zaterdag 9 april 2011

Kokostaartje (van Cees Holtkamp)


Ingrediënten:
- 240 geraspte kokos
- 240 g basterdsuiker
- 30 g bloem
- 150 g melk
- 60 g roomboter
- 1 ei
- snufje zout
- 50 g amandelschaafsel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C (boven- en onder warmte, van hete lucht droogt je gebak uit).Vet een springvorm van 20 cm in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng in een grote kom de kokos, de basterdsuiker en de bloem.
3. Verhit de melk met de boter tot de boter gesmolten is en roer dit door het kokosmengsel. Meng ten slotte het losgeklopte ei en het zout erdoor.
4. Giet het beslag in de vorm en strooi het amandelschaafsel erover.
5. Bak het taartje 20 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Laat het taartje iets afkoelen en bestrijk de taart met de verwarmde abrikozenmoes.

Voor de abrikozenmoes:
- 250 g gedroogde abrikozen
- 250 g water
- 175 geleisuiker
- 175 g suiker

Laat de abrikozen minstens een uur wellen in het water. Voeg daarna de geleisuiker en de kristalsuiker toe en breng het geheel aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken en pureer tot moes.

Bron: "De banketbakker", Cees Holtkamp.


De abrikozenmoes is erg veel, volgende keer maak ik de helft. Het is niet erg, want ik heb de rest in een potje gedaan en dat is heerlijk voor op brood. Dit taartje zag ik op het blog van Theo van "Tijm &Suikerbiet"  uit het boek van Cees Holtkamp. Ik dacht toen meteen: dit is ook echt een taartje voor mij, want ik ben gek op kokos. Inmiddels heb ik het boek zelf ook aangeschaft; er staan zoveel lekkere dingen in, dat je niet weet welk reept je nou als eerste moet maken. Een paar weken geleden heb ik de bavarois met Marsala gemaakt, die was ook al zo lekker. Dit weekend krijgen wij bezoek en besloot ik dit taartje te maken. Een simpel en snel te maken recept en het belangrijkste; het is ontzettend lekker!

18 opmerkingen:

Liesbeth zei

Deze staat nog op mijn lijstje om te maken. Ik hou wel van kokos. Het boek van Cees is erg leuk. Ik weet niet welke druk jij hebt, maar het recept van Jan in de zak is in de eerste en tweede druk niet helemaal goed te maken, ik heb contact gehad met Cees en hij heeft het veranderd.

Caroline Brouwer zei

Hallo Liesbeth,
Bedankt voor je reactie. Ik heb gauw even gekeken, maar ik heb de derde druk. Het kokostaartje is echt een aanrader, het is zo simpel en snel te maken en zo lekker!
Helaas is het hier al op, maar ik ga dit zeker vaker maken.
groetjes, Caroline

Liesbeth zei

Hoi Caroline

Eindelijk staat hij bij mij in de oven. Ik denk niet dat alle abrikozenmoes erover hoeft. Ik denk dat het gewoon een laagje is om net als bij een appeltaart het taartje te laten glimmen.
Ik vind de moes al geweldig lekker! Nu het taartje nog.

Caroline Brouwer zei

Inderdaad Liesbeth, die moes is erg veel. Ik heb de rest in een potje gedaan voor op brood. Ook erg lekker. Je moet over het taartje alleen een laagje doen. Wel weer even warm maken. Veel succes!

Anoniem zei

Hallo Caroline,

Lijkt mij een heerlijk taartje! Volgende week maar eens de spulletjes in huis halen.
Maar in hoeveel water wel je de abrikozen? Tot ze net onder staan?

Groetjes, Mirjam

Caroline Brouwer zei

Hallo Anoniem,
Ik was het vergeten erbij te zetten, sorry. Heb het nu inmiddels aangepast. Excuses dat ik nu pas antwoord, maar ik was met vakantie.
groetjes, Caroline

Tonia zei

Een heerlijk taartje, gisteren gemaakt. Vanavond verder smullen. ik had een klein potje (echt heel klein) abrikozen-mango jam staan, dat verwarmd en er een beetje overheen gegoten, vervolgens nog wat met gesmolten chocolade gespeeld (was ik toch mee bezig om voor halloween doodshoofden te maken). Ik vind de abrikozensmaak wel een meerwaarde geven aan het geheel. Hoewel de stukken zonder ook erg lekker zijn. In december mag Cees bij ons komen wonen, tenminste het boek. Ik heb het nu al 3x van de bieb gehaald, en krijg het (hiep-hoi) voor mijn verjaardag.

