zaterdag 6 juli 2013

Granola van quinoa met kokos


Ingrediënten:
- 200 g quinoa
- 130 g havervlokken
- 125 g gedroogde cranberries
- 80 g amandelen, grofgehakt
- 60 g pompoenpitten
- 50 g lijnzaad
- 60 g gemalen kokos
- 60 ml kokosolie, gesmolten
- 3 el honing of agavesiroop

Bereiden:
1. Doe alle droge ingrediënten behalve de cranberries in een grote schaal en meng door elkaar.
2.  Smelt de kokosolie voorzichtig op lage stand in de magnetron (niet laten koken, maar vloeibaar laten worden). Verwarm de oven voor op 175 ' C boven- en onderwarmte.
3. Roer de kokosolie en de honing of agavesiroop bij de droge ingrediënten en meng goed door elkaar, zodat alles bedekt is met de kokosolie en de honing.
4. Beleg een bakplaat met bakpapier en spreid de granola erover uit. Zet de bakplaat in de oven en bak de granola 20-25 minuten. Schep halverwege de baktijd even om.
5. Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen, roer dan pas de cranberries erdoor. In een goed afgesloten pot is deze granola een paar weken houdbaar.

Bron: Brooklyn Atlas

Een héérlijke granola, waarvoor je alle restjes uit je keukenkast kan gebruiken. Zelf heb ik er ook nog wat grofgehakte pecannoten door gedaan, die ik nog over had en lijnzaad. Je kunt er ook nog chiazaad of sesamzaad door roeren. Ook lekker met stukjes gedroogd fruit, bv abrikozen of mango. Roer de stukjes gedroogd fruit er wel pas door als je granola is afgekoeld. Heerlijk met yoghurt of melk, maar zo een handje uit de pot snoepen is ook verrukkelijk!

24 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk! Ik maak ook vaak quinoa granola! :) Ben er echt dol op! Deze variant ziet er ook erg lekker uit!

Winny zei

Jeej, die ga ik maken, heb toch alles in huis :)

Corina zei

Klinkt goed!

Daisy zei

Ziet er heerlijk uit!

Anoniem zei

Vraagje Carolien, moet de quinoa eerst gekookt worden, of laat je het wellen? Alvast dank, Groetjes Ellen

Caroline Brouwer zei

Hallo Ellen,
Je kunt het zo uit de verpakking gebruiken, je hoeft er niets mee te doen.
groeten, Caroline

winny zei

De quinoa blijft erg hard. Ik vroeg me ook al af of de quinoa niet eerst gekookt moest worden.

Ik maak er maar overnightoats van...

Caroline Brouwer zei

Nee hoor, kijk maar naar het recept in de link. Als je de quinoa gaat koken wordt het heel erg zacht en granola moet crunchy zijn.
Vond je het niet lekker Winny?

Winny zei

Nee ik vond het niet lekker. Ik heb er overnight oats van gemaakt want het is zonde om weg te gooien. Toen was het prima te eten maar een tweede keer zit er niet in. Ik blijf bij mijn eigen creusli recept. Sorry

Caroline Brouwer zei

@Winny, kan gebeuren, jammer. Hier is de pot al bijna leeg in een paar dagen. Wij vinden het wel lekker. Smaken verschillen, gelukkig, anders zou de wereld wel erg saai zijn. Fijn dat je het toch nog kan gebruiken voor overnight oats, want inderdaad zonde om weg te gooien.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit. Waar kan je kokosolie vinden?

Caroline Brouwer zei

Kokosolie kun je kopen in een reformzaak.

Anoniem zei

Net gemaakt lekker! Je gebruikt de ovenstand boven- en onderwarmte dat doe je vaker in recepten, is dat beter dan hetelucht?

Caroline Brouwer zei

Hete lucht moet je alleen gebruiken als je twee bakplaten in je oven schuift, zodat de hete lucht overal kan komen en alles gelijkmatig bruin wordt. Gebak, brood etc. droogt uit van hete lucht. Bovendien moet je oventemperatuur 10% lager als je het toch gebruikt. Vandaar dat ik het er altijd bij zet. Ik gebruik nooit de stand hete lucht.

Anoniem zei

Ik heb deze granola al 2 keer gemaakt en ik vind hem erg lekker. Gisteren waren mijn cranberries op maar gedroogde abrikozen passen er ook prima bij. Groetjes, Marlous

lien zei

Als je geen kokosolie in huis hebt, kan het dan ook met olijfolie?

Caroline Brouwer zei

@Lien, ik heb even bij mijn andere granolarecepten gekeken en daar gaat inderdaad olijfolie of zonnebloemolie in. Dus dat moet ook gaan.

lien zei

Ik heb hem dit weekend gemaakt en het lukt perfect met olijfolie. Buiten het feit dat hij een beetje te lang in de oven stond is het superlekker! Bedankt voor het recept!

Inge van Gansewinkel zei

Deze ga ik vandaag maken! Ik had toevallig nog kokosolie in de kast staan en doe er zelden iets mee.

Anoniem zei

Nog lekkerder met wat kaneel erdoor!

Ilse zei

Hoi Caroline, al een oud recept maar ik hoop dat je het weet. Ik heb quinoa zaden staan en voorgekookte (droge) quinoa, welke kan ik het beste gebruiken voor deze granola?
groetjes Ilse

Caroline Brouwer zei

@Ilse, wat een lastige vraag! ;-) Ik heb gewoon een zakje quinoa uit de supermarkt gebruikt. Ik denk dat dat quinozaden zijn.
groeten, Caroline

Grietepiet zei

Deze ga ik zeker proberen, ziet er lekker uit. Bedankt voor het recept.

Aukje zei

Is echt heel lekker. Is mijn favoriete granola