dinsdag 29 mei 2012

Limoncello semifreddo


Ingrediënten:
- rasp en sap van 1 (bio)citroen
- 2 el fijne kristalsuiker
- 80 ml limoncello
- 325 g lemoncurd
- 250 g verse, stevige roomkaas
- 250 g mascarpone
- ca. 24-30 lange vingers

citroensiroop:
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 (bio) citroen, de schil in flinterdunne reepjes
- sap van 1 citroen (optioneel)

Bereiden:
1. Meng in een schaal de citroenrasp en het citroensap met de suiker en de limoncello.
2. Klop in een andere kom de lemoncurd met de roomkaas goed door elkaar.Klop de mascarpone er door.
3. Bekleed een cakevorm (van 1 liter) ruim met plasticfolie, de folie moet er ruim overheen hangen.
4. Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en beleg de bodem van de cakevorm er mee.(ik heb ook nog 1 lange vinger dwars in het midden gelegd). Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers (hier gaan nog 2 lange vingers dwars in het midden). Dek de cakevorm helemaal af met het overhangend plasticfolie. En zet de semifreddo minstens 6 uur of een hele nacht in de vriezer om op te stijven.
5. Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de citroenschil in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat het 5-6 minuten licht inkoken. Schenk in een kom en laat afkoelen, de siroop wordt dan iets stroperig.
6. Neem de semifreddo 30-45 minuten voor het serveren uit de vriezer. Stort op een schaal en snijd in dikke plakken doe er wat citroensiroop over en serveer.

Tip: haal de semifreddo op tijd uit de vriezer, hij moet echt al een beetje zacht zijn, dan is de smaak zoveel lekkerder! Zet anders nog even voorzichtig op ontdooistand in de magnetron.

Bron: "Delicious" juni 2012

Recept voor 8 à 10 personen.

Je kunt voor dit recept natuurlijk zelfgemaakte lemoncurd gebruiken, maar de lemoncurd van Chivers die o.a. de AH verkoopt is ook erg goed (daar zit 320 g in, maar dat maakt niet uit). Ik heb door de siroop nog het sap van 1 citroen gedaan, anders vond ik het niet echt naar citroen smaken. Door de roomkaas en de mascarpone een heerlijk romig dessert en lekker fris door de limoncello. Het is een succes geworden, iedereen vond het héérlijk! Ik heb er een glaasje koude limoncello bij geserveerd.

31 opmerkingen:

MaaNtje zei

Oh dit is een lekker recept.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Dit dessert viel me ook direct op in de Delicious. 'n Toetje met lemon curd en Limoncello kan wat mij betreft niet stuk ;-)

De Ruijsbroekjes zei

Wow dat ziet er echt geweldig uit

Johanna zei

Mmmmm, dat ziet er heerlijk uit. Ik zet dit recept zeker op mijn lijstje "Nog te maken".
Groet Johanna

Liesbeth zei

Ziet er erg lekker uit.

Uit Paulines keuken zei

Oh dit ziet er echt super lekker uit! Ga ik ook een keer maken! Groetjes Pauline

Manon zei

Sinds een tijdje ben ik in de ban van citroenen en meen ik de geur ook al te ruiken als ik iets met citroen zie. Wat zou ik graag even een hapje van deze Limoncello semifreddo willen proeven. Mmmmm.
Het lijkt me ook heerlijk als een eigenwijze tiramisu.

Dutchful Thinking zei

Dank voor dit recept! Klinkt lekker en oogt lekker! Toevallig ook nog een goed recept voor lemoncurd in de aanbieding? ;)

Tonia zei

Dit ziet er weer heerlijk uit. Even een antwoord op je reactie bij de knoflooksoep:
de knoflook is beslist niet overheersend. De dag nadat we dit gegeten hadden vertelde mijn man het op z'n werk, en iedereen was verbaasd dat er zoveel knoflook in ons eten had gegeten. De klanten in de winkel waar ik werk deinsden ook niet geschrokken terug, en ik heb er ook geen collega over gehoord. Volgens onze zoon (die erg veel van knoflook houdt) smaakte het te weinig naar knoflook. Maak hem een keer, want hij is heerlijk!
groeten,
Tonia

Caroline Brouwer zei

Ga ik zeker doen en ik vertel niet hoeveel knoflook erin zit! ;-))

Caroline Brouwer zei

@Dutchful Thinking, eerlijk gezegd nog nooit zelf lemoncurd gemaakt. Maar als je even googeld vind je vast wel een goed recept.
groeten, Caroline

Brenda (Kookt!) zei

Hier viel mijn oog ook op in de Delicious, Caroline! Die van jou ziet er heerlijk uit, en ik weet zeker dat hij ook zo gesmaakt zal hebben!

