zondag 17 juli 2011

Aardbeien & kaneeltaart


Ingrediënten:
- 175 g gemalen amandelen
- 175 g roomboter, op kamertemperatuur
- 175 g fijne kristalsuiker
- 175 g zelfrijzendbakmeel
- 1 tl kaneel
- 1 groot ei, plus 1 eigeel
- 450 g aardbeien, in plakjes
- poedersuiker
- geklopte slagroom gemengd met Griekse yoghurt om er bij te serveren

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C (boven-en onderwarmte). Vet een springvorm van 23 cm (ik heb 24 gebruikt) in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng amandelmeel, boter, suiker, bloem, kaneel (ik heb 2 tl kaneel gebruikt), ei en eigeel in een keukenmachine tot de ingrediënten gelijkmatig gemengd zijn. (Ik heb de suiker en boter met de mixer geklopt en toen het ei erdoor en op langzame stand de droge ingrediënten erdoor geklopt).
3. Spreid de helft van het mengsel, dit gaat het makkelijkst met twee vorken over de springvorm uit. Leg de in plakjes gesneden aardbeien er op. Spreid de rest van het deeg er over uit. (Maak je geen zorgen als er een paar aardbeien boven uitsteken en als het deeg niet genoeg lijkt. Door de warmte van de oven vloeit het over de aardbeien uit).
4. Bak de taart 60 minuten (misschien heeft hij 5 min. extra nodig), maar check het in ieder geval na 40 minuten - als de taart te bruin wordt, bedek hem dan losjes met aluminiumfolie. De taart moet gerezen en donker goudbruin zijn als hij gaar is.
5. Koel de taart eerst 10 minuten  in de springvorm, maak dan met een mes de zijkanten los en verwijder de springvorm. Leg de taart op een schaal en bestrooi met gezeefde poedersuiker.
Je kunt de taart warm of koud serveren met een dot Griekse yoghurt gemengd met opgeklopte slagroom (half om half).

Bron: "BBC Good Food".

Deze taart lijkt veel op de bramen-kaneeltaart die ik eerder heb gemaakt. Ook deze taart is weer erg lekker. De toevoeging van de yoghurt met slagroom vind ik niet echt nodig. Misschien wel als je hem als dessert geeft.

7 opmerkingen:

Liesbeth zei

Wat een aparte combinatie aardbeien en kaneel. Maar wel eens om uit te proberen.

Margriet zei

Lijkt me erg lekker! Waar heb je amandelmeel / gemalen amandelen gevonden? Daar heb ik al vaker naar gezocht...

Caroline Brouwer zei

Hallo Margriet,
Amandelmeel koop je bij de natuurwinkel, maar je kunt ook gewoon amandelen kopen en zelf malen, dat doe ik. Ik maal ze in mijn kaasmolentje. Persoonlijk vind ik dat lekkerder. Maar amandelmeel kopen is natuurlijk wel minder werk. Het smaakt trouwens heel lekker in taart.
groetjes, Caroline

Margriet zei

Dank je wel Caroline! :) Ik heb al eens overwogen om een kaas- of koffiemolentje aan te schaffen om noten te malen en ga nu overstag. Groetjes, Margriet

Anoniem zei

Supermooie overzichtelijke blog met heerlijke recepten en prachtige foto's mijn complimenten! :D

Caroline Brouwer zei

Bedankt anoniem, voor het compliment.

Marianne zei

Hoi Caroline,
Wat een heerlijk en vooral makkelijk te maken taart. Echt weer eens wat anders. De koeklaag is verrassend van structuur; steviger dan cake en zachter dan zanddeeg/appeltaartdeeg.
Heerlijk dat laagje aardbeien er tussenin. Volgende keer voeg ik misschien ook wat frambozen of bessen toe om er iets meer kleur aan te geven want aardbeien worden wat bleekjes na verhitten.
Deze taart gaat zeker in de herhaling.

groetjes,
Marianne