dinsdag 26 mei 2015

Mini pavlova's met frambozen, pistachenootjes & rozenwater


Ingrediënten voor 4 mini pavlova's:
- 2 eiwitten
- 130 g fijne kristalsuiker
- ¼ tl rozenwater (Turkse winkel)

Voor de vulling:
- 2 doosjes frambozen
- 250 ml slagroom
- ½ vanille peul, alleen de zaadjes
- suiker naar smaak
- 50 g pistachenootjes, geroosterd en grof gehakt

Voor de frambozensaus:
- 1/3 van de frambozen
- poedersuiker naar smaak
- ¼ tl rozenwater

Bereiden:
1. Maak eerst de pavlova's: klop de eiwitten met een elektrische handmixer stijf en voeg op het laatst beetje bij beetje de suiker toe en het rozenwater. Verwarm de oven voor op 120' C en teken op een stuk bakpapier 4 rondjes van 10 cm doorsnede. Draai het papier om en leg het op een bakplaat. Verdeel met een lepel de stijfgeklopte eiwitten op de rondjes, maak een beetje met de bolle kant van de lepel een opstaand randje. Verlaag de oventemperatuur naar 100 graden en zet de pavlova's 60 minuten in de oven. Laat ze in de oven afkoelen. Haal ze voorzichtig van het bakpapier af en bewaar ze tot je ze opmaakt om te serveren.
2. Voor de frambozensaus: pureer met de staafmixer de frambozen met de poedersuiker en het rozenwater. Wrijf door een zeef, zodat je de pitjes kwijt bent. Zet apart.
3. Klop de slagroom stijf met twee grote lepels suiker (naar smaak), voeg de vanillezaadjes toe.
4. Voor het serveren: verdeel de slagroom over de pavlova's, leg de overgebleven frambozen erop en bestrooi met de pistachenootjes. Stuif er wat poedersuiker over door een theezeefje en verdeel wat van de frambozensaus erover.

Bron: geïnspireerd door een recept in "Persiana".



Laatst kreeg ik bij een vriendin Turks fruit met de smaak van rozenwater. Ik ben daar gek op en at het hele schaaltje leeg (sorry Margret)! Toen ik in mijn nieuwe kookboek Persiana dit recept voor Oosterse Eton Mess (Oosters omdat er rozenwater in gaat) zag staan, wilde ik dat meteen gaan maken. Iedereen kent Eton Mess wel, schijnt te zijn ontstaan door een mislukte pavlova. De meringues wilde ik zelf maken, maar bedacht me dat ik dan net zo goed mini pavlova's kon maken. Ik heb de hoeveelheden voor het recept dus wat aangepast. Altijd een feestje als je je gasten een pavlova serveert, iedereen is altijd onder de indruk, terwijl het echt niet moeilijk te maken is. Als je niet van rozenwater houdt, kun je het natuurlijk ook weglaten. En als je de hoeveelheden aanpast, kun je van dezelfde ingrediënten dus zo een Eton Mess maken.

9 opmerkingen:

crochetcookingandmore zei

Woh Caroline, dat ziet er heerlijk smaakvol uit!!

Tinneshobbyworld zei

Ziet er weer super lekker uit !!! Njamie !!!

Anoniem zei

Hoi Caroline,
Volgens mij heb je weer genoeg inspiratie! Ziet er weer heerlijk uit. Vanavond ga ik de Wraps met kip& ras el hanout uitproberen.
Groetjes Marieke

ymme zei

whow, zo fris en lekker.
groetjes

Naomi de Jong zei

Ziet er zooo lekker en mooi uit. Feest voor het oog en zeker voor de smaakpapillen!
Groetjes, Naomi

Anna zei

Wauw wat een plaatje!!

Ellen zei

Ziet er echt heerlijk uit! !

Anoniem zei

Dag Caroline,

Ik heb deze mini pavlova's al eerder gemaakt. Een succes in alle opzichten. Nou wil ik ze weer maken voor gasten a.s. zondag. De pavlova's zijn nou in de oven. Moet ik ze helemaal droog laten worden en ze dan in een plastic zak bewaren. Of kan ik ze van binnen nog een beetje vochtig laten (wat eigenlijk wel lekkerder is) en ze alsnog in een plastic zak bewaren? Trouwens, hoe lang kan ik ze dan bewaren?
Ben benieuwd naar jouw mening.
hartelijke groet,
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Leuk weer van je te horen. Ik zou ze helemaal droog bakken en goed in een afgesloten trommel bewaren. Het is heel belangrijk dat er geen vocht bijkomt. Succes en groetjes, Caroline