vrijdag 18 maart 2011

Sinaasappelcake met maïsmeel


Ingrediënten:
- 120 ml olijfolie + wat extra voor de vorm
- 2 grote eieren
- 200 g suiker, plus 2 el om te bestrooien
- 120 ml sinaasappelsap of droge witte wijn
- 75 g maïsmeel
- 170 g bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- mespunt zout
- schil van een sinaasappel geraspt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C. Vet een springvormvan 20 cm doorsnede in met de olie. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het bakpapier ook in met de olie.
2. Meng in een grote kom de eieren, de olijfolie, de suiker en het sinaasappelsap tot alles mooi glad is. Voeg de bloem, het maïsmeel, zout, bakpoeder en de sinaasappelrasp toe en meng alles licht (mixer op lage stand).
3. Doe het deeg in de vorm en bestrooi de bovenkant met de 2 el suiker. Bak de cake 35 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
4. Laat de cake 20 minuten in de vorm afkoelen. Ga met een mes langs de zijkanten en leg de cake op een rooster om helemaal af te koelen.

Bron: "Martha Stewart"

Wat ruikt je huis toch lekker als je wat bakt. Nou zeker na dit taartje. Het is trouwens een erg lekker taartje en zo makkelijk te maken! Ik heb er sinaasappelsap ingedaan, volgende keer zal ik het eens met witte wijn proberen. (Ik heb milde olijfolie gebruikt van AH)

5 opmerkingen:

Junglefrog zei

Nou het ziet er dan ook heerlijk uit dat taartje. Ben gek op citrus smaken..!

Theo zei

Ik ben wel benieuwd of de witte wijn goed zou werken in dit gebak. Het klinkt goed, maar ik heb moeite om me het resultaat voor te stellen. Eigenlijk zou ik al denkende meer een niet te dure/bijzondere dessertwijn gebruiken, en die in het glas ernaast zetten. Kijken hoe dat uitpakt. Misschien dat een Muscat de-Beaume-de-Venise er goed bij zou passen. Dat is wel een wijn die bij dit zoete gebak overeind blijft.
Hoe dan ook, met sinaasappelsap ziet hij er ook overheerlijk uit!

Anoniem zei

De derde (en de vierde) keer dat ik deze cake maakt, is hij volledig mislukt. De bovenkant is te doorbakken, de onderkant helemaal nis. Alsof de olie en het sap naar de onderkant zijn gezakt.
Iemand een idee wat ik verkeerd heb gedaan?
Bedankt!

Caroline Brouwer zei

Ik heb geen idee Anoniem. Misschien klopt de temperatuur van je oven niet. Heb je dat al eens gecontroleerd met een oventhermometer?
groeten,Caroline

Anoniem zei

Het recept is prima en erg lekker, je kunt zelf hier en daar wat aanpassen als je dat leuk vindt. Bijvoorbeeld 145 gr. suiker in het recept is m.i. voldoende en 2,5 el er bovenop. Daarnaast kun je ook variëren met 50% citroen/limoen en mandarijn. I.p.v. gewone bloem heb ik 50% volkorenbloem en 50% speltbloem en wat lijnzaad gebruikt. Je kunt gewoon de 170 gram totaal aanhouden maar dan wel 2 tl bakpoeder gebruiken. Witte wijn heb ik één keer geprobeerd en dat vond ik niet zo geslaagd, daarnaast heb ik wel 1 el oranje bloesem toegevoegd en dat geeft ook wel weer een verrassende uitkomst. Bedankt voor dit inspirerende recept zonder boter en met maïsmeel.