zaterdag 15 juni 2013

Amandeltulband met abrikozen van Rutger


Ingrediënten voor de spijs:
- 125 g kristalsuiker
- 125 g gemalen amandelen
- citroenrasp van een ½ citroen
- een half ei, losgeklopt

Voor de tulband:
- 190 roomboter, op kamertemperatuur
- 125 g witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- de rasp van 1 citroen
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 190 g bloem + 2 el extra
- 11 g bakpoeder
- 85 ml Amaretto
- 100 g blanke rozijnen
- 100 g donkere rozijnen
- 60 g abrikozen, in stukjes gesneden
- poedersuiker om te bestrooien

Bereiden:
1. Begin de avond van tevoren om de spijs te maken: doe de gemalen amandelen (ik maal ze in een kaasmolentje), de suiker, de citroenrasp en het halve ei in de keukenmachine en mix tot amandelspijs. Zet de spijs afgedekt weg in de koelkast. (Heb je geen zin/tijd om zelf amandelspijs te maken kun je ook die van Dr. Oetker gebruiken, meng er dan wel een half ei en rasp van een ½ citroen  door).
2. Doe de beide soorten rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen in een kom en overgiet met de Amaretto. Laat de hele nacht afgedekt wellen.
3. Verwarm de oven voor op 160' C boven- en onderwarmte en vet de tulbandvorm goed in (of gebruik bakspray), doe wat bloem in de vorm en draai rond, zodat alles bedekt is, schud het teveel aan bloem eruit. (je kunt ook paneermeel gebruiken).
4. Giet de gewelde vruchten af en vang de Amaretto op in een beslagkom. Klop dit samen met de amandelspijs met een mixer los.
5. Voeg de boter, de basterdsuiker, vanille-extract, citroenrasp en het zout er aan toe en klop het geheel romig (ongeveer 6 minuten). Voeg één voor één de eieren bij het botermengsel en klop dit goed luchtig.
6. Voeg de gezeefde bloem en de bakpoeder toe aan het beslag en spatel dit er door.
7. Meng 2 el bloem door de afgegoten vruchten en spatel de vruchten door het beslag. Verdeel het beslag over de tulbandvorm en zet de vorm in de oven en bak de tulband 60 - 70 minuten, controleer of een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en leg de tulband dan op een rooster om helemaal af te koelen. Bestrooi met poedersuiker.

Tip: maak de spijs de avond van tevoren (liefst 24 uur voor je de tulband gaat bakken) en week ook de rozijnen en abrikozen in de Amaretto de avond van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken.

Bron: "Heel Holland Bakt", Rutger.

In de eerste uitzending van "Heel Holland Bakt" maakte Rutger deze verrukkelijke tulband. Twee collega bloggers van de blogs "Over Eten" en "Judiths Cakes" maakten de tulband dezelfde week nog en waren er zo enthousiast over, dat ik een excuus zocht om deze tulband ook te bakken. Vaderdag leek me wel een goede gelegenheid om deze tulband uit te testen. De tulband is inderdaad bijzonder lekker! Bij mij was ie iets aan de droge kant, omdat ik het wekkertje wel ingesteld had, maar er achter kwam dat ik vergeten was het aan te zetten (dom, dom, dom), dus ik moest gokken hoe lang de cake al in de oven stond. Dus let goed op de oventijd!

19 opmerkingen:

Judith zei

Hoi Caroline!
Lekker hè.... 'k heb net weer wat uit de vriezer gehaald, voor de visite van vandaag. Jammer dat hij te droog is; goed excuus om hem nog maar een keertje te maken:)!
Groetjes en fijn weekend!
Judith

Margriet zei

Hij ziet er echt geweldig uit, ik krijg er zo weer zin in! En bedankt voor de link. :)

Linda zei

Oooo, deze lijkt mij heerlijk,mmmmmm!

