vrijdag 14 december 2012

Pistache-gemberbiscotti



Ingrediënten:
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 110 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
-1 el cognac
- geraspte schil van 1½ sinaasappel
- 150 g bloem, plus extra om te bestuiven
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl zout
- 80 gedopte pistachenootjes
- 60 g stemgember op siroop, uitgelekt en grof gehakt


Bereiden:
1. Klop met de mixer de boter en suiker tot een bleek, luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor steeds goed.
2. Roer de cognac en de sinaasappelrasp door de boter-eimassa, vervolgens de bloem, gemberpoeder en zout. Spatel de pistachenootjes en de gember erdoor.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met wat bloem. Schep het deeg erop en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven.
4. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Haal het deeg uit de koelkast en vorm met je handen die je met bloem hebt bestoven (het deeg is erg plakkerig) een lange rol van 25 cm (hoeft niet perfect te zijn, omdat het deeg tijdens het bakken nog iets uitloopt. Bak de rol 20 minuten en laat daarna helemaal afkoelen.
5. Verlaag de oventemperatuur naar 130'C boven-en onderwarmte. Snijd de afgekoelde deegrol in 1 cm dikke plakken (ongeveer 25 stuks). Leg ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze nog 40 minuten in de warme oven tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Dit zijn niet de traditionele Italiaanse koekjes waar je je tanden op breekt, maar een zachtere, vriendelijker variant. Ze heten wel biscotti omdat ze tweemaal worden gebakken; de eerste keer als rol en de twee keer in plakjes gesneden.


Biscotti betekent 2 keer gebakken. Wat nu precies het verschil  tussen biscotti en cantuccini is, heb ik even gegoogled. Ik kwam er achter dat met beide benamingen hetzelfde koekje wordt bedoeld. In Toscane noemen ze het cantuccini en zo worden ze ook genoemd als het recept afwijkt van de traditionele ingrediënten. Orgineel behoort er alleen suiker, bloem, eieren, pijnboompitten en amandelen in te zitten. Beslist geen boter of vet, omdat ze daardoor meestal vrij droog zijn worden ze  geserveerd als een after diner dessert met een glaasje vin santo waar je ze in kunt dopen. Men serveert ze ook wel bij de koffie en thee. Hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn ontzettend lekker en natuurlijk erg leuk om ze na het kerstdiner bij een kopje cappuccino of espresso te serveren.

6 opmerkingen:

Mina Bakgraag zei

Zien er erg lekker uit. Moet alleen even de gemberstukjes verstoppen. Vind de rest hier niet zo lekker. Maar wat de boer niet weet eet hij wel.
Ga dus zeker maken

Unknown zei

Dat ziet er geweldig uit. Deze combi heb ik nog niet geprobeerd.

Caroline Brouwer zei

@Mina Bakgraag en Anke: Niet iedereen houdt van gember, maar houd je er wel van dan is dit een zalige combi en weer eens iets anders dan de geijkte biscotti met amandelen.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Krijg weer helemaal zin in deze lekkere koekjes!

Liefs, Kelly

Yves van Gelre zei

Al een paar keer gemaakt en 1 van de lekkerste koekjes ooit. Zeer verslavend. Gemberpoeder vervang ik altijd door kardemom en ik heb ook een versie met pecannoten en gedroogde cranberries in plaats van gember en pistache. Die laatste blijft toch favoriet.

Caroline Brouwer zei

@Yves, ze zijn inderdaad super lekker en niet zo keihard als die uit de winkel.