- 1 kip (of 4 kippenpoten)
- 2 uien, in vieren gesneden
- 1 tl kaneel
- ½ tl piment
- ¼ tl gemalen kardemon
- zout en peper
- sap van een ½ citroen
- 50 g vermicelli, in kleine stukjes gebroken
- 350 g langkorrelige rijst
- 50 g blanke amandelen
- zonnebloemolie
- 50 g pijnboompitten
- 7 grote vellen filodeeg (of 500 g yufkadeeg)
- 1 eidooier
Bereiden:
1. Doe de kip in een grote pan en zet hem onder water (ongeveer 2 liter). Breng aan de kook, schuim af, voeg de uien, kaneel, piment, kardemon (voor de theelepels gebruik ik de speciale maatlepels) en zout en peper toe. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten op laag vuur garen.
2. Haal de kip uit de bouillon en laat hem iets afkoelen. Trek het vel eraf (ik heb kippenpoten gebruikt en het vel er voor het koken al afgehaald) haal alle botjes eruit en snijd het vlees in kleine stukjes.
3. Zeef de bouillon, kook hem in tot er ongeveer 800 ml over is en voeg het citroensap toe.
4. Breek de vermicelli in kleine stukjes en laat ze in een paar minuten onder de grill lichtbruin worden. Schep ze zo nu en dan om, zodat ze gelijkmatig kleuren en houd ze heel goed in de gaten, want ze verbranden snel (ik heb dit in een koekenpan gedaan met een heel klein beetje olie).
5. Roer de rijst en de vermicelli met een beetje zout door de kokende bouillon, zet het deksel op de pan en kook de rijst in ongeveer 15 minuten gaar (tot er 'putjes' in de rijst verschijnen). Haal de rijst van het vuur voordat alle vocht is geabsorbeerd.
6. Bak de amandelen in 2 el olie goudbruin (dit werkt veel beter dan in een droge koekenpan). Roer ze steeds om. Doe de pijnboompitten erbij en laat ook die licht kleuren. Meng de noten en de stukjes kip door de rijst en laat hem afkoelen.
7. Bekleed een ronde ovenschotel of springvorm van 28 cm doorsnede( ik heb 24 cm gebruikt) met bakpapier en bestrijk het met olie. Leg 4 vellen filodeeg in de vorm, maar bestrijk elke laag eerst met olie. De vellen moeten groot genoeg zijn om de zijkanten te bedekken en over de rand te hangen. Doe het rijstmengsel in de vorm. Leg de andere 3 vellen bovenop, bestrijk de eerste twee vellen met olie. Knip met de schaar de hoeken af en stop het deeg langs de rand van de vorm in. Klop de eidooier los met 1 tl water en bestrijk er de bovenkant mee.
8. Verhit de oven tot 180' C en laat de pastei in ongeveer 30 minuten goudbruin worden. Haal de pastei voorzichtig uit de vorm en serveer direct.
Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.
Ipv. filodeeg heb ik yufkadeeg gebruikt, dit koop je bij de Turkse winkel. Ik vind dit veel lekkerder dan filodeeg en het is iets dikker en daardoor makkelijker te bewerken. Dit is niet een recept dat je even snel na je werk maakt, maar het is erg leuk om te maken, niet moeilijk en bovendien ontzettend lekker. Let wel op dat je genoeg kruiden erdoor doet, anders wordt het een beetje flauw (zie tip maatlepels). En je huis ruikt heerlijk als de kip staat te pruttelen! Echt iets voor een suffige zondagmiddag.
Dit is een feestelijk gerecht van Irakeese joden. 'Purdali' betekent gesluierd en hier betekent het dat je door het deeg de vulling niet kunt zien. Het is een complex gerecht met stukjes kip, vermicelli, rijst en amandelen, het is delicaat gekruid en ziet er mooi uit. Vroeger maakte de mensen het deeg zelf, maar tegenwoordig gebruikt iedereen filodeeg.
11 opmerkingen:
Hoi Caroline, dit ziet er weer heerlijk uit! Een erg interesant recept, vind ik persoonlijk!
Groetjes
Marian
Deze kombinatie lijkt me heel lekker.Nog nooit deze kombinatie rijst en filopastry geprobeerd:)
Ziet er weer goed uit. Ik wil toch ook even complimenten aan je man geven voor de prachtige foto's van jouw creaties.
Groetjes Liesbeth
ps die appel & frambozen vierkantjes zijn echt heerlijk. Een aanrader om te maken.
Lekker! Ik ben dol op pasteien. Heerlijk die combinatie van deeg en vulling :)
Groetjes Pauline
Heel speciaal. Moet volgens mij ook erg goed vullen.
is het niet te droog?
Ziet er heel speciaal uit. Mag ik vragen welke camera je man gebruikt? Het zijn echt scherpe foto's.
@ photo-copy: nee, het was helemaal niet droog. Doordat je de rijst niet te droog moet koken. Dit recept is echt een aanrader, het is niet moeilijk en erg lekker!
@ anoniem: mijn man maakt de foto's met een canon 50 D en een zoomlens 18...200 mm.
Maar de laatste foto's zijn gemaakt met een Canon S3 IS, omdat zijn camera een technisch mankement heeft en bij de servicedienst is.
Weer een bijzonder recept! Ziet er lekker uit :)
zo! maar dit is ook turks! bij ons heet het perde pilavı, en inderdaad het word meestal met zelfgemaakte deeg gemaakt maar tegenwoordig heb je handige alternatieven. İk heb deze ook wel eens gemaakt, is zeker een aanrader!
Dit was lekkur! Ik heb ook yufkadeeg gebruikt. Om het deeg lekkerder te maken heb ik het ingesmeerd met een mengsel van olie, yoghurt en ei.
Groetjes,
Tumtum
Een reactie posten