maandag 7 mei 2012

Bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt


Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool (ca. 320 g)
- 120 g bloem
- 3 el fijngesneden bladpeterselie + extra om te garneren
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 4 eieren
- 1½ tl gemalen komijnzaad
- 1 tl kaneel
- ½ tl geelwortelpoeder
- 1½ tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 500 ml zonnebloemolie, om te bakken

Limoensaus:
- 300 g Griekse yoghurt
- 2 el fijngesneden koriander
- geraspte schil van 1 limoen
- 2 el limoensap
- 2 el olijfolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Klop alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Proef, hij moet een pittige, scherpe citrussmaak hebben. Bewaar de saus afgedekt in de koelkast..
2.Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes. Doe ze in een grote pan met kokend gezouten water en kook ze 15 minuten heel gaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
3. Doe de bloem met fijngesneden peterselie, knoflook, sjalotten, eieren en specerijen, zout en peper in een grote kom en klop goed door elkaar tot een glad en gelijkmatig beslag. Meng de warme bloemkoolroosjes erdoor, zodat de bloemkoolroosjes in kleine stukjes uiteen vallen.
4. Verhit een laagje zonnebloemolie van 1½ cm in een wijde pan. Als de olie heet is schep je flinke eetlepels beslag in de pan, 3 el per beignet. Houd de beignets met een spatel los van elkaar en doe er niet teveel tegelijk in de pan. (3 stuks per keer), reken 3-4 minuten.
5. Als de beignets gaar zijn, schep je ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. (Ik heb ze warm gehouden in een lauw/warme oven). Dien ze warm op, bestrooid met nog wat gehakte peterselie en geef de saus er apart bij.

Bron: Ottolenghi Het Kookboek.


Wie nog nooit iets van Ottolenghi gemaakt heeft, moet dat nu toch echt eens gaan proberen, zijn recepten zijn erg verrassend. Ook dit is weer een ontzettend lekker recept, heerlijke combinatie van de bloemkool, specerijen en verse kruiden, ook de limoenyoghurt past er perfect bij. De saus was alleen erg veel, je kunt best wat minder maken. Ik kreeg uit het beslag 12 beignets, ze vullen goed, dus een gerecht voor 3 à 4 personen. Inmiddels heb ik ergens op internet gelezen dat in september zijn 3e boek uitkomt. Ik weet al wat er op mijn verlanglijstje komt, ik kan niet wachten, hoewel ik nog heel veel wil maken uit "Het Kookboek" en uit "Plenty".

15 opmerkingen:

Eetlust zei

Ook alweer zo lekker deze beignets. Je zou bijna gaan zeggen 'Wat aten we voor Ottolenghi in ons leven kwam' :)Maar eens een weekendje Londen plannen..

Solama zei

Ik houd niet zo van bloemkool maar op deze manier ziet het er toch erg lekker uit...

Caroline Brouwer zei

@Solama, zeker weten dat je het zo lust!

Unknown zei

Ik wist al direct dat het van ottolenghi zou komen...

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Dit Ottolenghi recept lijkt me ook weer erg lekker Caroline!
Ik denk dat ik, net als jij, in september nog lang niet ben uitgekookt met Ottolenghi Het Kookboek en Plenty, maar ik kijk ook al uit naar The Jerusalem Cookbook!

Aranka zei

Heerlijk zijn deze inderdaad! Wij eten ze met pita´s, sla, tomaat en zelfgemaakte hummus erbij.

Wat is er toch een hoop veranderd sinds bloemkool met een kaassausje uit een pakje in de jaren tachtig! gelukkig maar!

Unknown zei

dat zal ik ook eens maken ziet er lekker uit

Echt eten, puur koken zei

Klinkt lekker! Dat zou natuurlijk ook gemaakt kunnen worden met broccoli en dan met een ander sausje misschien iets tomaten-chili achtigs...maar wel het principe van broccoli in beslag....
ga ik eens uitproberen (ik heb broccoli in huis en geen bloemkool vandaar....)

Nell zei

Net als bij tempura, denk ik ook dat je dit met veel (vaste) groenten kunt doen. Maar bloemkool is wel bij uitstek de groente die er om vraagt opgepimpt te worden. Die Ottolenghi, die snapt wat wij willen ;-)

Unknown zei

Lekker zeg! Maar eerst ga ik nog een ander bloemkoolrecept van Ottolenghi proberen, met saffraan en rozijnen. Die ken jij vast ook wel! ;)

Pluis zei

Ziet er heerlijk uit!

Es zei

Ik mis duidelijk een heel belangrijk kookboek in mijn kast....
Het ziet er echt heel erg lekker uit!

kittyw zei

Ik heb "Plenty" enige maanden geleden aangeschaft en ben erg blij met jouw besprekingen van sommige recepten van Ottolenghi.
Vandaag heb ik deze beignets gemaakt. Ik heb enkele in de olie gebakken en de rest in de oven op 200 graden op de bakplaat. Beide bakwijzen leveren verrukkelijke beignets op. Voortaan bak ik ze in de oven, omdat ze dan minder vet zijn en omdat dat veel sneller gaat.

kittyw zei

Sorry, op 180 graden heteluchtoven gedurende 20 minuten.

Caroline Brouwer zei

@Kittyw, dat ga ik volgende keer ook proberen.Bedankt voor de tip!