vrijdag 21 december 2012

Kerst-puddinkjes


Ingrediënten:
- 100 g krenten
- 100 g rozijnen
- 50 g gedroogde cranberries
- 100 g dadels, ontpit en fijngehakt
- 50 g gepelde pistachenootjes, grofgehakt
- 4 el sinaasappellikeur, bv Grand Marnier of Cointreau
- 1 tl vanille-extract
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g wit broodkruim
- 100 ml bruin bier
- rasp van 1 citroen

Bereiden:
1. Meng de krenten, rozijnen, cranberries, dadels en pistachenootjes met de likeur en het vanille-extract. Laat 1 uur marineren en schep af en toe door elkaar.
2. Verwarm de oven voor op 150' C. En vet een muffinvorm voor 12 muffins goed in.
3. Meng de boter met de suiker met de mixer een paar minuten in een kom tot een romige crème.Voeg de eieren één voor één toe en meng tussendoor tot ze goed zijn opgenomen. Zeef de bloem boven de kom met noten en rozijnen en schep goed door elkaar. Voeg de botercrème, broodkruim ( gebruik oud witbrood, zonder korst en maal het fijn in de keukenmachine. Laat vers brood eerst goed uitdrogen, bv 5-10 min in een oven van 75') bier en citroenrasp toe en meng alles tot een dik beslag.
4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes Dek de vormpjes af met bakpapier en sluit ze af met aluminiumfolie. Zet de vorm ( je kunt ook 2 vormen van 6 gebruiken) in een braadslede en vul de braadslede met heet water tot de helft van de muffinvorm. Zet de braadslede in de oven en kook de puddinkjes au-bain-marie in 1 uur en 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze stevig aanvoelen. Neem de muffinvorm uit het water en laat 5 min. afkoelen. Neem de puddinkjes uit de vorm en laat helemaal afkoelen. Je kunt de puddinkjes nu in plasticfolie verpakken en invriezen. Als je dat doet komt het de smaak ten goede, de smaken kunnen goed intrekken (je kunt ze 1 maand bewaren in de diepvries). Ontdooi ze 1 dag voor gebruik in de koelkast. Warm ze vlak voor het serveren nog een paar minuutjes op in een oven van 180'C, ze hoeven niet echt warm te worden. Bestrooi ze vlak voor het serveren eventueel met poedersuiker.

Bron: Delicious december 2012

Puddinkjes of cakejes; je kunt ze inderdaad als nagerecht serveren, maar ze zijn ook erg lekker als cakejes bij een kopje koffie of thee. Een makkelijk recept en natuurlijk heel fijn dat je het met alle kerstdrukte ruim van tevoren kunt maken. Geef je ze als nagerecht, dan kun je ze bestrooien met een beetje poedersuiker. Als je ze bij de koffie of thee serveert, is het ook leuk om ze te versieren .

4 opmerkingen:

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ziet er weer lekker uit! Ik broed nog op Kerst-cantuccini (met cranberries en chocolade). Alvast fijne Kerst. Gr, Gerry

Ellen zei

Oh, die zien er super uit!

Anoniem zei

Ik denk dat ik deze nu ga maken.
Maar nog vraag: wat is dat groene bovenop en zijn die rode dingen
cranberry's?

Groetjes,
Ingrid ( Caesar)

Caroline Brouwer zei

Hallo Ingrid,
Dat groene is voor de versiering, rozemarijn door eiwit gehaald en door de suiker. En die rode dingen zijn cranberries
groetjes, Caroline