dinsdag 28 oktober 2014

Brood met dadels, abrikozen en sultana's


Ingrediënten:
- 300 g tarwebloem
- 100 g roggemeel
- 100 g volkorenmeel
- 10 g zout
- 10 g instantgist
- 30 g boter, op kamertemperatuur
- 20 ml black treacle (of donkerbruine stroop)
- 320 ml koud water
- 100 g sultana's
- 80 g dadels, gehakt
- 100 g gedroogde abrikozen, gehakt

Bereiden:
1. Doe alle droge  ingrediënten (behalve de dadels, abrikozen en sultana's) en driekwart van het water in de keukenmachine en laat op langzame stand draaien terwijl je langzaam de rest van het water toevoegd. Laat het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Haal het deeg uit de machine en kneed de gedroogde vruchten erdoor.
2. Vet een kom in met zonnebloemolie, maak een bal van het deeg en draai het even in de kom, zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje zonnebloemolie. Dek de kom af en laat het deeg minstens een uur, maar het kan gerust twee tot drie uur staan. (Ik liet het drie uur rijzen).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
4. Druk de lucht uit het deeg en vorm nu een ovaal van het deeg. Dek af met een grote plastic zak en laat nog 1 uur rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in omvang. Als je er met een vinger op drukt, veert het deeg langzaam weer terug.
5. Terwijl het deeg voor de tweede keer rijst, verwarm je de oven voor op 210' C. Snijd als het deeg goed gerezen is met een scherp mes in de lengte over het deeg en bak het brood 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster.

Bron: Bakken met Paul Hollywood

Weer een ontzettend lekker brood van Paul Hollywood. Ik vind roggemeel erg lekker in brood. Dit brood met een beetje roomboter en een lekkere boerenkaas erop, is bijna net zo lekker als een gebakje! Volgende keer maak ik het brood iets minder breed, zodat de sneetjes wat hoger worden. Kan natuurlijk ook heel goed in een broodbakvorm van ongeveer 25-30 cm gebakken worden. Dit brood en het brood met zaadjes zijn hier op 't ogenblik favoriet in huis.

17 opmerkingen:

Karin zei

Ziet er weer heerlijk uit, dit brood is hier nog niet gemaakt. Leuke variatie op ons krentenbrood.

Silvia zei

Hoi Caroline, ziet er erg lekker uit. Zou je ook roggebloem ipv roggemeel kunnen gebruiken? Heb dit laatst bij de AH gekocht.

Liesbeth zei

Ziet er goed uit. Ben nog aan het twijfelen of ik zijn nieuwe boek zal kopen.

Judith zei

Hoi Caroline,
Als je roggemeel lekker vindt in brood, probeer dan ook eens een Roggeverdommeke. Het is brood met roggemeel en rozijnen en krenten. Eén van mijn favoriete broodjes.
Het brood met de zaadjes ga ik dit weekend maken, houd zelf erg van stevig en goedgevuld brood.

Groetjes van Judith

Caroline Brouwer zei

@Judith, ik heb een recept gevonden voor een Roggeverdommeke! Ga het binnenkort maken. Bedankt!
groetjes, Caroline

Judith zei

Ik was vergeten om het recept voor je neer te zetten, maar lees nu dat je zelf al een recept gevonden hebt. Zelf heb ik verschillende recepten gevonden die allemaal met elkaar overeenkomen. Wat niet in alle recepten vermeld wordt, is dat je het vocht waarin je de rozijnen en krenten weekt, moet gebruiken voor het deeg (dus geen schoon water pakken). Dat geeft een lekker smaakje aan het brood.
Ik gebruik zelf altijd dit recept http://krollemol.wordpress.com/2014/03/04/roggeverdommeke-rogge-krenten-rozijnen-brood/
Groetjes van Judith

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Judith, ik ga ze vergelijken!

Silvia zei

Caroline, kun je ook roggebloem ipv roggemeel gebruiken? Wat is het verschil en is het aan te raden?
Groet, Silvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Silvia,
Roggemeel is grijs van kleur en roggebloem is gezeefd roggemeel en wit van kleur. Hier zitten geen zemelen en kiemen meer in. In feit hetzelfde als met tarwemeel en tarwebloem.
groetjes, Caroline

Rick zei

Het ziet er echt heerlijk uit!
Dat je het zo makkelijk op het internet heb gekregen.
Geweldig ga zo door!

Naomi de Jong zei

Ziet er weer fantastisch uit Caroline, en lijkt me inderdaad zoals een gebakje, zeker met wat roomboter op ;-) (gezonder ook...).
Welke dadels gebruik je hier en haal je ze ook gewoon bi de AH? ik koop ze online, heb je dan ook biologische die nog lekkerder zijn...

Groetjes, Naomi

Caroline Brouwer zei

Hallo Naomi,
Ik haal mijn dadels bij AH, de medjool dadels in een plastic bakje, ze liggen bij de groente afdeling. Ik houd niet van die gedroogde dadels, die niet zo sappig zijn. En uiteraard roomboter, margarine komt hier niet in huis!
groetjes, Caroline

Naomi de Jong zei

Bedankt Caroline. Ik hou ook meer van deze dadels en kocht ze altijd bij de AH. Ik bestel nu geregeld via Mehadrin.nl, daar is het (voor de grotere hoeveelheden) voordeliger en volgens mij malser dan die uit de AH. En ook in de bio variant.

Margarine is niet alleen minder lekker, maar ook minder-niet-gezond! Iets wat mij collega's diëtisten waarschijnlijk niet mee eens zou zijn ..... ;-)
Groetjes, Naomi

Judith zei

Hallo Caroline,
Ik wil dit brood woensdag gaan bakken. Ik twijfel alleen een beetje of de rozijnen, abrikozen en dadels van te voren nog in warm water geweld moeten worden. Dat doe ik eigenlijk altijd als ik gedroogd fruit in brood doe om te voorkomen dat het fruit te veel vocht uit het brood trekt.
Heb jij het fruit eerst nog geweld of niet?
Ben erg benieuwd hoe het brood zal smaken.

Groetjes van Judith

Caroline Brouwer zei

Hallo Judith,
Ik was op vakantie vandaar mijn late reactie. Ik heb de dadels en abrikozen niet van tevoren geweekt. Ik gebruik sappige abrikozen (Turkse van de AH) en medjool dadels , die zijn ook niet zo droog.
groetjes, Croline

Linksite zei

Caroline, kun je ook roggebloem ipv roggemeel gebruiken? Wat is het verschil en is het aan te raden?

Caroline Brouwer zei

Kijk even op deze site wat het vrschil is tussen meel en bloem:
https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-meel-en-bloem/
Dit geldt ook voor roggemeel en roggebloem. Succes met bakken.
Groetjes, Caroline