Anoniem zei

Ik heb een stukje geproefd en hij is inderdaad heel erg lekker. En helemaal niet droog hoor, mam! Ik ga hem ook snel een keertje maken. Groetjes, Marlous

Ellen zei

Tijd om me zo eens een vorm aan te schaffen!

ymme zei

Dit moet ik binnenkort toch eens bakken, lijkt me heel lekker met die amaretto.
groetjes

DoorEten zei

O deze wilde ik ook meteen maken toen ik hem in het programma voorbij zag komen, hij leek me zo lekker!

En je hebt toch helemaal geen excuus nodig voor een cake joh ;)

Caroline Brouwer zei

@Door,Je hebt helemaal gelijk! Ik zou deze tulband maar maken, erg lekker!

CaT zei

hallo!
heb deze cake gemaakt omdat hij allemaal ingredienten had die ik nog op moest maken hier..
op de 50 minute mark maar eens gekeken en toen bleek hij al klaar te zijn! (had iets korter gekund, wel lekker verder) dus wellicht is de aangegeven baktijd iets te lang...?

Caroline Brouwer zei

Hallo Cat,
In het oorspronkelijke recept stond 70 minuten. Ik heb er al 60-70 van gemaakt. Zoals je kan lezen, was ik het wekkertje vergeten. Maar je moet altijd controleren, want iedere oven is anders! Had je wel boven-en onderwarmte gebruikt? Want voor hete lucht moet je je oven 10% lager zetten!
groeten, Caroline

Anoniem zei

He Caroline,

Ik heb de tulband precies 60 min in de oven gehad en hij kwam er perfect uit. De tulband is lekker met een duidelijke amandelsmaak. De cake is wel wat moeilijker aan te snijden omdat de structuur wat brokkelig is. Ik heb de tip van Judith opgevolgd en een kartelmes gebruikt voor het snijden.

gr Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Ik dacht: waar blijft ze nou? Ik heb inderdaad ook de tip van Judith opgevolgd. Ga morgen de 'winston'
proberen. Ben nu al zenuwachtig!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Ha....succes Caroline, maar ik ben ervan overtuigd dat het jou zal lukken hoor.

gr Sylvia

Unknown zei

Hoi Caroline, hij staat in de oven maar wat ik me bedacht: - een beetje te laat hoor- hoeveel amandelspijs moet je nemen als je die van Dr. Oetker gebruikt ? Wéér iets lekkers bij de koffie dit weekend!

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja, amandelspijs bestaat altijd uit gelijke delen suiker en gemalen amandelen, dus in dit geval 250 g kant en klare amandelspijs.
succes en groeten, Caroline

Unknown zei

Hoi Caroline, deze tulband vindt mijn moeder ongeveer het lekkerste wat ik gebakken heb. Vorige week van mijn moeder voor mijn verjaardag een nieuwe tulband vorm(hermitage bundt pan) gekregen dús dacht ik: ik ga hem nog eens bakken. Ooooo wat spannend, zou het lukken om hem goed uit de vorm te krijgen én ja hoor! Hij ziet er zó mooi uit - helemaal blij. Dat wordt smullen met Pasen. Caroline, ik wil jou en je gezin hele gezellige dagen wensen!!

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Altijd spannend om een tulband er goed uit te krijgen. Zeker als je hem voor het eerst gebruikt. Ik gebruik altijd een spuitbusje van Dr Oetker en smeer het dan ook nog altijd goed uit met een kwastje. Want ik heb ook een keer gehad dat mijn tulband er half in bleef zitten. Ook voor jullie fijne Paasdagen, Caroline

FREDDY zei

ik vond zo over heerlijk lekker dessert om tussen doortje of bij groot bezoek of bij de verjaardagfeestje te geven

maria van Hardeveld-Braaksma zei

hallo Rutger,
Misschien handig om erbij te zetten dat je gedroogde abrikozen gebruikt.
Super heerlijke tulband !!!
Maria van Hardeveld