zondag 13 mei 2012

Ottolenghi's aubergine 'cheesecake'


Ingrediënten:
- 90 ml olijfolie
- 2 aubergines, in plakken gesneden van 1½ cm
- zout en zwarte peper
- 150 g feta, in kleine blokjes gesneden
- 150 g roomkaas
- 60 ml slagroom
- 3 eieren
- 150 g kleine tomaatjes, b.v. cherrytomaatjes, doormidden gesneden
-  2 el verse oregano, in stukjes gescheurd
- 3/4 tl za'atar (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de plakjes aubergine, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper. Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. Laat afkoelen. (dit kan je van tevoren al maken).
2. Doe de feta, roomkaas, room, eieren en wat zwarte peper (geen zout, de feta is al erg zout) in een kom en klop alles goed door elkaar tot het romig en dik is.
3. Zet de oven op 150 ' C en smeer een springvorm van 22 cm of een vierkant bakblik van 20 cm in met olijfolie en belg de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verdeel de aubergines over de bodem en leg de tomaatjes er op. Doe de helft van de oregano erover. Giet dan voorzichtig het ei-kaasmengsel erover, haal hier en daar een aubergine plakje naar boven (zodat je die straks als de taart klaar is nog ziet). Verdeel de rest van de oregano erover en zet  de vorm 30 minuten in de oven.
4. Maak intussen 3/4 tl za'atar aan met 1 tl olijfolie. Haal de cheesecake uit de oven en laat even op kamertemperatuur komen voordat je de rand verwijderd. Snijd de taart in punten of in vierkanten en smeer de za'atar er over uit. Gebruik je geen za'atar doe er dan een 1 tl olijfolie over.

Bron: "The Guardian", waarvoor Yotam Ottolenghi columns schrijft. (op deze site staan veel recepten van hem, die niet in zijn boeken staan).


Za'atar is een kruid uit het Midden-Oosten, het is een soort wilde oregano en smaakt naar oregano en tijm. Het wordt gedroogd en gemalen en dan gemengd met sumak en sesamzaad. Za'atar had ik nog niet eerder gegeten. Het is erg lekker op deze cheesecake. Je kunt het ook gebruiken om een stukjes stokbrood in te dippen (za'atar mengen met olijfolie). Ik heb het gekocht in een kruidenwinkeltje hier in de buurt, maar je kunt het waarschijnlijk ook bij een Turkse of Marokkkaanse winkel kopen. Het recept is erg simpel te maken en vergt weinig tijd. De aubergines kun je van tevoren in de oven roosteren en de rest vlak voor het eten klaar maken. Een bak sla erbij en het is weer smullen. Zo is vegetarisch eten ontzettend lekker!

23 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er wederom heerlijk uit. Ik zal eens op de site van de Guadian gaan kijken. Goede ideeën daar te vinden zo te zien.

Solama zei

Ziet er weer eens heerlijk uit!

Za'atar zou ook lekker zijn op een omelette denk ik als ik dit recept zo zie.

xxx Solama

Caroline Brouwer zei

@Solama, lijkt mij inderdaad ook lekker! Past goed.

Rachel (Cakies) zei

Dit ziet er erg lekker uit, ik maak zelf ook graag een pizza met geroosterde aubergines en tomaatjes wat hier wel op lijkt. Ik denk dat ik dit receptje binnenkort maar eens ga uitproberen!

Denise zei

Al deze ingrediënten zijn favoriet bij mij, dus dit gerecht staat nu zeker op m'n lijstje! Inspirerende recepten heeft die Ottolenghi toch altijd...

Unknown zei

Is dst niet erg lang 40 minuten eerst grillen? of is dast dan in de oven zonder grill?

Caroline Brouwer zei

@Moran, dat is gewoon in de oven. Als je de grill aan zou zetten, zouden ze verschroeid zijn!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Weer een toppertje van Ottolenghi ;-) Lijkt me heerlijk!

Anoniem zei

Ik kijk elke dag wel even op uw blog. Dit ziet er ook weer heerlijk uit. Zou je het ook kunnen invriezen.

Caroline Brouwer zei

@anoniem, ik denk wel dat jet het in kan vriezen, maar of het er lekkerder op wordt...?

Anoniem zei

Gisteren heb ik de aubergine 'cheesecake' gemaakt. Omdat ik alleen ben blijft het vaak bij het watertanden, wanneer ik de recepten hier zie. Recepten zijn bijna altijd voor 4 personen en om de ingrediënten dan door vier te delen, is ook zo wat.Deze ingrediënten heb ik door 2 gedeeld en in twee kleine springvormpjes gedaan. Het ging goed en het was hèèrlijk!

Caroline Brouwer zei

@Anonime, fijn dat het zo gelukt is en blij dat je hem ook lekker vond!

Femke zei

Denk je dat dit ook lekker is met courgette? Ik wil nml de aubergines met saffraansaus ook maken en anders is het wel heel veel aubergines?

Caroline Brouwer zei

@Femke, ja hoor, je kunt ook courgettes nemen, wel goed grillen of roosteren eerst.

Anneke zei

Hallo Caroline,
3/4 teelepel Za'atar en 1 teelepel olijfolie : is dat niet heel weinig om er over uit te smeren?

Caroline Brouwer zei

@Anneke, je bent natuurlijk vrij om het dubbele te doen.Het is erg lekker erop. Ik doe het ook zo droog op een gebakken ei.
groeten, Caroline

Anneke zei

Je kunt Za'atar ook krijgen als een van de Original Spices van Jonnie Boer van de Librije, verkrijgbaar bij Jumbo en de grotere Dekamarkt.
http://www.librijeswinkel.nl/dutch/producten/original-spices/za-atar

Unknown zei

Wat ziet dit er lekker uit ! Ga het ook maken.

Anne-Roos zei

Wij hebben vanavond deze aubergine cheesecake gegeten. In een woord Heerlijk! Ik had alleen vrij grote aubergines en die helemaal gebruikt waardoor ik 2 laagjes aubergine op de bodem had liggen. Ik vond de onderkant net iets te nattig, zou dat door de dubbele laag komen? Het was me niet helemaal duidelijk of de bodem uit één of meerdere laagjes plakjes aubergines bestond. Maar ondanks dat vind ik dit echt en super recept. Er is nog een stukje over en verheug me daar nu al op voor morgen!

Caroline Brouwer zei

Hallo Anne-Roos, in de eerste plaats dank voor je reactie. Geen idee waarom het bij jou nog een beetje vochtig was. Lijkt me niet door een tweede laag aubergines te komen. Als je de aubergines in de oven geroosterd hebt, zijn ze droog. Misschien had het geheel iets langer in de oven gemoeten. Waren je eieren wel goed gestold? Gelukkig dat het ondanks dat toch nog erg lekker smaakte. Al de Ottolenghi recepten zijn de moeite waard om te proberen!
groeten, Caroline

Anne-Roos zei

Hallo Caroline, ik zal de aubergines de volgende keer iets langer roosteren, denk dat het daardoor kwam, want verder was de structuur van de cheesecake wel goed en alles was goed gaar en smaakte prima. Groetjes van Anne-Roos

sylvia zei

ha Caroline, ik wil de cheesecake gaan maken maar ben niet zo erg culinair. Stomme vraag misschien maar welke roomkaas gebruik je daarvoor? Philadelphia of roomkaas met tuinkruiden? Ik ga altijd twijfelen. Groetjes, sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia, Je moet de gewone roomkaas nemen zonder kruiden. Ik gebruik zelf meestal monchou die in een kuipje zit. Maar je kunt natuurlijk ook van een ander merk gebruiken.
groeten, Caroline