maandag 8 april 2013

Groene pannenkoekjes met limoenboter


Ingrediënten:
- 250 g spinazie, gewassen
- 110 g zelfrijzend bakmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 ei
- 50 g boter, gesmolten
- ½ tl zout
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1½ dl melk
- 6 middelgrote bosuien (in totaal 100 g), in dunne ringetjes
- 2 verse groene chilipepers, in dunne ringetjes
- 1 eiwit
- olijfolie om in te bakken

Limoenboter:
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- geraspte schil van 1 limoen
- 1½ el limoensap
- ¼ tl zout
- ½ tl witte peper
- 1 el fijngesneden koriander
- ½ teen knoflook, fijngehakt
- ¼ tl chilivlokken

Bereiden:
1. Begin met de limoenboter: roer de boter zacht en romig  in een kom. Roer de ingrediënten erdoor en doe alles in een stukje plasticfolie en vorm dat tot een rol. Leg het in de koelkast om op te stijven.
2. Kook de spinazie in het aanhangend water tot het geslonken is. Giet de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken. Als het koud is druk je met je handen al het vocht eruit. Hak hem grof.
2. Voeg de groene peper en de bosui toe en zet apart.
3. Doe voor het beslag het bakmeel, de bakpoeder, ei, gesmolten roomboter, zout, komijn en melk in een grote kom (gebruik geen gewone theelepels maar maatlepels). Klop alles door elkaar tot een glad mengsel. Roer er met een vork het groentemengsel doorheen. Klop in een andere kom het eiwit tot zachte pieken en spatel dit door het beslag.
4. Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en schep met een eetlepel hoopjes beslag in een pan, druk een beetje plat, de pannenkoekjes moeten een doorsnede hebben van ongeveer 7 cm. en 1 cm dikte. Bak ze aan beide kanten ongeveer 2 minuten. Leg ze op keukenpapier en houd ze warm. Bak zo verder tot al het beslag op is.
5. Serveer de pannenkoekjes met een plakje limoenboter. Hoofdgerecht voor twee personen en voorgerecht of bijgerecht voor vier personen.

Tip: Je houdt waarschijnlijk wat van de limoenboter over. Bewaar het in de koelkast, het  is namelijk ook lekker op een gepofte zoete aardappel of op een stukje vlees of vis.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi

Weer een super lekker recept uit mijn favoriete kookboek Plenty! Makkelijk, niet veel ingrediënten en gedeeltelijk voor te bereiden. Ik maakte 's morgens al de limoenboter, die moet nl opstijven in de koelkast. Ik kookte de spinazie ook alvast, deze kan dan goed uitlekken. Hoewel je er echt nog een heleboel vocht uitdrukt. Kortom weer een recept dat we hier vaker gaan eten. Heb je de preipannenkoekjes van Ottolenghi ook al eens geprobeerd? Ook zo zalig!

19 opmerkingen:

Baked Louie's zei

Ziet er zoals altijd weer superlekker uit, Caroline!

pieke zei

oh wauw, dat stond bij ons voor pasen op het menu, maar toen ging ik door mijn rug en werd het eten uit de vriezer. toch nog maar gauw eens maken..

Unknown zei

Dit gerecht wilde ik binnenkort ook eens maken, mmm!

Vizzzzz zei

ja deze heb ik ook als eerste gemaakt van Ottolenghi op 17 maart jongstleden
echt om je vingers bij af te likken :D :D

Groetjes, Viviane

Ellen zei

Hoeveel pannekoekjes haal je hieruit Caroline?

groetjes Ellen

Caroline Brouwer zei

@Ellen,volgens mij heb ik er 12 uitgehaald.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Ik heb ze ook al eens gemaakt, ze waren inderdaad erg lekker. En de preikoekjes ook! groetjes, Marlous

Ellen zei

ok dank je Caroline, kun je ze voor een avondmaaltijd gebruiken en is het genoeg voor 4 personen?

