woensdag 28 juli 2010

Gekarameliseerde abrikozen met amandelroom

Ingrediënten:
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetl. amaretto of amandel-extract
- 50 g ongezouten roomboter
- 150 g kristalsuiker
- 12 abrikozen, rijp maar vast, gehalveerd en ontpit
- 50 ml melk
- 20 g amandelsnippers, geroosterd

Bereiden:
1. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Klop er de amaretto of amandel-extract door. Zet in de koelkast tot gebruik.
2. Smelt de roomboter in een wok. Voeg de suiker toe en roer tot de suiker gesmolten is. Roer af en toe tot de massa lichtbruin is, 3 - 5 minuten.
3. Voeg de abrikozen toe, het snijvlak naar beneden. Zet het vuur half-hoog en bak tot de suiker een diepe amberkleur heeft en de abrikozen goed gekarameliseerd zijn, niet langer dan 5 minuten (die 5 min zijn al erg lang, anders kook je de abrikozen stuk). Schud de pan af en toe. Haal de pan van het vuur en leg de abrikozen even op een bord. Roer de melk door het suikermengsel om een karamelsaus te maken, kook nog even 2 - 3 minuten op een laag vuur tot het wat dikker is geworden.
4. Leg de abrikozen op 4 borden en giet er wat saus over. Leg de room er naast en strooi er wat geroosterde amandelsnippers over.


Weer zo'n goddelijk dessert. Dit recept is voor vier personen, wij hebben het met z'n tweeën opgegeten, zo lekker was het. Morgen maar niet op de weegschaal :-)
Ik heb door de room amaretto gedaan, dat was er heerlijk bij. Ik gebruikte 125 ml slagroom en één eetlepel amaretto. De hoeveelheden suiker vond ik een beetje veel, dat doe ik volgende keer minder. Je kunt dit dessert ook met perziken maken. (maar daar heb ik ook een ander lekker recept voor).

Geen opmerkingen: