zaterdag 6 april 2013

Torta di Riso al Profumo d'Arancio (sinaasappel-rijsttaart)


Ingrediënten:
- 1,75 l volle melk
- 1 vanillestokje
- schil van een halve citroen, in dikke repen
- 200 g fijne kristalsuiker
- 300 g arborio risottorijst
- 5 grote eieren, gesplitst in dooiers en witten
- ½ dl sinaasappellikeur (Grand Marnier)
- 75 g rozijnen
- geraspte schil van 1 sinaasappel + plus extra voor garnering
- poedersuiker voor garnering

Bereiden:
1. Breng de melk (gebruik volle melk,daar wordt de rijst zo lekker romig van) met het vanillestokje (ik heb het opengesneden en de zaadjes eruit gehaald), de citroenschil (ik gebruikte de schil van een hele citroen) en de suiker in een grote pan aan de kook. Als de melk kookt, voeg je de rijst toe. Roer de rijst door de melk en zet het vuur middelhoog. Kook 30-35 minuten, af en toe even doorroeren, tot de rijst al dente en romig van consistentie is en de melk grotendeels is opgenomen. Neem van het vuur en laat helemaal koud worden. Verwijder de vanillepeul en de citroenschilletjes.
2. Verwarm de oven voor op 180'C , boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Klop in een kom de eigelen met de likeur romig. Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
4. Roer het dooiermengsel door de koude rijst en spatel het eiwitschuim er voorzichtig door, gevolgd door de rozijnen (ik heb meer rozijnen toegevoegd, in het originele recept stond 40 g) en de sinaasappelrasp.
5. Giet het mengsel in de voorbereide vorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Houd de taart goed in de gaten, ik heb er na een half uurtje een stukje aluminiumfolie losjes opgelegd, anders werd de bovenkant te bruin.
Dien hem warm of koud op, bestrooid met wat poedersuiker en wat extra sinaasappelrasp.

Bron: "De streken van Twee Gulzige Italianen" Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo

Vooral in de Noordelijke regio's van Italië, waar rijst wordt geteeld en in overvloed aanwezig is, wordt rijst
gebruikt als basis voor gebak.


Het werd weer eens tijd om een taart te bakken en dit recept lag al een tijdje klaar om uitgeprobeerd te gaan worden. Bij Wilma van het blog "Kookgek" had ik een tijdje geleden een soortgelijke taart geproefd, die heel goed in de smaak viel. In haar recept ging saffraan en anijslikeur. Toen zag ik in het boek van Carluccio dit recept, dat net even anders is. In de taart van Wilma proefde je subtiel de smaak van de anijslikeur, erg lekker, in deze taart proef je behalve de romige rijst ook nog de frisse smaak van citroen en sinaasappel en af en toe het zoetige van de rozijnen. Deze taart is echt een aanrader en als je kunt wachten: de volgende dag is de taart nog lekkerder!

22 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha...weer een zoet bakrecept. Deze taart lijkt me super,ik ben gek op rijstevlaai. Het recept is al uitgeprint. Ik ga hem denk ik volgende week bakken. Ik hou je op de hoogte van het resultaat.

Sylvia

ymme zei

Oh die ziet er lekker uit !

Caroline Brouwer zei

@Sylvia, maak de taart wel een dag van tevoren dan zijn de smaken goed ingetrokken.

Daisy zei

Ziet er heerlijk uit voor deze rijstevlaailiefhebster!

Photo-copy zei

Helemaal mijn ding!

Nell zei

Een taart zonder bloem. Er hoeft dus niets te rijzen ;-)) Da's bijna een taartje voor mij om te bakken....... toch?

Caroline Brouwer zei

@Nell,inderdaad wat voor jou, kan niet mislukken en niet te zoet.

Levine zei

In het mapje "ooit nog eens maken" :-).

Yessea zei

Ik heb de taart zojuist gebakken en hij geurt heerlijk! Zou het kunnen dat de hoeveelheid melk die genoemd staat, 0,75 in plaats van 1,75 liter moet zijn? Ik heb de helft van de melk nog over... zonde van de melk en van de smaak...
Hartelijke groet,
Marja Eppink

Caroline Brouwer zei

Hallo Yessea, het moet echt 1,75 liter zijn. Het komt helemaal goed, de melk er gewoon in laten! Wacht maar af als straks de eieren er door gaan wordt het dikker.

Caroline Brouwer zei

Ik begrijp dat de taart al in de oven staat! Zal de taart wel veel compacter worden. Het is geloof ik wel gelukt?

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik heb 2 jaar terug ook een variant gemaakt, was erg lekker!

http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/04/bbc-masterchef-2011-amateurs-bijna.html

Anoniem zei

Caroline dit taart was echt heerlijk. Lekkere subtiele smaken van citrus,vanille en de likeur. De hoeveelheid vulling moest ik in een springvorm van 26 cm doen. De taart moest ik na 20 min afdekken,zoals je al aangaf. En...oo wat was het moeilijk om een dag te wachten om te proeven. Bedankt voor dit fijne bakrecept!

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Wat ben je weer snel! Fijn dat het weer in de smaak viel. Bij mij ging de vulling precies in de vorm van 24 cm, ik heb er 2 en eentje heeft een wat hogere rand en daar ging het precies in (tot aan de nok gevuld, dat wel). Maar anderen moeten maar opletten of het niet in een vorm van 26 cm moet!
groeten, Caroline

Yessea zei

Hij is inderdaad compacter geworden dan op de foto, maar smaakt desondanks goed. Volgende keer doe ik toch de melk erbij. Het is wat verwarrend dat in het recept staat dat de melk 'nagenoeg geheel' moet zijn opgenomen door de rijst. Dat gebeurt bij mij gewoon niet: de helft blijft over...

Caroline Brouwer zei

Hallo Yessea,
Gelukkig dat de taart wel goed smaakte. Ik dacht eerst ook, wat veel melk, maar toen de rijst afgekoeld was, viel het mee en was het meeste opgenomen. Misschien lag het ook aan de rijst. Ik heb risottorijst van AH excellent gebruikt.
groeten, Caroline

Yessea zei

Dag Caroline,
Dankjewel voor je reactie: ik heb ook de risottorijst van AH Excellent gebruikt... Grappig hoe dezelfde ingrediënten in de handen van verschillende koks tot andere resultaten leiden. :o) Woensdag herkansing! Hartelijke groet.

Caroline Brouwer zei

@Yessea,goed hoor dat je het nog een keer maakt. Gaat helemaal goed komen!
groeten en succes, Caroline

Yessea zei

Ik heb de taart nogmaals gemaakt om te trakteren en hij was zalig!
Ditmaal de rijst eerst laten afkoelen in de melk en daarna melk en rijst een halve dag in de koelkast gezet, zodat de melk nog meer in de rijst kon trekken. Nogmaals dank voor het recept en de tips!

Caroline Brouwer zei

Hallo Yessea,
Fijn dat het nu goed is gegaan en dat de taart zo lekker was. Je zult mijn rijstebrij met citrusschilletjes die ik vandaag geplaatst hebt ook erg lekker vinden. Die maak je met de 200 g risottorijst die je nog over hebt.
groeten, Caroline

DoorEten zei

Hmm dit lijkt mij een heel erg lekkere taart, die komt op mijn 'wil ik maken' lijstje!

Unknown zei

Hoi Caroline, was het recept van Perzische rijst aan het zoeken en kwam toen deze taart tegen dus gisteren aan de slag en nu aan de koffie met een stukje rijstetaart. Dank weer voor je recept!