woensdag 30 maart 2011

Salade van warme peren en walnoten met roquefortdressing en croutons


Ingrediënten:
- 2 harde handperen, gewassen
- 1 el walnotenolie (of olijfolie)
- 40 g gebroken walnoten
- 10 g boter
- 110 g gemengde kruidensalade of een andere slasoort

Voor de saus:
- 100 g roquefort of een andere blauwe kaas
- 2 el crème fraîche
- 1 grote eidooier

Voor de croutons:
- 50 g brood, in kleine blokjes
- 2 el olijfolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en maak eerst de croutons: doe 10 gram van de kaas in een kom en prak hem met een vork door de olijfolie. Schep de broodblokjes zo door het oliemengsel dat ze gelijkmatig hiermee worden bedekt. Verdeel de broodblokjes over een met bakpapier belegde bakplaat en zet ze 10 - 12 minuten of tot ze mooi bruin zijn in de oven. (dit kun je ruim van tevoren doen).
2. Snijd kort voor de salade wordt geserveerd de peren in kwarten en verwijder de klokhuizen, maar schil ze niet  en snijd de kwarten in vier parten. Verhit de walnotenolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en laat de stukjes walnoot omscheppend 1 minuut bakken. Schep ze met een schuimspaan op een bord.
3. Verhit de boter in de pan en bak de plakjes peer in 2-3 minuten per kant mooi bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken, schep ze op een schaal en houd ze warm.
4. Maak dan de saus. Doe de crème fraîche met de rest van de verkruimelde kaas in een steelpan. Klop op laag vuur tot de kaas begint te smelten en het een glad mengsel wordt. Klop de eidooier door de saus tot hij begint te binden en breng hem tegen de kook zonder hem echt te laten koken, want dan gaat hij schiften. Neem de pan van het vuur.
5. Verdeel de sla over vier borden. Verdeel de plakjes peer rond de sla, bestrooi met de walnoten en schep de saus erover. Garneer met de croutons en serveer meteen.

Bron: "Delia's vegetarische favorieten",  Delia Smith.

Heerlijk voorgerecht. Alleen de croutons met roquefortsmaak zijn al erg lekker!

5 opmerkingen:

Lisa zei

Oh jam! Deze salade wil ik echt een keer proberen! Heerlijk met dat weer van de afgelopen dagen.

Anoniem zei

Klinkt echt heerlijk!

Esther zei

gisteren deze salade gemaakt, hij was heerlijk! zeker voor herhaling vatbaar!

Anoniem zei

Hoi , we dit gerecht jaren geleden gemaakt. Toen het recept gevonden in en kookboek en dat was het heerlijk. Hopelijk zal het morgen weer net zo lekker smaken tijdens ons jaarlijkse candle light diner. De combinaties vind ik fantastisch en dat voor iemand die niet echt van peren houdt.

Groet Ger

Caroline Brouwer zei

Ik hoop dat het weer net zo lekker gesmaakt heeft Ger!
Groeten, Caroline