zaterdag 17 mei 2014

Bonensalade met geitenkaas


Ingrediënten:
- 500 g sperziebonen
- zout en peper
- een pot of blik grote witte bonen (ca 850 g)
- 1 citroen, geraspte schil en sap (biologisch)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
-  5 el olijfolie
- 1 el suiker
- 5 el witte wijnazijn
- 50 g rucola
- 15 g dille, grofgehakt
- 150 g zachte geitenkaas
- ½ tl gedroogde chilivlokken

Bereiden:
1. Haal de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze in doormidden. Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend water met zout, giet ze af in een vergiet en spoel ze kort met koud water. Laat goed uitlekken.
2. Haal de witte bonen uit de pot en doe ze in een vergiet, spoel ze goed af onder de kraan en laat ze uitlekken. Doe de witte bonen met de sperziebonen in een schaal.
3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook. Voeg 1 el suiker toe en laat licht karameliseren. Blus af met het citroensap en de azijn. Voeg de citroenschil toe en breng aan de kook, laat 2 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met zout en peper. Meng de warme vinaigrette door de bonen.
4. Meng de dille en de rucola door de bonen. Verbrokkel de geitenkaas en meng met de chilivlokken en verdeel over de bonensalade. Serveer met ciabatta.

Bron: Foodies, mei 2014

Ik zocht een recept met veel groenten, door omstandigheden hadden we een paar dagen niet echt gezond gegeten en dan kan je daar gewoon behoefte aan hebben. Dit recept zag ik in de Foodies en wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het smaakte ontzettend lekker. Wij aten het als maaltijd, maar ik denk dat het ook heel goed kan als bijgerecht bij een barbecue. Dit komt hier zeker vaker op tafel. Het restje smaakte de volgende dag ook erg lekker bij de lunch.

14 opmerkingen:

Bonjade zei

Oh wat een top recept......
Zeker nu het warme weer onderweg is.....
Thankx voor je inspiratie.

Fijn weekend

Liefs

José zei

Dat ziet er heerlijk uit!
Ben gek op salades maar nieuwe inspiratie is altijd welkom, dank je wel!
Geniet van het mooie weer!

Mickey Vos zei

Salades zijn heerlijk met dit weer! Met witte bonen heb ik echter nog nooit gehad, die eten wij hier warm, dus ben erg benieuwd naar deze combi, het ziet er in iedergeval heerlijk uit!

Unknown zei

Alles op m'n boodschappenlijstje staan. Lijkt me heerlijk dus gaan we dit morgen eten! Dank weer Caroline!!

Lisette zei

Ziet er lekker uit Caroline. Leuk, weer een nieuwe ideale salade voor bij de BBQ...en laten wij die hier op La Panacée nou iedere vrijdag organiseren :-) Bedankt voor het delen van dit heerlijke gerecht. Groeten uit zeer zonnig Frankrijk.

Unknown zei

Het ziet er een frisse, zomerse salade uit! Ik ben benieuwd

Nell zei

Ik ben niet dol op "koude" salades. Met warme vinaigrette wordt het een ander verhaal. Fijn plan dit!

Margreet zei

Ha Caroline, wat een geweldig recept. ik heb het vanavond gemaakt met groot succes vooral de dressing met citroen is zo heerlijk. Gaat bij mn favorieten en voor herhaling vatbaar. Bedankt!!
groet,
Margreet

Unknown zei

Hoi Caroline, vanavond gegeten met krielaardappeltjes uit de oven met rozemarijn. We hebben gesmuld ! Gaat in het schrift: favorieten!

Caroline Brouwer zei

@Margreet en @Marja, wat leuk dat jullie de salade al gemaakt hebben en dat deze zo goed in de smaak viel. Het is hier ook een blijvertje!
groetjes, Caroline

Francesca zei

Heb em voor mn verjaardagsetentje gemaakt twee dagen geleden (samen met de aubergine-cheesecake van ottolenghi en de bietencarpaccio, ook van jouw blog), en maak hem nu weer voor twee vriendinnen die komen lunchen. Ben niet zo'n koker, maar ik ben erg geinspireerd geraakt door je blog, dank!

Caroline Brouwer zei

Hallo Francesca,
Wat leuk dat je geïnspireerd raakt door mijn blog! Er staan erg lekkere recepten op en allemaal niet echt moeilijk.
groetjes, Caroline

Yves van Gelre zei

Prima recept maar geen hoogvlieger. De rucola vind ik een misser erin, maar dat vind ik vrijwel bij elk recept door de sterk overheersende bittere smaak. Desalniettemin lekker voor een keer.

Caroline Brouwer zei

@Yves, jammer dat deze salade niet echt in de smaak viel. Hier wel voor herhaling vatbaar,maar smaken verschillen. Er staan trouwens heel veel overheerlijke salades op mijn blog. Je vindt er vast wel iets lekkers tussen.
groetjes, Caroline