zondag 2 juni 2013

Rabarbertaart van "tante Liesbeth"


Ingrediënten:
- 1 kilo rabarber, gewassen en in stukjes van 1 cm gesneden
- 300 g suiker
- 125 g roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 1 ei
- een scheutjes sherry (of water)
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 125 ml crème fraîche
- 2 eieren
- 2 zakjes vanille suiker
- 75 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- springvorm van 26 cm

Bereiden:
1. Doe de rabarberstukjes met de 300 g suiker in een grote schaal, roer alles goed om en laat 1 uur staan.
Giet daarna de rabarber in een vergiet en laat minstens een uur uitlekken. Ik heb dit wel 4 uur gedaan, want er komt heel veel vocht vrij.
2. Maak het deeg: klop de boter met de suiker in een kom met de mixer licht en romig, voeg het ei toe en meng er goed door. Doe daarna de bloem erbij en meng alles met een scheutje sherry (ik had het niet in huis en heb een scheutje water gebruikt) tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit of druk het met je handen goed uit in de vorm, ook tegen de zijkanten. Ik heb nog 2 beschuiten op de bodem verkruimeld om het laatste vocht op te vangen. Verdeel de rabarber over de bodem en druk een beetje aan. Zet de vorm 30 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Klop voor de bovenlaag de crème fraîche met de eieren door elkaar en voeg de vanille suiker en de hazelnoten (de hazelnoten heb ik in de oven geroosterd, ongeveer 10-15 min in een oven van 180'C) toe en roer ze erdoor. Verdeel de laag over de rabarber en zet de taart nog eens 30 minuten terug  in de oven. Voor een mooi bruin kleurtje kun je de taart nog een paar minuten onder de grill zetten (bij mij was dat niet meer nodig). Laat de taart echt helemaal afkoelen, dan smaakt ie het lekkerst. Als je het op kan brengen, wacht dan tot de volgende dag met aansnijden.

Bron: Liesbeth, deliesious


Vorige week kreeg ik van Liesbeth, die regelmatig mijn blog leest en al veel van mijn recepten gemaakt heeft, een mailtje of ik belangstelling had voor een rabarbertaartrecept dat al jaren een succes is in haar familie en zij nog niet eerder tegen was gekomen op het internet. Het recept is afkomstig van haar tante Liesbeth. Ze stuurde mij het recept en daar het mij erg lekker leek, heb ik het meteen de volgende dag gemaakt. Ook omdat het een beetje het einde van de rabarbertijd is. De taart is lekker fris, heeft een erg lekkere bodem en de bovenlaag met de hazelnoten is past goed bij de rabarber, zeker voor herhaling vatbaar. Liesbeth bedankt dat je dit héérlijke recept met ons wilde delen!

Heb je ook een leuk familierecept of een ander recept dat je op mijn blog terug zou willen zien?
Mail me het recept, ik maak het en plaats het op mijn blog.

17 opmerkingen:

Jeanne zei

Hallo Caroline
Deze ga ik gauw eens maken...
M`n man is dol op rabarber en als het er is profiteer ik ervan om jam en compote te maken
Deze taart lijkt me ook erg lekker dus uitproberen
Bedankt voor het recept
Groetjes

Judith zei

Ziet er weer heerlijk uit Caroline! ik vind recepten met rabarber steeds lekkerder.. heerlijk fruit voor in een taart! De mijne komt morgen online, was ook geslaagd!

Caroline Brouwer zei

Ik ben benieuwd naar jouw taart Judith! Rabarber is inderdaad lekker fris in taarten.

Anoniem zei

Hallo Caroline, je leest weleens dat Rijstwijn als vervanger voor sherry wordt gebruikt, zou dat in deze rabarber taart ook toegepast kunnen worden denk je?

Groetjes Esther.

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther,
Ik heb rijstwijn wel eens gebruikt, maar weet eigenlijk niet hoe het smaakt. Het gaat hier maar om een scheutje sherry, dat ik dus gewoon vervangen heb door water. Het is een erg lekker deeg en ik denk niet dat ik de sherry echt gemist heb.
groeten, Caroline

Marie-Claire zei

Dit ga ik zeker ook proberen, want mijn rabarberplant in mijn tuin is immens groot...
Ziet er lekker uit

Anoniem zei

Wat een prachtige rustieke taart Caroline. En...ja hoor, vandaag dus deze taart van jou en Liesbeth gebakken. Ik heb het deeg gemengd met een scheut aardbeienlikeur, en wat kleingesneden aardbeien aan de rababer toegevoegd,voordat de topping erover ging. Het geurde heerlijk toen hij uit de oven kwam.Het lijkt me zo lekker met die gehakte hazelnoten. We gaan hem mogen proeven zodat de smaken eerst goed kunnen vermengen
Ik ben benieuwd. Bedankt voor het recept!

gr Sylvia

Caroline Brouwer zei

Wat leuk Sylvia dat je de taart al weer gemaakt hebt. Goed idee met die aardbeien erbij. Aardbeien en rabarber is altijd een goede combi!
Geniet van je taart, gaat zeker lukken!
groeten, Caroline

Corina zei

Dank je wel voor het recept, hij staat in de oven... ik ben benieuwd!

Leuntje zei

Wat doen jullie met al dat suikerwater dat over is? Soort limonadesiroop, zonde om weg te gooien toch? Toen dacht ik: ijs ervan maken? Heeft iemand ervaring met rabarberijs?
Ik vond de taart trouwens aan de zure kant. Maar ik heb 'm vanmorgen gebakken, misschien is hij morgenochtend beter in balans. Dank in elk geval!

Caroline Brouwer zei

@Leuntje,
ik heb dat suikerwater weggegooid, maar misschien kun je er inderdaad een waterijsje van maken, als er een rabarbersmaak aanzit. De taart had ik ook net uit de oven geproefd, maar is dan veel minder lekker. De volgende dag is ie zalig en helemaal niet zuur vonden wij, terwijl ik ook van zoet houd. Ben benieuwd hoe je het de volgende dag vond.

Corina zei

het rabarber/suikerwater heb ik in de koelkast staan als aanmaaklimonade...

Anoniem zei

Lekker aan het experimenteren met een rabarber cheesecake vandaag :)

Het suikerwater smaakt heerlijk met yoghurt en aardbeien :)

Anoniem zei

zou je dit ook kunnen maken met rabarber uit blik?

Anoniem zei

Is een heerlijk recept makkelijk te maken lukt altijd. En dat wachten.....

breimaan zei

Vandaag de rabarbertaart gebakken. Hij ziet er heel mooi uit. En hopelijk smaakt hij ook lekker.Dank je wel voor het recept

Annemiek zei

Hallo Caroline,

Ik hoop dat je nog actief bent op je blog. Vraagje; kun je deze taart ook invriezen?

Groet, Annemiek