zondag 4 september 2011

Kip fattee met rijst, yoghurt en tomatensaus



Ingrediënten voor de gebraden kip:
- 1 middelgrote biologische kip
- 3 el olijfolie
- zeezout en zwarte peper
- ½ tl gemalen kruidnagel

Voor de tomatensaus:
- 5 el olijfolie
- 5 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 kaneelstokje
- 2 blikken gepelde tomaten

Voor de rijst:
- 300 g basmatirijst
- zeezout
- 75 g boter
- 1 grote ui, gehalveerd en in dunne ringen
- 1 kaneelstokje
- 1 blik kikkererwten à 400g, uitgelekt en afgespoeld
- 450 ml kippenbouillon

Voor de gebakken aubergine:
- 2 middelgrote aubergines, in blokjes
- 8 el olijfolie

Voor het opdienen:
- 500 g Griekse yoghurt, gemengd met 1 teentje knoflook dat met zout tot pasta is gewreven
- 8 el grof gehakte verse bladpeterselie
- 75 g pijnboompitten, geroosterd

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C. Wrijf de kip rondom in met 2 el olijfolie en bestrooi met zout, peper en kruidnagel. Vet een braadslede in met de resterende olijfolie Leg de kip erin en braad de kip in 1 ¼ uur gaar, bedruip af en toe met de olijfolie. Laat de gare kip op een snijplank rusten. Neem het kipvlees van het bot zodra het daar voldoende voor is afgekoeld. Snijd het vlees in mooie stukken en houd die tot het serveren warm.
2. Maak intussen de tomatensaus. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook lichtbruin. Voeg het kaneelstokje toe met de tomaten. Laat alles 30 minuten zachtjes doorkoken en breng de saus op smaak met zout en peper. Houd hem warm.
3. Spoel de rijst schoon, neem drie keer schoon water om al het zetmeel te verwijderen. Schenk er zoveel warm water op dat hij onderstaat, roer het zout erdoor en laat hem 30 - 60 minuten weken. Smelt in een braadpan de boter op middelhoog vuur en bak de ui met het kaneelstokje onder af en toe roeren 10 - 15 minuten tot de ui goudgeel is. Neem de pan het vuur en zet hem apart.
4. Zet ongeveer 15 min. voordat je gaat eten de pan met ui terug op hoog vuur. Laat de rijst goed uitlekken en roer hem door de ui. Bak de rijst al roerend 1 minuut. Doe de kippenbouillon met de kikkererwten erbij met circa 1 tl zout., dek de bovenkant af met vetvrij bakpapier of aluminiumfolie en leg het deksel op de pan. Laat alles 5 minuten goed doorkoken, temper het vuur naar laag en kook alles nog 5 min. De rijst moet dan gaar zijn, maar kan zonder problemen nog 15 min. blijven staan.
5. Laat de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur heet worden en bak de blokjes aubergine gaar en bruin. Houd ze afgedekt warm.
6. Nu moet je alles op elkaar stapelen op een grote schaal. Je begint met de rijst, dan de kip, de aubergine, de tomatensaus en de yoghurt en tot slot royaal gehakte peterselie en de pijnboompitten. Onmiddellijk serveren

Bron: "Casa Moro", Sam & Sam Clark.

Als ik dit heerlijke recept maak, neem ik niet een hele kip, maar 4 kippendijen. Dit recept is eigenlijk voor 8 personen, ik maak het meestal voor 4 personen en heb dan voor de tomatensaus aan 1 blik tomaten genoeg. Eigenlijk moet je als je de schaal opmaakt beginnen met een laag pitabroodjes en daar dan de rijst opleggen. Maar ik laat het pitabrood weg. Het lijkt veel werk dit recept, maar je kunt de kip van tevoren bereiden en later weer warm maken. Je kunt de kip ook in een braadpan braden ipv in de oven.
Dit recept komt uit Libanon en is zeer de moeite waard, wij smullen er iedere keer weer van!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb nooit de naam fattee gehoord.Gelukkig het is niet een ingredient:)Zo kan ik deze lekkere gerecht proberen.Wat betekend dat?

Caroline Brouwer zei

Interessante vraag Dzoli. Ik heb net even gegoogled, maar kom er niet achter. Ik denk nl dat het een Arabisch woord is. Maar ik zou mij voor kunnen stellen dat het een gestapeld gerecht betekent.Misschien weet iemand anders wat het betekent? Het is zeker de moeite waard om dit gerecht eens te maken.
groeten, Caroline

Marian zei

Hoi Caroline, dit lijkt me echt heerlijk, een lekkere smakencombinatie...

In mijn eigen Libanese kookboek staan ook gerechten met stukjes geroosterd pitabrood, met soortgelijke namen, oa 'fattet' en "fetteh"
Ik vond het volgende terug met google:

"Fetteh is a Lebanese and Syrian dish. It has a huge number of variations throughout the Middle East; some people fry the pita chips instead of toasting them, sometimes chicken, lamb, rice, or eggplant are added. "

Ik heb weer iets bijgeleerd :-).
Groetjes
Marian

Caroline Brouwer zei

Dank je wel, Marian voor de uitleg en het opzoeken. Weer wat geleerd. Groeten, Caroline

Photo-copy zei

Fattee, fateh, fattet... het kan mij niet schelen. Hier brengen die schotel! ;-)

Anoniem zei

Ik maak dit recept regelmatig, het is wat werk maar het is het waard. Eerder op de dag bereid ik de aubergines en tomatensaus al voor. De geroosterde kip koop ik kant en klaar, dat scheelt ook weer! groetjes, Marlous

Anoniem zei

Heel erg lekker :-) mijn Egyptische man vond het ook... daarom ga ik nog eens maken ;)
Bedankt voor het recept Caroline!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie. Een mooi compliment dat je Egyptische man het pook lekker vond!