vrijdag 4 maart 2011

Hazelnoot - chocoladecupcakes


Ingrediënten:
- 100 g bloem
- 20 g cacaopoeder
- 140 g fijne kristalsuiker
- 1 ½ tl bakpoeder
- een snufje zout
- 1,2 dl volle melk
- 1 ei
- 120 g nutella
- ca 36 hazelnoten om te garneren

Hazelnoot-chocoladeglazuur:
- 250 g poedersuiker, gezeefd
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- ¼ dl volle melk
- 80 g nutella

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C. Doe 12 papieren vormpjes in een muffinvorm.
2. Doe de bloem met cacao, suiker, bakpoeder, zout en de boter in een kom en meng de handmixer op de laagste stand tot het mengsel een zanderige consistentie heeft en alles goed vermengd is.
3. Voeg geleidelijk de melk toe en klop tot alles goed vermengd is. Klop het ei erdoor.
4. Schep het beslag in de papieren vormpjes tot ze tot tweederde gevuld zijn en bak de cakejes 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot het gebak terugveren als je op de bovenkant drukt.
5. Laat de cakejes kort in de vorm afkoelen en zet ze dan op een troosteres om ze helemaal koud te laten worden.
6. Hol de cakejes als ze koud zijn in het midden iets uit en vul ze met een dot nutella.
7. Voor het glazuur: doe de poedersuiker en de boter in een kom en klop op de middelste stand van de handmixer tot alles goed vermengd is. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf minstens 5 minuten kloppen op de hoogste stand tot het glazuur licht en luchtig is. Hoe langer je klopt, des te luchtiger wordt het. Roer de nutella door het glazuur. Strijk het glazuur met een lepel als een dikke, gladde laag uit over de cakejes en zet drie hazelnoten op elk cakeje.

Bron: "Hummingbird bakboek".


Door het blog van " Joli Gâteau", die een review over het Hummingbird bakboek heeft geplaatst, ben ik ook enthousiast geworden. Het boek had ik al meer dan een jaar in huis, maar nog steeds niets uit gemaakt, hoewel er heerlijke dingen in staan. Het recept is voor 12 cakejes, maar ik heb er 9 kunnen maken. Ze smaakten heerlijk!

8 opmerkingen:

Joli Gâteau zei

Er staan inderdaad heerlijke dingen in waaronder deze cupcakes! Mmmm :) en lief dat je mijn blog vernoemt!

Karin zei

Het was heerlijk. Wat raar dat de hoeveelheid niet genoeg was, of heb je een grotere muffin vorm ?
grrr

Caroline Brouwer zei

Nee hoor, Karin, maar dit probleem heb ik wel vaker!

Gerry (Gewoon Lekker Gewoon) zei

Ik zie zoveel lekkere dingen voorbij komen, maar ik ben altijd benieuwd wie dat allemaal op gaat eten. Ik wil altijd maar 1 hap om te weten of het recept goed is. Ik heb zelfs wel eens op het punt gestaan om iets bij een bevriend theehuis langs te brengen. Ik durfde alleen niet. Gr. Gerry

Caroline Brouwer zei

Hallo Gerry,
Bij mij genieten mijn collega's en de buren mee van al het lekkers dat ik bak. Ik zou alles wel willen op eten, maar dan groei ik dicht! Ik proef van alles natuurlijk wel en aan één hap heb ik niet genoeg ;-)
groetjes, Caroline

LoyoyaNL zei

Nutella cupcakes die staan ook nog op mijn lijstje. Ze lijken me zalig.

Uit Paulines keuken zei

Hoi Caroline,
Wat leuk dat je dit schrijft, heel herkenbaar want na het lezen van Joli Gateau kon ik me niet meer inhouden en heb ik het boek ook gekocht. Ze zien er heerlijk uit!

Groetjes Pauline

Anoniem zei

Wat een leuke cupcakes! Ik heb thuis een speciale cupcake-maker. Het is een soort tosti-ijzer voor cupcakes. Als de cupcakes klaar zijn versier ik ze met marsepeinen bloemen van http://www.gortdecoraties.nl/ Dat ziet er ook altijd heel leuk uit. Misschien een leuke tip!

Succes met alles!