Caroline Brouwer zei

Hallo Tonia,
Het is een geweldig boek! Heb het weekend de karamelbavarois eruit gemaakt. Ook heerlijk net als de marsalabavarois met bitterkoekjes. Er staan zoveel lekkere dingen in. Het boek mag niet ontbreken in je kookboekencollectie!
groetjes, Caroline

Het lijstje van brocante zei

Hij lijkt mij heerlijk...gelijk maar volger geworden....van al jou lekkers!!!
Fijne Pasen & lieve groetjes,
Silvia

Caroline Brouwer zei

Welkom Silvia en ook voor jou een fijne Pasen!

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Ik heb gisteren het kokostaartje gemaakt. Klopt het dat de taart vochtig en zacht is? Persoonlijk vind ik het een beetje te zoet, en vrij zwaar. Volgende keer gebruik ik minder suiker. Prima taartje, maar ik denk dat ik de amandel kokostaart lekkerder vind. Gelukkig vinden wij niet allemaal hetzelfde lekker, toch?
Hartelijke groet,
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Het is al weer een tijdje geleden dat ik dit taartje maakt. Ik geloof inderdaad dat hij vrij zacht bleef. Als hij te zacht was, had ie misschien net iets langer in de oven gekund. En wat dat zoete betreft, daar moet je van houden...En inderdaad smaken verschillen.
groetjes, Caroline

Evert Jan zei

Lekker taartje is dit. Bij toeval ook nog wat geroosterde zonnebloempitten over de abrikozengelei gedaan, hmmmmm.
Volgende keer ga ik wat minder suiker in de abrikozengelei gebruiken voor wat meer frisheid.

Groetjes, Evert Jan

Unknown zei

De heerlijke perentaart is al op (verjaardagsvisite van m'n moeder zat te smullen) dus toch maar even iets gemaakt voordat de werkweek weer begint. Ik vond de foto van dit kokostaartje zó inspirerend dat ik dacht : die wil ik maken. Ik geef jou altijd complimenten voor je recepten maar wil je ook jouw man mijn complimenten overbrengen voor dé schitterende foto's !!

Caroline Brouwer zei

Ik heb de complimenten overgebracht aan de fotograaf Marja! Hij is zeer vereerd! Dankjewel.

Viggo Eysbach zei

Vandaag het taartje gemaakt. Smaakt goed, net zoals veel uit het boek van Holtkamp. Ik heb na de baktijd de oven uitgezet en de taart nog ongeveer een half uur in de oven laten staan. Kwam er mooi bruin en droog eruit.

Yves van Gelre zei

Terwijl Caroline nog steeds in haar welverdiende kooksabbatical zit -ze blogt gelukkig wel- kook en bak ik ondertussen gewoon haar mooie recepten door. Dit taartje bijvoorbeeld. Nog lauw van de oven vond ik 'm niet meer dan redelijk, maar eenmaal gekoeld echt heerlijk. Dan komen de smaken goed tot hun recht. Ga zeker nog eens met dit recept variëren.
Ik heb ongeveer 10 % minder suiker in alles genomen. Het is zoet zat. En de helft van de bestanddelen van de abrikozenmoes is meer dan genoeg. Thanks Caroline!

Anoniem zei

Heerlijk taartje, al vele keren gemaakt en uitgevonden dat er echt minder suiker in kan (voor degenen die niet alleen suiker willen minderen maar ook hebben uitgevondend dat minder smaakvoller is). Ben begonnen met 200 gram suiker ipv 240. Echt lekker. Verder net als vele anderen doen gewoon een paar lepeltjes verwarmde jam voor het afwerken van de bovenkant, in dit geval de sinaasappelmarmelade die ook minder zoet is. Tis een heel erg leuk "uitprobeertaartje" in die zin.