maandag 3 december 2012

Mueslibrood


Ingrediënten:
- 200 g volkorenmeel
- 150 g tarwebloem
- 1½ tl droge gist
- 1 el lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
- 3/4 tl zout
- 200 ml melk, handwarm
- 50 g boter, gesmolten
- 60 g krenten
- 60 g sultanarozijnen
- 1 el sukadestukjes
- 1 el gedroogde abrikozen, grofgehakt
- 30 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 30 g walnoten, grofgehakt
- enkele eetlepels havervlokken
- broodbakblik van 1,25 l, ingevet

Bereiden:
1. Doe het volkorenmeel en de tarwebloem met de gist, suiker en het zout in je keukenmachine. Voeg de melk en de boter toe en meng alles met een pollepel. Laat de keukenmachine 10-15 minuten kneden. (Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden).
2. Spoel intussen de rozijnen en krenten af met heet water en dep ze goed droog. Meng ze  samen met de sukade, stukjes abrikoos en noten. Druk je deeg uit tot een rechthoek en strooi het rozijnen-notenmengsel er over uit. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en meng alles goed door het deeg
3. Maak een bal van het deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, keer de bol een keer, zodat alles bedekt is met de olie, dek af met plasticfolie en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
4. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik en zo breed als de breedte van je bakvorm. Rol de deeglap strak op en knijp de naad goed dicht. Leg de naad onder en bestrijk de bovenkant met wat water en strooi de havervlokken erover.
5. Leg de deegrol in het bakblik, dek af met plasticfolie en laat nog een uur rijzen tot het brood bijna 2 keer zo groot is. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 200'C en bak het brood in 30 minuten gaar. Haal het brood meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tip: 1 tl = 5 ml en 1 el = 15 ml.

Bron: "Foodies" december 2012

Muselibrood dankt zijn naam aan het feit dat het bijna dezelfde ingrediënten bevat als muesli, dat wij met melk of yoghurt eten als ontbijt. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten; verschillende soorten gedroogd fruit of verschillen de noten. In het recept in de Foodies stond gekonfijte sinaasappelschil, maar omdat ik het niet in huis had, heb ik stukjes gedroogde abrikoos gebruikt. Het is een heerlijk brood, dat een paar dagen vers blijft.

6 opmerkingen:

Linda zei

O, wat een heerlijk brood, toevallig gaan we van de week ook weer een paar broodjes bakken,lekker hoor!!

Siesie zei

Dit lijkt mij een gezond maar vooral heerlijk brood. Ik heb alle ingredienten in huis en heb zoeven een broodbakblik gekocht. Volgens de winkel is er maar één maat in: 30 cm. Is dit het juiste formaat. Het ziet er zo groot uit!

Caroline Brouwer zei

@Siesie, 30 cm is te groot hoor,ik heb het in een blik van 22 cm gemaakt. Heb je niet een kleinere cakevorm? Daar kan het best in.
groeten en succes, Caroline

Siesie zei

Hallo Caroline, ik dacht dat een cakeblik veel te smal is om brood te bakken, maar het gaat inderdaad prima.
ik heb dit brood vandaag gebakken en het is heerlijk. Ik ben eigenlijk geen liefhebber van brood, maar dit lijkt net een plakje cake maar dan gezond!! Alleen ziet het brood van jou er veel luchtiger uit. Ik ga het morgen weer maken maar dan met meer gist. 1,5 theel. gist heb ik gewogen was bij mij 2,9 gram en ik denk dat dat te weinig was. Morgen ga ik het weer proberen maar dan met 5 gram gist.
hartelijke groet,
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Sieise,
Daarom houd ik er niet van als men tl aangeeft in een recept, ik heb liever grammen. Onze tl is kleiner dan de theelepels die ze in de recepten bedoelen. Kijk onder labels bij maatlepels.
Veel succes morgen!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Het brood wordt heerlijk, maar het was me niet gelukt alle rozijnen, stukjes appel, abrikozen en walnoten erdoorheen te kneden. Met als resultaat dat het gerezen (en gebakken brood) wat dun bezaaid was. Aanrader dus om toch flink moeite te doen zoveel mogelijk er in te kneden!