zaterdag 23 juli 2011

Abrikozen-citroenstukjes


Ingrediënten voor de bodem:
- 115 g patentbloem
- 50 g suiker
- snuf zout
- 35 g geroosterde hazelnoten
- 115 g roomboter, gesmolten

Vulling:
- 50 g suiker
- 20 g patentbloem
- 2 grote eieren, losgeklopt
- 115 g abrikozen confiture/jam
- 80 ml citroensap (vers)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en bekleed met bakpapier (met 2 repen).
2. Meng de bloem, suiker, zout en de hazelnoten in een keukenmachine door elkaar, druk op de pulseknop totdat de noten fijngemalen zijn.
3. Voeg de gesmolten boter toe en druk nog een paar keer op de pulseknop totdat het mengsel gemengd is. Zonodig nog even met de hand kneden.
4. Verdeel het mengsel over de bodem van het bakblik en bak de bodem 25 - 30 minuten.
5. Maak ondertussen de vulling: meng met een garde de suiker en de bloem in een kom door elkaar. Voeg de eieren toe en meng. Voeg daarna de confiture en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar.
6. Haal de bakvorm uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 150' C. Schenk de citroen-abrikozen vulling over de bodem en zet het bakblik nog 20 - 25 minuten terug in de oven, totdat de vulling stevig is.
Laat het taartje afkoelen en bestuif het met gezeefde poedersuiker en serveer in stukken gesneden.

Bron: "Dessert first".



Dit heerlijke recept zag ik op het blog van Levine van "Uit de keuken van Arden". Ik dacht meteen dit ga ik ook een keer maken. Het is heerlijk fris van smaak en lijkt een beetje op de lemon bars die ik eerder maakte.  

7 opmerkingen:

Lisa zei

Hé wat apart met abrikozenjam erdoorheen. Ik zag de foto's en dacht: jam, lemon bars! Ben wel benieuwd hoe de abrikozen erbij passen. Proef je ze goed? En zijn de repen dan zoeter dan gewone lemon bars? Veel groeten, Lisa

Caroline Brouwer zei

Hallo Lisa,
De abrikozenjam maakt het minder zuur. Je proeft ze niet echt, wel de hazelnoten in de bodem. Ik ben trouwens gek op die lemon bars, maar sommige mensen vinden dat te zuur en dan is dit een goed alternatief!
Fijn weekend, Caroline

Uit Paulines keuken zei

Hmm lekker, wil ik ook nog een keertje maken.

Fijn weekend.

Groetjes Pauline

Lisa zei

Hoi Caroline, klinkt lekker! De combinatie met de hazelnoten lijkt me ook leuk om een keer te proberen. Veel groeten en jij ook een fijn weekend! Lisa

ireen zei

Hoi, ik heb geen keukenmachine, kan ik de noten fijn genoeg hakken met een staafmixer/hakker?

Lydia zei

Heerlijk en een goed recept!
Staat nu bij mij in de oven. Alleen recept aangepast ivm allergie: ipv citroensap appelsap gebruikt en ipv bloem custard in de vulling.
Ben benieuwd!

Anneleenjw zei

Recept grvolgd, maar ik vind de bodem wel heel vet. Misschien volgende keer iets minder boter. De koek staat nu af te koelen en ruikt meer naar ei dan naar citroen.. Ben benieuwd!