zaterdag 22 oktober 2011

Kip met kweeperen (Poulet aux coings)


Ingrediënten:
- arachide olie of een andere neutrale olie
- 2 grote uien, ca. 750 g, grof gehakt.
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 6 stukken kip
- zout en peper
- 2 kweeperen, ca. 1¼ kilo
- sap van 2 citroenen
- 2 el honing
- 2 el sesamzaad, geroosterd

Bereiden:
1. Verhit 3 el olie in een koekenpan met dikke bodem. Voeg de uien toe, bak ze een paar minuten en voeg er gember en kaneel bij. Leg de stukken kip (ik heb kippendijen, zonder bot gebruikt) erop en bestrooi met zout en peper. Leg het deksel op de pan en smoor de kip ongeveer 30 minuten op laag vuur. Keer de stukken eenmaal om. Door het kippenvet en het vocht uit de uien ontstaat er een stevige saus waar wat water aan toegevoegd kan worden. Haal de stukken kip uit de pan, leg ze in een ovenschaal en houd ze warm in de oven.
2. Schrob de kweeperen en snijd ze in vieren. Laat de schil en de klokhuizen zitten. Doe de stukken zo snel mogelijk, voordat ze verkleuren, in kokend water met zout en het sap van 1 citroen. Kook ze in 20 - 30 minuten gaar, maar niet papgaar. Laat ze uitlekken, snijd het klokhuis eruit en snijd elk kwart doormidden.
3. Frituur de kweepeerparten in een laag hete olie tot ze bruin zijn (hierdoor smaken ze gekarameliseerd). Laat ze uitlekken en doe ze in de uiensaus. Voeg honing en citroensap toe en laat de saus, met het deksel op de pan, op heel laag vuur nog een half uurtje sudderen. Giet de saus over de kip en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Lekker met couscous.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden

'Dit is een vreselijk lekker gerecht dat door Joden uit vele landen wordt gemaakt. Het zijn de aromatische kweeperen die het zo bijzonder maken. Dit recept is een Marokkaanse versie, die op feestdagen en bij speciale gelegenheden werd gegeten wanneer er kweeperen waren. Ik beveel het warm aan.'

Hier een site met informatie over de kweepeer en nog meer recepten.

Kweeperen koop je in een Turkse winkel en zijn te verkrijgen van oktober tot februari. Toen ik ze kocht was de verkoopster verbaasd dat ik Nederlands was, want Nederlanders kopen geen kweepeer. Maar als je eenmaal weet hoe lekker het is, zie ook mijn andere recept met kweepeer, dan ga je ze steeds weer proberen. Kweeperen zijn erg aromatisch en je keuken ruikt heerlijk als je ze kookt. Weer een erg lekker recept uit mijn favoriete kookboek van dit moment.

10 opmerkingen:

Marian zei

Oooh, dit recept had ik ook op't oog! Ik heb vorige week de kweeperen op gelei van Claudia Roden gemaakt, maar de smaak van de kweeperen viel erg tegen, ze waren ondanks veel suiker toevoegen en lang koken nog heel wrang... Echt niet lekker, terwijl ik normaal gezien dol op kweeperen ben. Zou het aan de rijpheid van de kweeperen liggen?
In elk geval ziet dit er heerlijk uit!
En ik vind het fantastisch dat je zoveel uit de Joodse Keuken kookt, zo krijg ik toch foto's bij mijn kookboek :)!
Groetjes,
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Je moet eens op de link kijken die ik onder de foto van de kweeperen heb gezet. Er zijn heel veel soorten. Die ik gebruikt had, waren erg lekker, maar ik heb geen idee wat voor kweeperen het waren. Ik heb ook nog een recept van een dessert staan en die kleurden mooi rood. Dat recept heb ik vorig jaar gemaakt en die waren ook zalig! Het boek "De Joodse keuken" is momenteel favoriet bij mij, er staan zoveel lekkere dingen in.
Fijn weekend, Caroline

Claudia van Veldhoven zei

Dit recept lijkt me erg lekker. Ik heb de kweeperen laatst zien liggen bij een Turkse winkel. Bedankt voor de inspiratie, ik heb er wel zin in dit eens te maken.
Groetjes, Claudia.

Anoniem zei

Ik heb dit geproefd en het was heerlijk! Ik ga het snel nog eens maken. Groetjes, Marlous

Aan tafel met Tanja zei

Ah lekker! Ik had eigenlijk kweeperen klaarliggen voor de jaarlijkse maak van membrillo maar ik denk dat ik ze hiervoor ga gebruiken.

Anoniem zei

Ja dit zal ik proberen.Kweepeer maak ik al veel dingen mee maar nog nooit met vlees;)

Es zei

Wat leuk! Ik heb nog nooit een ander recept gezien met kweeperen dan de membrillo en snoepjes.

Anoniem zei

oh wat een leuk idee om ze door de suiker te rollen! ga jou versie ook eens proberen:)
groetjes
Didi (bijzonder spaans)

Unknown zei

Beste Caroline,
Wat een aardige verrassing je blog te ontdekken.
Ik was meteen hals over kop verliefd.
Recepten met kweeperen, ideaal.
Wij hebben veel (heel lekkere) kweeperen.
Liefhebbers kunnen deze heerlijke
vruchten gratis bij ons ophalen.
Groetjes MEG

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie. Er is ook nog een leuke website met kweepeer recepten, de links staat onder het recept van de kweeperen.
Groeten Caroline