vrijdag 4 mei 2012

Abrikozen & Amaretti-taart


Ingrediënten:
- 200 g zachte boter
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- ½ -1 tl amandel-extract (optioneel)
- een blik abrikozen op eigen sap (410 g), uitgelekt, 100 g grof gehakt, de rest doormidden
- 85  g Amarettikoekjes, in grove stukken gebroken
- 25 g geschaafde amandelen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op180'C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 22 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter, suiker, bloem en bakpoeder in een grote kom. Breek de eieren er boven en voeg het amandel-extract toe. Meng alles met een mixer glad en romig . Zet een kwart van het mengsel apart en voeg aan de rest 100 g van de gehakte abrikozenstukjes toe en 25 g van de amarettikoekjes. Doe het beslag in de springvorm en strijk voorzichtig glad met de achterkant van een lepel.
3. Bak de cake 25 minuten in de voorverwarmde oven. Meng de halve abrikozen, het amandelschaafsel en de gebroken amarettikoekjes door de rest van het deeg. Doe dit mengsel snel op de cake en zet de cake nog 20 minuten terug in de oven. Controleer met een satéprikker, die moet er droog en schoon uitkomen, of de cake gaar is.

Bron; "Good Food" mei 2012.

Omdat Johan vandaag jarig is, heb ik gisterenavond nog even deze taart gebakken. We hebben net een stukje geproefd bij de koffie en hij is zalig. Lijkt me ook erg lekker met verse abrikozen, als die er weer zijn.

17 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Heerlijk Caroline, ik ben dol op amaretti! Heel fijn weekend!

Groetjes Pauline

Liesbeth zei

Ziet er erg lekker uit. Volgende week hoop ik weer wat meer in de bakmood te zijn en komt er hopelijk weer wat uit mijn vingers.
Eerst eens even alle nieuw gekochte Engelse bladen lezen.

Anoniem zei

Ziet er weer heerlijk uit.
Gefeliciteerd met Johan, fijne dag vandaag.

Karin zei

Johan,
van harte gefeliciteerd
grrr

Nell zei

Hiep Hiep voor Johan! En wat wordt je mannetje weer gruwelijk verwend met deze overheerlijke taart. Het is hem gegund, hoor, in dank voor al die mooie foto's. Proficiat beiden.

De Gulle Aarde zei

Wat lijkt me dat lekker, ga hem proberen voor zondag.

Marian zei

Gelukkige verjaardag voor Johan!
En de taart ziet er heerlijk uit :-)

Groetjes
Marian

Marja zei

Hallo Caroline,

Dit lijkt mij een heerlijke cake! Zou je deze cake ook in kunnen vriezen? Ik geef binnenkort een High Tea en dit lijkt me lekker om er bij te doen. Omdat we alles zelf gaan maken wil ik kijken wat we allemaal van te voren kunnen maken en invriezen...
Ik hoop een reactie van je te zien!

Hartelijke groet,
Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ik heb het even nagekeken in de Good Food en daar staat in dat je deze taart goed ingepakt in plasticfolie 3 maanden in de vriezer kunt bewaren. En zonder plastic op een koele plaats kunt laten ontdooien. Veel succes met je High Tea,
groeten, Caroline

Marja zei

Hallo Caroline,

Wat geweldig dat u het even na hebt willen kijken voor mij en dat het in de vriezer kan! Ik heb nog meer leuke recepten op uw site gezien, dus de High Tea wordt vast een groot succes!
Hartelijk dank voor uw reactie.

Groeten Marja

Caroline Brouwer zei

@Marja, graag gedaan hoor! Ik ben gewoon jij hoor, geen u!!!
groetjes, Caroline

marja zei

Hallo Caroline,

Ik wil vandaag deze taart gaan maken, maar heb er toch nog even een vraagje over. Moet het blik abrikozen, 410 gr van gewicht zijn voor of nadat het uitgelekt is. Ik heb nu een blikje van 420 gr, maar als het uitgelekt gewicht moet zijn, dan kom ik dus te kort...

Ik zie graag weer een reactie.
Alvast mijn dank!

Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Dat is het gewicht van de hele inhoud van het blik, dus niet uitgelekt! Maar het is helemaal niet erg om er meer in te doen hoor!
Succes met bakken, dat wordt smullen!
groetjes, Caroline

marja zei

Net een stukje van de taart gesmult en wat is het heerlijk! Super leuk dat ik via google op je blog ben gekomen, ik heb al zo veel lekkers gezien! Ook de complimenten voor je man voor de foto's. De gerechten zien er op de foto's zo mooi uit, dat je er wel toe gezet wordt om het te maken...

Dank weer!
Groetjes Marja

Anoniem zei

Ik kon geen amarreti koekjes krijgen (in twee grote supermarkten geprobeerd). Dus het recept met bitterkoekjes gemaakt. Dit ging ook prima. We vonden de smaak combinatie erg lekker. Bedankt voor je recept! je bakkunsten en de mooie foto's zijn erg aanstekelijk.

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

@Sylvia, bitterkoekjes zijn een goede vervanger. Amarettikoekjs zijn inderdaad soms lastig te verkrijgen. Meestal verkoopt Xenos ze. Ik had ze bij een delicatessenzaak gehaald. Oil & Vinegar verkoopt ze ook. Ik denk dat de taart van de zomer ook erg lekker is met verse abrikozen.
groeten, Caroline

Unknown zei

Wat een lekkere taart. Toevallig ook gisteravond gebakken omdat mijn man vandaag jarig is. Taart heeft hier 55 minuten in de oven gestaan, maar zoals je al eerder aangeeft "iedere oven is anders. Dank voor het recept. We hebben er van gesmuld.
Groetjes Anja