maandag 24 juni 2013

Winston (vlechtbrood of knoopbrood)


Ingrediënten:
- 500 g tarwebloem
-10 g zout
- 10 g suiker
- 275 ml volle melk, lauwwarm
- 30 g zachte margarine
- 30 g zachte roomboter
- 8 g gedroogde gist of 20 g verse gist
- 1 ei, om mee te bestrijken

Bereiden:
1.Doe alle ingrediënten, behalve het ei in de kom van je keukenmachine en draai in 10 -12 minuten tot een samenhangend deeg. Je kunt natuurlijk ook  met de hand kneden.
2. Doe het deeg in een met zonnebloem ingevette kom en draai de deegbal, zodat alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
3. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken, dit doe je door eerst de hele deegbal te wegen en dan door 6 te delen. Bol ze lichtjes op en laat afgedekt 20 minuten rusten.
4. Druk de lucht er goed uit en rol ze in strengetjes, doe dit niet in één keer, maar laat ze tussendoor steeds even rusten (ik heb het in drie etappes gedaan). Rol de strengen uit tot 60 cm. Rol de strengen als ze klaar zijn licht door de bloem, dan plakken ze niet aan elkaar. Vorm de strengen tot een winston, zie voorbeeld op de site van HHB. Bol de winston goed op, zodat het brood mooi bol wordt en bestrijk met losgeklopt ei en laat afgedekt nog 45 minuten rijzen.
5. Verwarm intussen de oven voor op 210 ' C en bak het brood op een met bakpapier beklede bakplaat in 25 minuten gaar en bruin. Haal uit de oven en laat op een rooster helemaal afkoelen.

Bron: "Heel Holland Bakt"

Voor goede voorbeelden hoe je de strengen knoopt: "Kookgek Wilma", "Baksels.net" en "Xandra bakt Brood"


De derde uitzending van "Heel Holland Bakt" was gewijd aan het bakken van brood. Het technische onderdeel bestond dit keer uit het bakken van een winston. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord en zoekend op internet kom je er ook niet echt achter waarom het winston heet! Het zag er heel indrukwekkend uit. Nu ben ik al ruim een half jaar met veel plezier bezig met broodbakken, maar een vlecht maken van brood had ik nog niet geprobeerd. De volgende dag zag ik op twitter al de eerste winston langskomen van Wilma van het blog "Kookgek", daarna kwamen er nog meer foto's voorbij en allemaal vonden ze dat het erg ingewikkeld leek, maar best meeviel. Zou ik het dan ook aandurven? Ach, dacht ik wat kan me gebeuren, je probeert het gewoon. En zo gezegd zo gedaan. Zondag was een saaie regenachtige dag en ik trok de stoute schoenen aan, ik was verschrikkelijk nerveus, vraag me niet waarom. De eerste poging was wel aardig, maar nog niet perfect, de strengen waren in het midden niet echt mooi en ik had het brood niet genoeg opgebold. Ik nam meteen de beslissing om het de volgende dag weer te proberen. En dat ging gelukkig veel beter, in de eerste plaats omdat ik meer ontspannen was en het natuurlijk al een keer gedaan had. Ik ben nu best tevreden met het resultaat. Wat is brood bakken toch leuk en natuurlijk ook ontzettend lekker!

15 opmerkingen:

Annet zei


Hoi Caroline,

Ik vind jouw Winston heel mooi geworden. Heb die uitzending van HHB gezien en je zou mee kunnen doen.

Anoniem zei

Hoi Caroline , ziet er super uit , allemaal perfectionisten hè , die bloggers! Ik heb dit weekend de worsten broodjes gebakken. Zagen er ook super uit , ik heb geen blog dus kan ze helaas niet showen. De vulling mocht iets smeuïger, een verbeter puntje voor de volgende keer. Succes,met de bakkunsten. En woensdag weer met z'n alle voor de buis!
Groetjes Esther .

Anoniem zei

Ha Caroline,

Zie je wel.....hij is werkelijk prachtig geworden. Knap hoor,ik heb zelf gezien op de tv dat het nog een heel karwei is om hem zo mooi te krigen. Je mag trots zijn op jezelf!

gr Sylvia

Liesbeth zei

Wat leuk Caroline dat jij de Winston hebt gebakken. Ik vond in de Engelse versie dat vlechtbrood nog ingewikkelder.
En Esther had je dan wel wat van het soezendeeg door je vulling gedaan? En wat paneermeel?
Maar ik vind je brood prachtig, ik heb mezelf er nog niet aan gewaagd.

Marja zei

Wauw Caroline, wat leuk dat je de Winston toch al gemaakt hebt. En wat vond je ervan? Viel reuze mee toch? Ik vind hem prachtig geworden!! Ik heb er inmiddels al 2 gemaakt, zo leuk om te doen!

Caroline Brouwer zei

@Marja, ik vond het best meevallen. Mijn eerste was niet zo mooi, maar op deze ben ik trots. Ik vind ze ook nog eens erg lekker, terwijl ik niet echt van het witte brood ben. Maar inderdaad erg leuk om te doen. Ik wil nu wel eens een challah maken.

Mickey Vos zei

Heb die aflevering van HHB ook gezien, het is volgens mij gewoon een kwestie van de vlechttechniek onder de knie proberen te krijgen. Dat is jou na twee pogingen al goed gelukt! ziet er mooi uit!

marionblogt zei

Heel mooi! Succes met de Challah, de mijne was erg lekker, maar qua vorm moet hij nog veel beter!

Lian zei

Heel mooi hoor! Leuk om de recepten van hhbakt ook thuis te aken.

ymme zei

Het resultaat is prachtig om te zien, zonde om hem op te eten. Dat vlechten ga ik binnenkort ook eens proberen.
groetjes,

ymme zei

Caroline, wanneer gaan de uitzendingen door op TV ?
groetjes

Caroline Brouwer zei

Hallo Ymme,
Morgenavond (woensdag dus)op Ned I om 20.30. Niet vergeten, dit keer gaan ze koekjes bakken!
groeten, Caroline

Vizzzzz zei

Hij is mooi geworden
Vind het een heel leuk programma en volg het met veel plezier.Broodbakken is nog niet het makkelijkste om te doen lijkt me.

Caroline Brouwer zei

@Vivianne, goede workshop volgen bij Levine (Uit de Keuken van levine)!

ymme zei

Bedankt Caroline