Caroline Brouwer zei

@Ellen,dan moet je er nog wat bij doen. Wij hadden er met z'n tweetjes eentje over als hoofdmaaltijd.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Leuk dat je ze ook gemaakt hebt Caroline! Lekker zijn ze hè? :-)

Anneke zei

Naar aanleiding van je Ottolenghi recepten heb ik me opgegeven voor een kookworkhop met Ottolenghi gerechten ;-)
Die kookringen die je in het andere recept noemt die kun je verwijderen zodra het een beetje stolt en dan weer een pannekoekje er mee maken?

Caroline Brouwer zei

@Anneke, ja inderdaad. De ring wel een beetje insmeren met olie. Deze pannenkoekjes heb ik overigens zo gebakken. Ging prima. Wat leuk een Ottolenghi workshop!

Filiz zei

Hoi Caroline,

Ik volg u al een tijdje en blijf nog steeds erg onder de indruk. Mijn moeder maakt graag kruidenboter dus ik heb haar net het receptje voor de limoen boter gemaild.
Heel iets anders: ik zie zoveel lekkere chocolade en zoete gerechten op uw site. En dan vraag ik me steeds af.. hoe doet ze dat toch? Komen u en uw man erg aan? Ik vind het namelijk alleen maar goed dat jullie daar 'maling' aan hebben en genieten van het leven, met lekker eten! Ik neem er graag een voorbeeld aan.
Bedankt voor de inspiratie!

Vriendelijke groetjes van Filiz

Caroline Brouwer zei

Hallo Filiz,
Natuurlijk moeten wij ook opletten! Mijn man heeft geluk, weegt al meer dan 35 jaar hetzelfde, maar sport dan ook erg veel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds ik mijn blog heb wel wat aangekomen ben! ;-))
Maar we eten niet al die zoetigheid alleen op hoor, de buren profiteren ook mee. Laat die maar aankomen ;-))
Het leven is te kort om niet te genieten, zeg ik altijd maar. Maar wel met mate. Leuk om te horen dat je hier inspiratie op doet!
groeten, Caroline

Judith zei

Ik heb deze pannenkoekjes net gebakken, alvast voor vanavond. Ik kon natuurlijk niet wachten en heb er al eentje geproefd, overheerlijk!
Mijn pannenkoekjes zijn alleen veel groener van kleur. Op jouw foto's zie ik beslag + groen, bij mijn pannenkoekjes zie ik alleen groen. Maar ze smaken ontzettend lekker!
Groetjes van Judith

Caroline Brouwer zei

Hallo Judith,
Misschien was je spinazie wat grover gesneden? Ik zou het anders ook niet weten. Het belangrijkste is dat ze lekker smaakten. Heb je de preipannenkoekjes van Ottolenghi al geprobeerd? Die zijn ook ontzettend lekker!
groetjes, Caroline

Judith zei

Hallo Caroline, ik heb de spinazi inderdaad niet zo klein gesneden dus dat zal het zijn!
De preipannenkoekjes heb ik gisteren gemaakt en wat zijn ze hemels lekker! Er waren er nog een paar over en die heb ik vandaag gegeten en ik vond ze vandaag nog lekkerder smaken dan gisteren. Lijkt wel alsof alle smaken nog iets meer ingetrokken waren.
Ik was alleen de bakpoeder vergeten kwam ik later achter, maar ook zonder bakpoeder waren ze heel erg luchtig.
Als ik moet kiezen tussen de prei- of groene pannenkoekjes dan winnen de preipannenkoekjes het.
Groetjes van Judith

Caroline Brouwer zei

@Judith, voor mij winnen ook de preipannenkoekjes. Heb je de pompoentaart met wortel en geitenkaas al eens gemaakt? Veel werk, maar ontzettend lekker!
groeten, Caroline

Judith zei

Hallo Caroline, de pompoentaart staat ook nog op de planning! Ik had tot voor kort nog nooit van Ottolenghi gehoord tot ik 'm op jouw blog tegen kwam. Wat een heerlijkheden maakt hij zeg. Ik heb al verschillende gerechten gemaakt en het is allemaal even lekker.
Groetjes van Judith