want de taart is machtig en een echte calorieënbom  ..........en deze taart is erg verslavend !!!

20 opmerkingen:

Levine zei

Oei oei, lijkt me heel lekker!!!

Karin zei

Echt heel lekker vooral als je, zoals ik, van bastogne koeken houdt ;) zelfs na 2 stukken!!!

Margriet zei

Wow, dit ziet er echt superlekker uit. Hij gaat op de lijst 'binnenkort maken'! :)

Wiestka zei

Ik zal zeker maken een na mijn reis naar Phuket Thailand.
looks so yummy!

Laura's Bakery zei

Hmmm, die ziet er echt overheerlijk uit!

Unknown zei

ziet er lekker uit ga vandaag proberen!!!

Marja zei

Net een heel klein stukje van deze taart geproefd en o, wat is hij super lekker!! Nu maar hopen dat de verjaardagsvisite niet alles op eet haha

Dank voor het delen van dit heerlijke recept!
Groeten Marja

Rebelicious zei

Nou, deze taart was (is!) een hit. Ik heb hem gemaakt voor een kinderverjaardag en op chocolade (voordat deze gestold was) gekleurde smarties gestrooid. Lekker en feestelijk! Bedankt voor het recept. Hij gaat in mijn favorieten recepten boekje. Jacoline, Texel

Anoniem zei

ik heb deze taart vandaag ook gemaakt. erg lekker, al vind ik het wel een beetje spijtig dat de smaak van de bastognekoekjes zo erg overheerst. ik proef de fudge bijna niet, zonde van al dat harde werk :-)

Rosina zei

Vandaag gemaakt, echt delicious!! Perfecte combi!

Caroline Brouwer zei

@Rosina, dit is inderdaad een toppertje! ;-))

Huub en Patricia zei

Echt super super super lekker!Zeer verslavend! We hebben de taart nu een x of 5 gemaakt en hij blijft een topper, alle gasten vinden hem elke x weer lekker!

Een tip: Wij voegen aan de chocolade top-laag wel een beetje room toe zodat de laag niet kei-hard word.

Caroline Brouwer zei

@Huub en Patricia, zelf nog maar één keer gemaakt! Maar ik weet nog dat we het ook een erg lekker recept vonden. Binnenkort maar weer eens maken! En bedankt voorde tip!
groetjes, Caroline

janneke zei

Ik ga de taart vandaag maken voor de verjaardag van m'n zus. Die vroeg vorige week wil jij die lekkere taart maken. Je leest het goed Caroline de taart is echt verslavend. Benieuwd naar de reacties vanavond.

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Janneke,geniet vanavond van je taart!
groetjes, Caroline

Joke zei

Hoi Caroline,
Even voor de zekerheid voordat ik dit recept ga maken want het lijkt me heerlijk. Wordt er 400 ml of gram gecondenseerde melk bedoeld. Ik heb hier een blikje staan en daar zit 400 gram in en als ik ml nodig heb, moet ik nog een blikje erbij halen want dan heb ik te weinig.Ik vraag dit even omdat er in veel recepten met hele blikjes gewerkt wordt.

Alvast bedankt voor je antwoord.

Groetjes van Joke

Caroline Brouwer zei

Hallo Joke,
Oei, het is alweer lang geleden dat ik deze taart maakte, maar ik denk dat je gewoon een blikje moet gebruiken. Succes met die taart, ik herinner me wel dat ie héérlijk was!
groetjes, Caroline

Vicky zei

Hallo ,
Allereerst even toch laten weten dat ik niet alleen dit recept maar je hele blog ontzettend fijn acht , ik heb je toegevoegd aan m'n favorieten bij deze zodat ik regelmatig eens terug kan komen :) .

Ik heb deze nu gemaakt naar aanleiding van een onvergetelijke maand in mijn familie , zelf ben ik jarig pas op 24 augustus maar inmiddels was mijn mama de 8e jarig en kleine zusje de 14e . Wij vieren dit dus ook vaak tesamen eigenlijk naast het feit er natuurlijk op de dagen zelf wat mensen op visite geweest zijn en dit keer wou ik hen eens het plezier doen met een wat andere taart dan de saaie taart die je bij de bakker koopt , maar ik ben zooooo slecht in taarten maken dat ik het gewoon niet durfde riskeren haha , tot ik dit recept nam (ik heb vaak moeite om de bodem een mooi en nrmaal uiterlijk te geven , blindbakken is niet m'n ding ) dus heb ik een beetje een ander recept ervan gemaakt , ik maakte een no bake taart ervan met jouw lijst aan ingrediënten maar voegde er dan een soort van room aan toe en dat bleef gewoon plakken en rechtop staan LOL , ik zag dat het kon via een nog andere blog maar de ingredienten (altijd cheesecake ! ) stonden me niet aan daar dus ik kreeg een variant van jouw taart en een no bake taart en zonder kaas maar met veel boter en room .
Als laatste had ik de chocolade zodanig erover heen gedaan per ongeluk eigenlijk dat die er zoooo goed uitzag bij het snijden ! En straf genoeg vonden ze ze allemaal SUPER ! ( ook de gewone variant van jou hier :-) ) , ik zweer dat ik normaliter zoveel zoet niet binnenkrijg maar de twee taarten zijn op minder dan een uur tijd er in gegaan als koek ! m'n zusje vroeg of ik deze taart ook in ' kleine taartjes kon maken zoals cupcakes voor school hihi ' en ik denk dat ik dat eens ga proberen te doen voor haar , dank , nee superrrrrdank voor het delen van dit overheeeeerlijk receptje en tenminste eentje dat iedereen kan bakken ! je bent top ! Groetjes vanwege Vicky

Caroline Brouwer zei

Dank Vicky voor je leuke reactie. Iedereen kan taarten maken, dat zie je maar weer!
Groetjes, Caroline

Anoniem zei

Zodra er op het werk iets gevierd moet worden of we hebben een uitje/bbq MOET ik de fudge taart weer maken van mijn collega's. Bij gebrek aan 2 springvormen heb ik deze hoeveelheden verdeeld over 2 cakeblikken! En eigenlijk werk dat super goed! Aangezien het nogal machtig is kan je bij een cakevorm een mooi plakje afsnijden!

Ik ga dit weekend weer aan het bakken en verheug me weer op het eindresultaat en mijn blije collega's!!