zondag 30 december 2012

Pastinaakblini's met geitenkaas


Ingrediënten:
- 5 kleine pastinaken (ca. 600 g)
- zonnebloemolie om in te bakken
- 60 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren + 2 eiwitten
- 40 g boter, gesmolten
- 200 g zachte geitenkaas
- pitten van 1 granaatappel
- honing en kiemslablaadjes of cressen voor erbij

Bereiden:
1. Schil de pastinaken, dat gaat het beste met een dunschiller. Snijd 1 pastinaak in flinterdunne plakjes (met de mandoline als je die hebt). Verhit 2 cm zonnebloemolie in een koekenpan en bak de plakjes pastinaak in een paar minuten knapperig en bruin. Schep de plakjes met een schuimspaan op keukenpapier en laat uitlekken.
2. Hak de andere 4 pastinaken grof en zet ze in een pan met koud water en wat zout op hoog vuur. Als het water kookt, zet je het vuur lager en kook je ze in 12-15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met een pureeknijper of stamp met een pureestamper fijn. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.
3. Roer de bloem en de hele eieren door de pastinaakpuree. Klop de 2 eiwitten stijf en roer de helft door de pastinaakpuree. Spatel de rest er luchtig doorheen tot alles net gemengd is.
4. Vet een koekenpan met antiaanbaklaag dun in met gesmolten boter en zet de pan op middelhoog vuur. (vuur echt niet te hoog, want dan branden ze snel aan). Bak de blini's in porties en vet de pan tussendoor zo nodig weer in. Schep de porties van 1 eetlepel blinibeslag in de koekenpan en bak ze 1-2 minuten tot er kleine luchtbelletjes op het oppervlak ontstaan. Keer ze om en bak ze nog 1 minuut goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen.
5. Zet de blini's op een grote schaal en smeer op elk ervan een beetje geitenkaas. Garneer met een pastinaakschip en granaatappelpitten. Sprenkel er vlak  voor het serveren een beetje honing over en garneer met kiemslablaadjes.

Voor ca. 25 stuks. Als je niet van geitenkaas houdt, kun je dat wel vervangen door roomkaas.

Bron: Delicious. Lekker koken!


Zoekende naar een lekker en apart hapje voor oudejaarsavond kwam ik dit recept tegen in het Delicious Kookboek. Een heerlijk hapje dat je voor een groot gedeelte voor kunt bereiden. De blini's en de pastinaakchips maak je van tevoren en vlak voor het serveren beleg je ze. Advies maak van de pastinaakchips meer, want die zijn zo ook erg lekker! Laat de geitenkaas goed op kamertemperatuur komen, zodat het goed smeerbaar is. Het hapje oogt niet alleen erg mooi, maar smaakt ook voortreffelijk! Voor iedereen een fijne jaarwisseling.

5 opmerkingen:

ymme zei

Maar Caroline toch, weer zo'n prachtige foto's ! Ze kunnen zo in een klasse kookboek terecht. Heeft jou man een fotostudio ? Dat moet wel, zo mooi. Ik ga dit hapje zeker maken.

Pauline zei

Heerlijk ziet het er uit ;) alvast een fijne jaarwisseling en een heel gelukkig nieuw jaar

Groetjes Pauline

Francesca zei

Heerlijk gerecht Caroline! Dat wordt genieten met O&N :) Geniet ervan!

Manon zei

Wat lijkt me dit ontzettend lekker. Het ziet er ook zo feestelijk uit.
Ik wens jullie een goede en smakelijke jaarwisseling.

Caro Verlouw zei

Ik ben ze nu aan het maken, blini al even geproeft en ze zijn echt heerlijk!! Het geheel is vast een perfect hapje, ik verheug me erop.