zondag 4 mei 2014

Appel-abrikozentaart met amandelspijs


Ingrediënten voor het deeg:
- 400 g patentbloem
- 175 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanille suiker
- snuf zout
- 250 g koude roomboter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt

Voor de vulling:
- 1 kilo appel, bv Elstar
-  1 el citroensap
- 1 ruime tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 1 el custardpoeder
- 50 g suiker
- 1 tl vanille extract
- 80 g amandelen, grof gehakt
- 250 g half gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
- 300 g amandelspijs
- 1 tl geraspte citroenschil
- 1 ei, losgeklopt

Voor de afwerking:
- 1 ei, losgeklopt
- amandelschaafsel

Bereiden:
1. Voor het deeg; zeef de bloem boven een grote kom, voeg de basterdsuiker, vanille suiker en zout toe en meng door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en kneed met je vingertoppen snel door het bloemmengsel. (Kan natuurlijk ook op de pulsknop in je foodprocessor). Voeg het ei toe en roer door met een vork. Kneed er snel met een koele hand een samenhangend deeg van. (Ik heb er nog een eetlepel koud water bij gedaan, anders werd het niet samenhangend). Verdeel het deeg in 2 stukken 2/3 van het totale gewicht voor de bodem en 1/3 voor de bovenkant. Leg het deeg verpakt in plasticfolie minstens een half uur te rusten in de koelkast.
2. Voor de vulling: snijd de appels in vieren, schil ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de partjes overlangs in dunne plakjes. Meng de plakjes met het citroensap, kaneel, custardpoeder, suiker, vanille extract, amandelen en de abrikozenstukjes. Verkruimel de amandelspijs boven een kom en meng met het ei en de citroenrasp.
3. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en rol het grootse stuk uit tot een ronde lap. Je kunt het ook met je vingers uitdrukken in de vorm. Beleg de bodem en de opstaande randen van de springvorm met het deeg. Verdeel de amandelspijs met de achterkant van een lepel over de bodem. Verdeel het appelmengsel erover en druk iets aan.
4. Rol het andere stuk deeg uit en snijd er een cirkel uit, die precies op de bovenkant van de taart past. Leg het deeg op et appelmengsel en druk de rand aan. bestrijk met het losgeklopte ei. Strooi er als laatste wat amandelschaafsel over.
5. Bak de taart ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Laat de taart afkoelen op een rooster en verwijder de rand van de springvorm na ongeveer 20 minuten.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Dit recept staat al zo lang op mijn "to-do-lijstje" en nu eindelijk eens een gelegenheid om hem een keer  te maken. Vandaag is Johan jarig en ik doe hem geen groter plezier dan een appeltaart te bakken. Andere taarten vindt hij ook lekker, maar appeltaart is toch wel zijn favoriet. En appeltaartrecepten kun je nooit genoeg hebben. Voeg deze maar toe aan je lijstje, want iedereen vond hem héérlijk! Recept komt van Levine, zij heeft niet alleen lekkere broodrecepten, maar er staan ook erg lekkere taarten op haar blog!

10 opmerkingen:

ymme zei

Aan de jarige, mijn gelukwensen.
Een prachtige appeltaart! Het zal ham gesmaakt hebben.
groetjes,
Ymme

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Allereerst gefeliciteerd met Johan,jullie zullen er vast een gezellige dag van gemaakt hebben.
Deze taart een poos geleden gemaakt, smaakte lekker,wel wat zoeter dan een doorsnee appeltaart.

Groetjes Sylvia

Unknown zei

Gefeliciteerd! Taart ziet er heerlijk uit.

Judith zei

Ziet er weer erg lekker uit! Van harte gefeliciteerd allebei!

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia, dank je wel. Dat de taart zoeter is dan een gewone appeltaart komt door de spijs. Maar wij vonden het niet té zoet, erzit natuurlijk erg weinig suiker in de vulling, eventueel zou je die 50 g ook nog weg kunnen laten. De taart is de volgende dag wel op z'n lekkerst! Zoals met de meeste taarten.
groeten, Caroline

Mickey Vos zei

Gefeliciteerd! Taart ziet er heerlijk uit! En hier ook een appeltaartliefhebber thuis, dus recept komt bij favorieten!

José zei

Alsnog gefeliciteerd!
Ziet er heerlijk uit.

Groetjes José

Emie zei

De jarige was niet te beroerd eerst zijn eigen taart te fotograferen! Wat vormen jullie toch een geweldige combinatie. Van harte!

Unknown zei

Het leuke van regen op je roostervrije dag is een heerlijke taart bakken :-)! Hij is heel lekker Caroline! Dank weer voor het recept!! Groetjes Marja

Lisa's wereld op zijn kop! zei

Nom nom nom, ziet er lekker uit!
zeker het proberen waard (:
Op m'n blog mwozk.blogspot.nl staat trouwens een recept voor bananen/vanille melk (: heullll makkelijk maar misschien toch uit te proberen?