Silvia zei

Ik heb net Limoncello gemaakt, krijg binnenkort mensen op het eten, dus dit lijkt me prima voor toe!

Caroline Brouwer zei

@Silvia, een goed plan, het is zalig en erg makkelijk te maken. Bovendien kun je het een paar dagen van tevoren al maken. Wel even op tijd uit de vriezer halen. Als je het dan meteen in plakken snijdt, is het snel op de juiste temperatuur. En dan een heerlijk eigengemaakte limoncello erbij! Je gasten zullen smullen!
Veel succes, Caroline

Nell zei

Yum! Citroen bij warm weer is het ideale ingrediënt om mee te werken. En dit ziet er echt overheerlijk uit.

Jacqueline zei

Dat ziet er erg lekker uit! Ik ga deze zeker een keer testen binnenkort. Lijkt me een ideaal dessert na flink tafelen. En wat een mooie foto's altijd. Heerlijk om naar te kijken. Ik zou zelf ook wel van die mooie foto's willen maken!

Anoniem zei

Gisteren deze semifreddo gemaakt als dessert voor een etentje. Hij is inderdaad ontzéttend lekker!! Heel fijn om dit recept nu te hebben, ik ga hem zeker vaker maken :)

Caroline Brouwer zei

@anoniem, leuk om te horen. Toevallig ga ik hem dit weekend 2x maken voor een etentje. Bij ons viel hij ook zeer in de smaak!

Unknown zei

hahah toeval, ik keek er net nog in en was me even aan het bedenken of ik hem ga maken met een ander citroenig drankje. Ben dus nog aan het discussieren met mezelf wat voor citroenig drankje ik dan zal nemen.

Hij ziet er echt super uit, wil zo een hap nemen.

Eetlust zei

Ik heb deze zaligheid gewoon gemist. Jeetje, ik weet wel wat ik binnenkort eens ga maken. Helemaal mijn toet!

Lisa zei

Oh wat grappig! Ik heb deze vorige week als toetje op bij een collega, hij was echt heerlijk! Dus ik meteen het recept gevraagd en nu staat hij voor vanavond op de planning :).

Silvia zei

Dit was onze dessert zaterdagavond. Super! Gemakkelijk te maken en een prima bestemming voor de eigengemaakte Limoncello. Ik weet nu al wat ons dessert met kerst zal zijn......

Anoniem zei

Gisteren gemaakt, en vandaag gegeten: inderdaad heerlijk dessert. Wel op tijd uit te vriezer halen zodat hij redelijk ver ontdooid is. Dan proef je de smaak beter.

Caroline Brouwer zei

@anoniem, inderdaad erg belangrijk dat je de semifreddo op tijd uit de vriezer haalt. Ik zal er het nog eens expliciet bij zetten. Bedankt.

Els zei

Eergisteren gemaakt, en gister als toetje gepresenteerd voor het kerstdiner; en oh my.. wat vonden ze deze versie allemaal heerlijk! bedankt voor het delen

Caroline Brouwer zei

@Els, fijn om te horen!

Ine zei

Geweldig recept, dat ga ik nog vaker maken. Goed gekozen Caroline.

Caroline Brouwer zei

Hallo Ine,
Leuk om te horen. Hier ook favoriet!
groetjes, Caroline

Yves van Gelre zei

Gemaakt en erg lekker bevonden. Er zijn variaties te over mogelijk. Gewoon als citirami-su, met minder roomkaas en slagroom of zelfs wat geklopte eiwit erdoor. Als mousse dus. Natuurlijk dan niet invriezen. Thanks sweet Caroline!

Unknown zei

Hoi Caroline, een van de desserts van gisteren! Écht lekker én ik moest de complimenten doorgeven aan jou! Iedereen weet natuurlijk inmiddels dat bijna alle lekkere recepten van jouw blog komen :-). Dank weer! Groetjes Marja

Maarten de Jong zei

Mijn vrouw hem dit recept geprobeerd en het was heerlijk!